Ülkemizde son zamanlarda yaşanan depremler ve can- mal kayıpları olası İstanbul depremini gündeme getirmiştir. Artık depreme ne kadar hazırız, ne kadar önlem aldık ve yapılarımız depreme dayanıklı mı? Bu soruların cevabını arar olduk. 

Beykoz ilçesi, mevcut yapı stoğunun depreme dayanıksız, ruhsat ve iskansız olduğu ortadadır. Hiçbir mühendislik hizmeti alınmadan yapılmış, statik hesabı yapılmamış, malzeme kalitesi düşük, binlerce yapı mevcuttur. Bu yapılarda oturan binlerce Beykoz’lu hemşehrimiz maalesef depreme karşı tehlikededir. Bu yapıların yıkılarak yenilenmesi, statik hesapları yapılmış, malzeme kalitesi ve günümüz teknolijisyle donatılmış yeni binaların yapılması gerekmektedir. 

Bu konuda gerekli çalışmaları yapmak Beykoz belediyesinin görevidir. Geçmiş yönetimler bu konuda hiçbir çalışma yapmadılar. Öncelikle Beykoz ilçesinin deprem ve kentsel dönüşüm strateji ve master planı yapılması gerekmektedir. İlçenin, yapılaşmanın daha yoğun olduğu merkez mahallelerinden başlayarak imar planlarının yapılması ve bu bölgelerin etaplar halinde ve ada bazında kentsel dönüşüm çalışmalarına ivedilikle başlanmalıdır. Bu çalışmalarla ilçenin altyapı (kanalizasyon, temiz su, pis su …) ve üstyapı (park alanları, okul alanları, araç yolları …) problemleri de çözüme kavuşmuş olacaktır. Yapılacak bu kentsel dönüşüm çalışmasıyla tüm İstanbul’a örnek olunabilir. Beykoz belediye başkanından beklentimiz, bu anlamda tarihi bir başlangıç ve başarıdır. İlçemiz, bulunduğu konum ve arsa değeri olarak dönüşüm konusunda İstanbul’un potansiyeli en yüksek ilçelerinden biridir.  

Bu durum ilçede yapılacak kentsel dönüşüm çalışmalarında yatırımcı ve müteşebbis bulma konusunda sıkıntı yaşanmamasına ve istihdam artışına da sebep olacaktır. 

Herkesin büyük ölçüde kazançlı olacağı bir çalışma olacaktır. Şöyleki;

1. Yapı sahipleri; deprem riskli ve ekonomik anlamda düşük değerli yapılardan kurtulup, depreme dayanıklı ve yüksek değerli yapılara sahip olacaktır.

2. Beykoz belediyesi; Emlak vergisi gelir artışı,

Altyapı ve üstyapının yenilenmesi 

Yapı ruhsatı ve diğer işlemlerden elde edilen gelir.

Sağlıksız yapı stoğunun yenilenmesi

3. Beykoz halkı; Yapılacak inşaat alanlarında ilçe için yeni istihdamın oluşması 

Oluşacak yapı adaları neticesinde ticari faaliyette hareketlilik olması

Beykoz belediyesinden beklentimiz çalışmalara başlanmasıdır. 

Kalın sağlıcakla...

- - - -