Yaklaşık 500 yıllık bir tarihi olan ve yalnızca Beykoz'un değil, İstanbul'un da en eski ve ünlü çeşmelerinden birisi olan İshak Ağa Çeşmesi -diğer adıyla Onçeşmeler- Beykoz Belediyesi'nin girişimleriyle Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından aslına uygun bir şekilde restorasyon yapılmaktaydı. Ancak aradan aylar geçmesine rağmen Onçeşmeler'deki çalışmalar bir türlü bitmedi. Beykozlu vatandaşlar, tarihi çeşmenin unutulmuş haline üzüldüklerini belirterek, Beykoz Gündem'e durumdan duydukları rahatsızlığı iletti.

Toplamda 3 sıra halinde 8 mermer sütunla, saçaklı bir çatı altında, Gümrük Emini İshak Ağa Restbet tarafından restore edilertek, günümüze kadar ulaştı. Günün 24 saati çeşmelerinden su akan İshak Ağa Çeşmesi, ilçenin turizmi açısından da önemli bir nokta olarak hafızalara kazındı. Geçmişi anımsatan eski İstanbul fotoğraflarının Beykoz'a ait olanlarında ve birçok yerde Onçeşmeler ve önünde poz veren Eski İstanbullular gözlenmekteydi.

Beykozlular, hem tarihi anlamda büyük bir önemi bulunan hem de turizm açısından Beykoz'un sembollerinden birisi olan İshak Ağa Çeşmesi'ne yönelik çalışmanın artık tamamlanmasını bekliyor.

Beykoz Belediyesi yetkilileri, Onçeşmeler'in eski haline gelmesi için Vakıflar Genel Müdürlüğü ile yakın zamanda irtibat kuracaklarını ifade ettiler.
Editör: TE Bilisim