Beykoz Belediyesi Şubat ayı birleşiminin ilk oturumunda söz alan İBB ve Beykoz Belediyesi'nin CHP'li Meclis Üyesi Cemal Sataloğlu, yanıtlaması için Belediye Başkanı Murat Aydın'a ve ilgili birim müdürlüğüne soru önergesi verdi. Beykoz Beldiyesi'nin tam 725 adet belgesel film hazırlanmasına yönelik çıktığı ihaleyi gündeme taşıyan Cemal Sataloğlu, "Bu ihale, arşivinde bu belgesel filmler yer alan kişiler için avantaj sağlamaktadır. İhalede belgesel çekimlerinin hangi yıl içinde yapılması gerektiği belirlenmemiştir. Yine sözkonusu ihalede, yayın yapabilecek TV kanalları Rumeli TV, Mavi Karadeniz, SRT, TV52 ve TV58 olarak belirlenmiştir" diyerek, ihalenin katılımcı sayısının sınırlandırılmış olduğunu söyledi. CHP'li Cemal Sataloğlu ayrıca ihale kanuna uygunluk ve kamu yararı açısından tekrar inceleme yapılıp yapılmayacağını da içeren bir dizi soruyu, sözkonusu ihaleye dair tespitlerinin ardına ekledi.

Geçtiğimiz günlerde kamuoyundan saklanmaya çalışılan Sayıştay'ın 2018 yılı Beykoz raporunu tüm ayrıntılarıyla kamuoyuyla paylaşan ve içerisindeki ifadeleri ve tespitleri de bir bir sıralayarak, Beykozlu'yu bilinçlendirmek adına önemli bir görevi yerine getiren İBB ve Beykoz Belediye Meclis Üyesi Cemal Sataloğlu, bu kez de bu yıl başında gerçekleştirilen bir ihalenin ayrıntılarını Meclis ile paylaştı. Yazılı bir soru önergesi vererek, Beykoz Belediyesi tarafından yapılan belgesel film ihalesini ve ayrıntılarını masaya yatıran CHP'li Sataloğlu, şunları söyledi:

"İdare, teknik şartnamenin 6. maddesinde 725 adet belgesel film çekimi yapılacağını belirtmiş olmasına karşın 6.7.1 maddesinde ise sözkonusu filmlerden idarenin belirleyeceği 50 adet belgesel filmin bir TV kanalında ve 1 defa yayınlanacağı belirtilmiştir. Şu halde geriye kalan 675 film neden çekilmektedir? Gösterimi bile yapılmayacak olan bu 675 film için toplamda kaç TL ödenecektir?

Öte yandan İdare, ilgili ihalede katılımcılara avantaj sağlamayacak 725 adet belgesel filmin çekiminin tamamı için geçerli olacak bir 'film çekim tarihi' ile ilgili bir kritere niçin yer vermemiştir? İhalede, yapılacak benzer işler kısmında sadece 'belgesel film çekimi' maddesi ekleyerek, katılımcı sayısı neden sınırlandırılmıştır? Son olarak da idare, ilgili ihale dosyasını İPTAL edip, rekabet koşullarını sağlayıp; hiçbir istekliye avantaj sağlamayacak teknik ve idari şartnameler de hazırlayarak ihaleyi YENİLEYECEK midir? Zeytinburnu Belediyesi'nin 2018/80254 kayıt numaralı ihalesinin idari şartnamesi 'Kopyala-Yapıştır' usulü ile Beyko'daki ihaleye uyarlandığı açık olan ve Beykoz Belediyesi'nin 14 Ocak 2020 tarihli 2019/673256 kayıt numaralı ihalesi, teknik ve idari şartnamesinde rekabet koşullarını sağlamamakta ve kimi isteklilere avantaj sağlayacak hükümler içermektedir. Bu ihale, bu haliyle mi sürdürülecek, yoksa Beykoz Halkının parası, hazırlanacak yeni ihale ile birilerine aktarılmadan adaletli bir şekilde yerli yerinde kullanılacak mıdır?"

Editör: TE Bilisim