Toplantı Alibahadır’da bulunan Kemankeş Restaurantta gerçekleşti. Belediye Başkanı Murat Aydın ve Basın Danışmanı Enes Buladı’nın katıldığı toplantıda, Beykoz’un yerel basını hazır bulundu.

Beykoz yerel basın mensupları ile bir araya gelen Başkan Murat Aydın’a  Başkan Danışmanı Enes Buladı eşlik etti. Programda Belediye Başkanı Murat Aydın basın mensuplarının soruları cevapladı. 

“İmar Problemi”

İmar problemi çözülmeli, Beykoz da büyük bir alanın sorumluluğu Çevre ve Şehircilik Bakanlığına ait. Hem Büyükşehir hem de bakanlıkla birlikte imar çalışmalarına birlikte çalışarak devam ediyoruz. 

“İBB tarafından bir ilgisizlik var.”

5 dönem belediye başkanlığı yaptım. Meteoroloji tarafından 39 belediye başkanı ve İBB Başkanına 2 gün öncesinden hava muhalefeti durumları bildiriliyor. AKOM aracılığı ile İBB tüm belediyelere ve ilgili müdürlüklere ayrım yapmaksızın herkese acil durum uyarısında bulunur. İBB Başkanı 5 dönemdir yapılan uyarıları sağlıklı bir şekilde yapmıştır. Bu iş bir takım oyunudur. Fakat İstanbul’da ki kar olayında kaptan ortada yok. Bu oyunda 39 Belediye Başkanı oyuncu, İBB Başkanı da bu oyunun kaptanıdır. Önceden bu anlamda aranır, davet edilirdik. Bu yeni dönemde hiçbir şekilde bilgilendirilmedik. 20 yıldır uygulanan usul yapılmadı, önemsenmedi. O akşam sabaha kadar Beykoz’da personelle bir arada olduk. İBB tarafından bir ilgisizlik var. Neden bir yazı yazılmadı, neden davet edilmedik, bilgilendirilmedik. Yapar(mış) gibi hareket ediliyor. Bu şekilde hareket edilmemeli. Kar temizliyor gibi mış gibi yapmamak gerekiyor.

“İş disiplinine uyulmadı.”

İşçi eylemi hakkında da konuşan Başkan Aydın, Belediye çalışanlarından eylem yapan işçiler için iş disiplinine uymadıklarını ifade etti.

“Tokatköy Kentsel Dönüşümde insanları siyasi olarak kandırıyorlar.”

Tokatköy ile ilgili kısa bir bilgilendirme yapayım. Tokatköy’de mülkiyeti kamuaya ait olan, 600 bağımsız yerin kentsel dönüşümü hakkında. Geçmişte verilen bir sözü yerine getiriyoruz. Bakan beye konuyu sunduk (Çevre ve Şehircilik Bakanı). Önceden 1250 olan ilçe belediyesine kalacak olan proje baktık hoşumuza gitmedi. Biz de 400 tane bize düşecek konuttan vazgeçelim dedik. Bakanımız da yeni projemizi kabul etti. Bize çoğunluk irade verirse projeye devam edeceğimizi de belirttik. Üçte İkisi evet dedi, imzalar atıldı. Bizde süreci başlattık. Beykoz Belediyesi olarak istesek 2B’lerde olduğu gibi piyasanın altında bir fiyata satabiliriz. Vatandaş bina istediği için vazgeçilmiş. 250 milyonluk yeri en düşük fiyata 50 milyon bir bedele satarız. Beykoz belediyesi alabilir. Biz almadık, bu hakkımızdan vaz geçtik. Buraya da biz belediye olarak bir masraf yaptık. Yaklaşık 300 milyon kadar bir zararımız var. 20 yılda da tahsilat durumu var. İnsanları bu konuda siyasi olarak kandırıyorlar.

“Projenin yapılmasını istemeyenler ortalığı karıştırıyor.”

Evlerden çıkarmak konusuna gelirsek… İnsanlar çıkmadan nasıl inşaata başlanacak? Devlet kiranın bir kısmını da karşılıyor. Biz konuların hepsini vatandaşa tek tek anlattık. Ayrıntıları benden daha iyi biliyorlar. Konu hakkında ortamı kirletenler var. Bu projenin yapılmasını istemeyenler ortalığı karıştırıyor.

“Tokatköy projesinde destek olan CHP Beykoz İlçe Başkanına müteşekkiriz.”

CHP İlçe başkanı (Aydın Düzgün) “bu projeyi lütfen yapın, devam ettirin” derken, CHP Meclis üyeleri arasında karşı olanlar var. Bu anlamda CHP Beykoz İlçe Başkanına müteşekkiriz. AK Parti Beykoz İlçe Başkanı da bizim projemize destek oldu. 

“Projeyi bahar ayında başlatıyoruz.”

Biz projede Beykoz Belediyesi olarak dilediğimizi yapabilme hakkına sahibiz. Yine de vatandaşa soruyoruz. Anahtar teslim için baharda kazmayı vurursak 1 ya da 2 yıl içinde en geç anahtar teslim edebiliriz. Belediye isterse kendi mülküdür, dilediğine satabilir. Ama bizler hak sahibine en düşük bedelle satarız. Burada yaşayanlara bir piyango vurdu. İmza atmayanlara ise enkaz bedeli ödenir.

“600 kişiyi kurmuş olduğumuz ofisimizde bilgilendiriyoruz.”

Beykoz’da Tokatköy projesi için ne söz verdik de yapmadık. Oradaki yaklaşık 600 kişiyi kurmuş olduğumuz ofisimizde bilgilendiriyoruz. Toplu olarak bilgilendirmeyi doğru bulmuyorum. Orada provokasyon olma olasılığı tabii olur. Azınlık olanı dinlemeyin, projemize devam edin diyenler var.  600 kişiye 300 milyonluk milli piyango çıkmıştır.

“Beykoz’da AVM istiyoruz”

Beykozlu hemşehrilerimize bir söz verdik. 5 yılda 15 yıllık hizmet sözümüz vardı. Bizler aday olmak için değil, “evet, başkan hizmet sözünü yerine getirdi” dedirtmek için çabalıyoruz. Söz verdiğimiz her projeyi gerçekleştirme şansımız olmayabilir. Kurumların onaylamamalarından dolayı bazı gecikmelerimiz de söz konusudur. Ama “Beykoz’da AVM istiyoruz” diyen halkımız da var. Sokak AVM’si düşünüyoruz. 24 saat açık olacak mekânlar düşünüyoruz. Kütüphanelerimiz var. Bilişim için çalışmalarımız oldu, spor çalışmalarımız da oldu. İlçemize artık Sarıyer, Ümraniye, Üsküdar’dan gelenler var.

“Kentsel dönüşüm rant projesi değildir.”

Beykoz da Kent tarımı gelişecek dedik. Teleferik dedik yapamıyoruz, bir yerlerde takıldık. Elbette yapmaya çalışıyoruz, devam edeceğiz. Kentsel dönüşüm rant projesi değildir.  Pahalı konutlardan gelirler, düşük gelirli garibanlara aktarılır. Zenginliğe karşı değiliz. Oradan topladığımız vergileri garibana aktarmak çabamızdır. Bu vergilerle Beykoz’umuza kazanımlar sağlıyoruz.

“Sahillerimiz güzelleşiyor.”

Beykoz Sahili çalışmaları üzerine de sorulan sorular üzerine Başkan Murat Aydın; Şişecamın oluğu yerde deniz tarafı imarlı değil, Rahmetli Atatürk’ün kurduğu bir yerdir. Şişe Cam-İş Bankası’nın bulunduğu alan Beykozlunun hizmetine açıldı. Torunların (Paşabahçe’deki eski Tekel Fabrikası alanı) çalışma yaptığı sahil alanı şahsi tapuludur, biz müdahil olamayız.

“Alkol ruhsatı”

Turizm anlamında önemli bir yeri olan Beykoz da alkol ruhsatı konusunda sorulan soru üzerine “belli cadde ve sokaklarda belirlenen yerler için meclisten çıkan kararlarla onay verilir. En son 2 yer de ruhsat verildi diyebiliyorum.”

“Riva civarında bir spor üniversitesi.”

Riva’da Futbol okulumuz var. Denizi de uygun olan Riva için yelken, kürek sporları da uygun. Riva civarında bir spor üniversitesi kurulmasından yanayız.

“Türk-Alman Üniversitesi alanında Hastane projesi mevcut.”

Şu an Beykoz da mevcut hastanemiz (Beykoz Devlet Hastanesi) dışında yeni bir hastane yapmak istiyoruz. Şahinkaya’da, Türk Alman Üniversitesi içerisinde bulunan alanda yeni bir hastane yapılması yönünde çalışmalarımız var. 50 bin dönüm arazi eğitim alanından alınıp hastane yapılması yönünde bakan tarafından karar verildi. Mevcut hastane yeni hastanenin yapılmasının ardından yıkılıp yeniden aynı yerde yapılması kararı verildi. Sayın bakanımız ile aramızdaki kararda son durum bu.

“İstanbul’da iki iktidar var.” 

Anadolufeneri’ndeki balıkçı barınağı ile ilgili sorulan bir soru üzerine; Anadolufeneri’ndeki balıkçı barınağı ile ilgili olarak bir tarih veremiyorum ama süreç başladı. İmar maalesef Beykoz’un kaderi. Beykoz’un imar problemi çözme noktasında Çevre ve Şehircilik bakanı ve İBB’de… İstanbul’da iki iktidar var. Dolayısıyla bu iki iktidar kendini muhalefet gibi göremez. Her kurumun yapacakları yasayla tanımlanmış, ne yapacakları bellidir.

“Artık muhalefet diye bir şey yok.”

Beykoz’da artık muhalefet diye bir şey yok. CHP ve İYİ Parti, diğer tarafta AK Parti ve MHP. Beykoz Belediyesi olarak imar konularının takipçisiyiz. Doğal SİT alanlarında AK Parti ve MHP olarak biz yapacağız. Yapmak için uğraşacağız. İktidarsın, sorunu çözeceksin. Merkezi iktidar olarak konuyu sahipleniyoruz, çözmek için.

“Çayır aynı şekilde muhafaza edilecektir.”

Beykoz Çayırı olan alanda yeşil alan miktarı 38 bin metrekareden, 95 bin metrekareye çıkacak bir proje olacak. Bu sene kazmayı vurup tamamlama niyetindeyiz. Çayır aynı şekilde muhafaza edilecektir. Pazarın olduğu alana giremiyoruz. İBB’nin alanı içinde.

“Hasan Yavuz Camii, Kamu alanına dönüşmeden biz yapamayız.”

Hasan Yavuz Camii Vakıf yetkilileri diyanete devredecekleri zaman bizler yapacağız. Kamu alanına dönüşmeden biz yapamayız. Caminin mülkiyeti özel…

“Kültür ve Sanat programlarımız devam ediyor.”

Son olarak Kültür sanat konuları konuşuldu. “Beykoz’da ülkemizin önemli Tiyatro ve Müzik grupları Kültür ve Sanat programlarımızda sahne alıyorlar. Beykozluların bu tip faaliyetleri katılmaları sevindirici oluyor.”

Editör: TE Bilisim