Sınırlar konusu ebeveynlerin çocuklarını nasıl yetiştirmesi ve onlara nasıl sınır koyması konusunda en çok zorlandığı durum olarak karşımıza çıkar. Sınırlar konusu aslında doğumla başlayıp yaşamın sonuna kadar devam eder. Başlangıç olarak; bebeğin anne karnındaki ortamının sınırlı bir şekilde olması ve bebeğin burada belirli derecede kendini hareket ettirmesiyle başlar. Orada bile bir sınır vardır. Bebek elini, kolunu istediği yere kadar açamaz, belirli sınırlara tabidir. Ve o buna uyum sağlamak durumundadır.

Sınır sorunu çocuklarda en çok 1,5 - 2 yaş itibariyle kendini gösterir. Her yaşın kendi içinde sınırları bulunur. Ebeveyni olarak bunu siz belirleyeceksiniz. Size göre uygun olan bir davranış, bir başka aileye göre uygun olmayabilir. Burada ebeveyninin tutumu çok önemli bir rol oynar. Anne – babanın işbirliği içinde olması, açık, net, tutarlı ve istikrarlı bir şekilde ilerlemesi gerekir. Aileler için sınırları oluşturabilmek için bir müddet sabır ve çaba gerekir. Ama sistemi oturttuktan sonra hayatları daha keyifli ve kolay olacaktır. Hayatımızın her alanında sınırlar konusu karşımıza çıkar. Çocuklarda teknolojik alet kullanım sıklığı, ders çalışmaması, yemek yememesi gibi başlıca konular en belirleyici olanlardır.

Ailelerin sınırlar konusunda kararlı olması çocuklar üzerinde destekleyici, kendi ayakları üzerinde durabilen, kendi kararlarını alabilen bir özellik katar. Ailelerin, çocuklarla karşılıklı saygı oluşturmasını sağlar. Bunun yanında topluma olan uyumu da arttırır. Ayrıca çocuk, sınırlar karşısında yaptıklarından sorumlu olacak ve kendisine bir misyon/sorumluluk yüklemiş olacaktır. Çocukların; ilerleyen yıllarında, iş yaşantılarında, meslek seçimlerinde, yakın romantik ilişkilerinde, arkadaş seçimleri ve benzeri durumlarda sınırların ne kadar önemli olduğunu görmüş olacaksınız. Sınırsız yetişen çocuklar, her istediğinin alınmasını ve kendilerini ön planda tutulmasını bekler. İlerleyen zamanlarda bu sınır sorunları aileleri zor durumlara sokar.

Yaşamımızda sınırlar konusu her daim önemli olmaya devam edecektir. Ne kadar erken başlarsak, aileler için o kadar kolay olacaktır. Unutmayın, çocuklarımızın kullanma kılavuzu bulunmamaktadır. Her çocuk kendine özgü özelliklere sahiptir. Ebeveyn olarak, bu durum karşısında çocuklarınızı en iyi yetiştirecek olan sizlersiniz. 

Şimdiden herkes bunları uygulamaya biran önce başlasın. Zorlandığınız noktalarda bu alanda tecrübeli uzman desteği almak sizin hayatınızı kolaylaştıracak ve çocuklarınızın ileriki sürece yönelik sağlıklı erişkin olabilme yolunda oldukça önemli katkı sağlayacaktır.

Herkese sağlıklı günler dilerim.

Uzm. Klinik Psikolog

Onur KÖK