Karadeniz'de görülen ve ‘Vampir kelebek’ ya da ‘yalancı kelebek’ olarak bilinen zararlı böcek türü Beykoz'da ve İstanbul'un her bölgesinde de görüldü. Bu türün saldırdığı bitkiler ölümle karşı karşıya geliyor.


İlçe Tarım ve Hayvancılık Beykoz İlçe Müdürü Murat Ekinci'den aldığımız bilgilere göre; "Ricaina Simulans halk tabirinde 'Vampir Kelebek' olarak adlandırılan kelebeğin uzak doğu kökenli ve zararlı olduğunu belirten Ekinci, Ricaina Simulans'ın "Rusya’da ve Gürcistan’da 30 yıldan beri var.1956 yılında Abazya’da görülmüş 1982 yılında Gürcistan’dan Türkiye’ye bulaşık bitki ve materyallerle girdiği düşünülmektedir.


Doğu Karadeniz bölgesi Artvin,Hopa,Arhavi ilçelerinde Rize ve Trabzon’da görülmeye başlanmıştır. Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü ve Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce yapılan çalışmalar sonucunda Türkiye’nin Doğu Karadeniz Bölgesi’nde zararlı olan Ricania simulans (Walker) (Hemiptera: Ricaniidae)’ın yayılışını, konukçularını ve biyolojisini belirlemek amacıyla 2009-2011 yılları çalışma yapılmıştır. Bu zararlı dışında Doğu Karadeniz Bölgesi’nde ürünlerde mücadeleyi gerektirecek önemli zararlılar mevcut değildir. Fakat nimf ve erginleri birçok yabani ve kültür bitkisinde zararlı olan R. simulans'ın popülasyonu 2009 yılından beri artmaktadır. Bu çalışma sonucunda R. simulans’ın Doğu Karadeniz Bölgesi sahil kesiminin tamamında yayıldığı tespit edilmiştir. Zararlının en önemli konukçularının mürver, fasulye, kivi, yabani böğürtlen, ortanca, incir, kızılağaç, karayemiş, çay ve asma olduğu belirlenmiştir. Nimfler Mayıs ortasından itibaren çıkarak 5 nimf dönemi geçirmekte, erginler ise temmuz başında çıkarak yumurtalarını ağustos başından itibaren koymakta, kışı yumurta döneminde geçirerek yılda bir nesil vermektedir.


RİCAİNA SİMULANSI NİMF DÖNEMLERİ


Şekil 4. Ricania simulans; ergin (a,b), nimf (c,d,e), kivi meyve sapında beslenen nimflerin oluşturduğu fumajin (f), yumurta bırakılmış sürgünün görünümü (g), kabuk altındaki yumurtalar (h)

İlçemizde 20.08.2015 tarihinde Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne yazılan yazıda, zararlıya ait numune gönderilmiş.

Enstitüden gelen yazıda enstitünün zararlı ile ilgili yapmış olduğu çalışmalar sonucunda,zararlının konukçuları tespit edilmiş,doğal düşmanları tespit edilememiş,mücale yöntemlerinden kültürel mücadele önerilmiş (bitki artıklarının imhası gibi),kimyasal mücadele önerilmemektedir. Kimyasal mücadelenin önerilmemesinin sebebi doğal düşmanlarının tespit edilmediğin, kimyasal mücadele sonucunda doğal düşmanlarına da zarar verilebileceği düşünülmektedir." bilgisini verdi.
Editör: TE Bilisim