Beykozlu Rizeliler Derneği'nin konuğu olan Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Mahmut Akyıldız, sağlıklı yaşam ve sağlıklı beslenme noktasında vatandaşları bilgilendirdi.

Rizeliler Dernek Başkanı Mikail Akyıldız'ın yaptığı selamlama konuşmasının ardından sağlıklı yaşam ve sağlıklı beslenme sırlarını veren Mahmut Akyıldız'a ilgi büyüktü.

Dr. Mahmut Akyıldız, sağlıklı beslenme ve sağlıklı yaşam hakkında hemşehrilerine bilgi vermesini sağladığı için öncelikle Dernek Başkanı Mikail Akyıldız'a teşekür etti.

"Çağımızın hastalığı strestir"

Eskiden atalarımıza baktığımız zaman, yaşamlarını sürdürebilmeleri için ihtiyaçlarını temin edip, canıyla ilgili ufak bir tehlike söz konusu değil ise mutlu olabiliyorlardı. O günden bugüne hastalıklarımız da değişti. O dönemlerde kanser, damar hastalıkları ve şeker hastalıklarının fazla rastlanmadığını fakat son dönemlerde bu hastalıkların sıklıkla rastlandığğını söyledi.

Stres tepkisi, bizi alarm halde tutar, motive olmamıza ve elimizdeki işe odaklanmamıza yardımcı olur. Genellikle de, üzerimizdeki baskı azaldığında, vücut durumu dengelemeye başlar ve giderek sakinleşiriz. Fakat, çok sık bir biçimde ya da uzun süreli olarak stres hissettiğimizde veya olumsuz hislerimiz, onlarla başa çıkma yetimize baskın geldiğinde, işte bu noktada problemler ortaya çıkmaya başlar. Ne kadar teknolojik imkana sahip olursak yaşamımızı o kadar monotonlaştırıyoruz. Bütün bunlara birde doğal olmayan beslenmemiz eklendiği zaman işin rengi büsbütün değişiyor.

"Rafineli gıdalardan, en çok reklamı dönen gıdalardan uzak durun"

Yapılan bilimsel araştırmalar gösteriyor ki Türkiye’de son on yılda diyabet ikiye katlanarak %90 arttı. Diyabet hastalığının görülme sıklığı obezitenin artışına paralel, yani 20 yaş üzeri her yedi kişiden biri diyabet. Beslenme en önemli faktör. 

Şeker pancarı son yapılan deneylerde masum çıktı. Hatta tam tersine faydaları olan bir gıda. Tabi işlenmemiş halinden bahsediyorum. Rafine şekere gelecek olursak aslında bir yiyecek değil. Ona katkı maddesi demek daha doğru olabilir. Şeker pancarı veya şeker kamışından elde edilen kristalize şeker hele hele genetiği değiştirilmiş mısırdan elde edilen glikoz insan sağlığına yavaş yavaş olumsuz etki eden adeta bir zehir. Rafine şeker, içine girdiği reçetelerde raf ömrünü uzatırken ciddi bağımlılık yapıyor. Yedikçe yiyesiniz geliyor. Bir kere tüketmeye başladığınızda kurtulmak hiç de kolay değil.

Rafine; yiyeceklerin işlenmesi demektir. Şeker, tuz ve pirinç rafine hale getirilmiş bir kaç üründür. Şeker, ünlü mamuller ve koka kola kokainden çok farksız değildir. Şekerin kokainden tek farkı ucuz ve yasal olmasıdır.

"Beslenme çok önemlidir"

Tereyağı en güvenilir yağdır. Tabi bunun orjinal olması şartıyla tüketilmelidir. Hazır paketlerden bahsetmiyorum. Bu tereyağların orjinalliği bozulmuyor. Pişirme yağı olarak tereyağı kullanmakta fayda var. Tükettiğimiz ürünler mümkünse en orjinal ve organik ürünleri tüketmemiz gerekiyor. Doğal ortamda olmayan sürekli ahırda beslenen bir hayvanın eti ile doğal ortamda beslenen bir hayvanın eti ve sütü aynı değildir. Doğal ortamda beslenen hayvanın ürünü tercih edilmelidir. Onun için insan sağlığında beslenme çok önemlidir. Mümkünse küçükbaş hayvanların etlerini tüketmeyi tercih etmeliyiz. Küçük baş hayvanların doğal ortamda kalma zamanları daha fazladır ve daha fazla hareket etmektedirler.

"Mutlu olduğumuz zaman mı güleriz, güldüğümüz için mi mutluyuz ?"

Vücudunuzda mutluluk hormonları salgılanıyor. En etkili Antidepresan ilaç egzersizdir. Metabolizmanızı hızlandırıyor. Sadece o esnada değil, 24 saat boyunca metabolizmanızı hızlandırıyor. Bu sürede yine yağ yakan enzimlerinin aktif hale geçiyor ve 24 saat aktif oluyor. Egzersiz olmadan yapılan bir diyet yalnızca vücuttaki yağ miktarını değil, kas gücünü de eritiyor. Ve bir süre sonra daha yaşlandığınızı görüyorsunuz. Egzersizle birlikte yapılan diyet osteoporoza karşı direniyor. 100 yaşını aşan meslek grubu çobanlıktır. Çünkü sürekli dolaşıyor. Bu da bir nevi egzersizdir.

Mutlu olduğumuz zaman mı güleriz, güldüğümüz için mi mutluyuz ? Evet aslında ikisi de en doğru cevap olacaktır. Ünlü bir düşünür "stres insanların rekorlar kırmasına da neden olur, hata yapmasına da neden olur" diyor. Bazen stres işimizi en doğru şekilde yapmamızı da sağlıyor.

Program sonunda "sağlıklı yaşam ve sağlıklı beslenme" konulu konferansa katılan dinleyiciler, Dr. Mahmut Akyıldız'a akıllarında kalan soruları sordu. Bütün sorulara tek tek cevap veren Mahmut Akyıldız'a katılımcılar bilgilendirmelerinden dolayı teşekkür etti.

​​​​

Editör: TE Bilisim