Beykoz Ortaçeşme'de bulunan ve vatandaşların, sokak hayvanlarının, kuşların sıklıkla yararlandığı tarihi İshak Ağa Çeşmesi'nin suyu kesildi.

Bir yıldır su akmayan İshak Ağa Çeşmesi'nin tekrar açılması için mahalleli seferber oldu. Çeşmeden yararlanan vatandaşlar, duruma tepki gösterdi. Ortaçeşme'de yaşayan esnaf ve vatandaşlar, gerekli her yere müracaat ettiklerini ama hala çözüme kavuşmadığını belirttiler.


Vatandaşlar, "Bu çeşmenin tarihi bir değeri var. Tarihi önemi bir yana, burada yaşayan esnaflarımız ve vatandaşlarımız abdest almak için de bu çeşmeden faydalanıyor. Sokakta yaşayan canlılar da su ihtiyaçlarını gidermek için bu çeşmeyi kullanıyor. Bu çeşmenin bir yıldır kapalı vaziyette kalması gerçekten içler acısı bir durum. Yetkililere Beykoz Gündem aracılığı ile sesleniyoruz, 'çeşmemizin suyunu açın' ifadelerini kullandılar.

İSHAK AĞA ÇEŞMESİ (H.1166-M.1752)


Orta Çeşme Mahallesi Yalıköy Çayırı Caddesi´nde Han Numan İlköğretim Okulu karşısında çınar ağaçları altındaki bu çeşme, kesiti kare, tepesi dört ccepheli bir piramit olan mermer bir sütundan ibarettir.

Kitabesi:

"Sahib-ül hayrat vel-hasenat"

"Es – Seyyid İshak Ağa el – ma´rûf"

"bi – amîn-i Gümrük-i Asitâne" (1166)

Ayrıca çeşme üzerindeki tabelada:

"Bu çeşmeden Tarihi Vakıf Beykoz Orta Çeşme Menba Suyu akmaktadır" İSKİ yazmaktadır.

Editör: TE Bilisim