ÖZ – ŞEFKAT NEDİR ?

                               Öz şefkat denilince akla öncelikle, kişinin çevresindeki kişiler için yaptığı merhamet, nezaketi ve şefkati kendine göstermesi durumu olarak karşımıza çıkar. Kişi kendi yetersizlikleri veya başarısız olduğu durumlarda kendisine karşı anlayışlı olmasını, kendisini sevmesini ve yaşadığı olumsuz durumlar karşısında deneyimlendiğini ve yaşamın bir parçası olması gerektiğini ve kabul etmesini amaçlar.

                                Günümüzde bu durum son zamanlarda sosyal medyanın aktif olarak kullanılması, kişinin kendisini başkalarıyla kıyaslama yoluna girmesi, kendisine kızma veya acımasız olma gibi eğilim içerisinde olurlar. Dijital çağda insanın hayatta yaşadığı sorun alanlarının en başında tatminsizlik, mutsuz olma durumu, motiviasyon gibi durumların eksik olması veya onu kaybetmesi gibi durumlar olabilmektedir. Bu durumların üstesinden gelebilmek için veya daha başedebilir yapabilmek için en çok kullanacağımız yöntemlerin başında öz şefkat gelmektedir.

                           Kişi kendisini sürekli olarak suçlayıcı, merhamet göstermeyen bir tutum içerisinde olduğunda vücudumuzda adrenalin ve stres hormunu olarak da adlandırdığımız kortizol salgılanmasına yol açmaktadır. Bu durumu hayatımızda sık sık tekrar ettiğimzde stres oranımız artmakta ve sonuçta kişi hayatından keyif alamama gibi bir takım belirtiler gösterir. Aslında bu durum öz şefkatin kişi için hayatında oldukça önem taşıması gerektiğini vurgular.


 

ÖZ – ŞEFKATİN BİLEŞENLERİ NELERDİR?

                        Öz şefkatin bileşenlerine ulaşmak için yapılan tekniklerin başında ''Mindfulness'', yani anın farkında olmak ve anı kabullenmek anlamına gelen tekniği uygulamak olmalıdır. Öz – şefkat 3 kritik bileşenden oluşmaktadır. Bu bileşenler; farkındalık, ortak bilinç ve öz – nezaket veya öz – şefkat olarak karşımıza çıkar.

  • Farkındalık : Bu bileşende rahat olduğunuz bir pozisyon seçin. Gözlerinizi kapatın ve zihninize daha önce karşılaştığınız veya zihninizden atamadığınız / atmakta zorlandığınız bir olayı getirin. Burada sizin yaşadığınız; kötü olayları, olumsuz durumları aslında hayatın bir parçası olarakl düşünün. Tıpkı iyi olan şeyler olduğu gibi kötü olan şeylerin de hayatın bir parçası olduğu gibi. Yapacağınız ilk adım kötü olayların farkına varmalı ve bunu kabullenmek için çaba göstermek olmalıdır.

  • Ortak Bilinç : Farkındalık bileşeninden sonraki adım olan ortak bilinç, hayatta yaşanan kötü olayların tıpkı sizin başınıza geldiği gibi yaşayan diğer insanlarında bu durumda olduğunu, hata yapabileceğini, tecrübe ettiğini, veya edebileceğini söyler. Bu da insanların birbirlerini hiç tanımasalar dahi ortak deneyim içerisinde olduğunu üzüntü ve acılarının paylaşmalarını anlatır.

  • Öz – nezaket / öz – şefkat : kişinin kendisini yargılamadan kendine ılımlı ve anlayışlı yaklaşma durumudur. Bunu yapabilmeniz için kendinize şunu sorabilirsiniz. ''Eğer bu olay sevdiğiniz birinin başına gelseydi o kişiye nasıl tepki verdiğinizi ve neler söylediğinizi'' hayal edin. Bu soruyu kendiniz için de geçerli olduğunu sakın aklınızdan çıkartmayın. Bunu yaptığınız takdirde öz – nezaket gerçekleştirmiş olursunuz.


 

ÖZ – ŞEFKATTE ETKİLİ 10 EGZERSİZ

                   Kişi hata yaptığında veya kendine acımasız davrandığında, zaman zaman kendisine kötü veya olumsuz sözler söylediğinde, kendisine ayıracağınız vakti başkası için değerlendirdiğinde öz – şefkat egzersizlerine ihtiyaç duyulduğu anlamına gelmektedir. Size bu durumlarla başedebilmeniz için 10 tane egzersiz yapmanızı öneriyorum.


 

  1. Kendinize çok değer verdiğiniz bir arkadaşınızmış gibi davranın. Onun mutlu olmasını, keyif almasını sağladığınız gibi bunu kendinize yansıtın. Kendinize olumlu sözler söyleyin.

  2. Kendinize ait 1 saat vakit yaratın.

  3. Kendinizle ilgili her olumsuz düşünce için bir olumlu düşünce üretin. Hayattaki olumsuz / negatif düşünceleri olumlu / pozitif olarak değiştirin.

  4. Kendiniz için bir mektup yazın. İçinizde tuttuklarınızı, olumsuz duygularınızı dışa aktarın. Ardından kendinize güzel sözler yazın, motive edin. İhtiyacınız olduğunda bunu çıkarıp tekrardan okuyun.

  5. Kendiniz için başardıklarım listesi yapın. Başardığınız şeyleri görebileceğiniz bir yere asın.

  6. Nefes egzersizi yapın. Ne kadar sık tekrar yaparsanız stres faktörünü o kadar düşürmüş olursunuz.

  7. Kendinize güzel sözler söyleyin. Sabah uyandığınızda veya gece yatarken söylemekte fayda var.

  8. Hayatınızdaki fiziksel şeyleri düzenleyin. Kişinin özel eşyaları, odası, masası, kitaplığı vs. Bunları yapmak kişiyi olumlu yönde hissetmesini sağlar.

  9. Size neşe veren şeyleri göz önüne koyun, neşe vermeyinlerden kurtulun. Size ait olan eşyaları inceliyorsa ve sizi neşelendiriyorsa, mutlu ediyorsa göz önünüze koyun. Eğer olumsuz duygular barındırıyorsa onlardan kurtulun.

  10. Sevdiğiniz bir arkadaşınıza içinizi dökün. Bunu ne kadar erken yaparsanız sizin için o kadar olumlu yönde olacaktır. Bekletmek sizin daha olumsuz duygularla kalmanızı sağlar.


                    Hayatta kendiniz için ne kadar çok yatırım yaparsanız o kadar mutlu olmaya, olumlu düşünmeye başlarsınız. Öz – şefkat kendini keşfetmek isteyenler için en büyük hediyedir. Sizde çok geçmeden biran önce hediyenize kavuşun.