Cemal Kaşıkcı…

Kendi ülkesinin Türkiye’deki konsolosluğuna girdikten sonra bir daha haber alınamayan gazeteci. Cesedine dahi hala ulaşılamayan, belki de o bile imha edilmiş bir cinayet vakası. Sırrı emniyet güçlerimiz tarafından çözülen ancak perdesi hala tam olarak aralanamayan siyasi bir kurban.

Yaşanan bu üzücü olayın kriminal boyutu ayrı , uluslarası boyutu ise çok daha ayrı bir önem içermekte.Hem Türkiye için, hem islam dünyası için. Hem de islamı islamla öldürmeyi hedefleyen gafil kanlı eller için..

Merhum, Washıngton Post yazarı. Okuyucu kitlesi olan bir gazeteci.Medineli köklü bir aile mensubu. Camiasında global düzeyde tanınan takip edilen bir araştırmacı. Ama yaşananları uluslarası düzeye taşınması onun kimliğinden çok cinayet mahalli.

Olayın sonucuna varmak için başlangıç anını her zaman iyi analiz etmek gerekir.Donald J Trump’ın göreve geldiği günden itibaren izlediği orta doğu politikasıda bu olayın başlangıç noktası durumunda. Aslında Beyaz Saraya çıktıktan hemen sonra ilk yurtdışı gezisini Cidde’ye yapacağını duyduğumuzda tüm iyi niyetimizle bunu ılımlı islam politakası olarak yorumladık.Ama maalesef bunun ABD nin Ortadoğu senaryosunun giriş bölümü olduğunu anlamamız geç olmadı. Yine Suudi Arabistan’da Selman ile yapılan kılıç dansı izlenen bu politikanın gelişme ve ışıklı bir küreyi ve dahi darbeci Sisi’yi de yanlarına alarak tutmaları adeta sonuç kısmı gibiydi. Amerikan-Suud ilişkilerinde bunlar yaşanırken politik ana fikirlerini tahmin etmekte hic zor olmadı.

İşte bu Ana fikir Kaşıkcı cinayetinin özellikle Türkiye sınırları içerisinde neden işlendiği sorusuna ışık tutmaktadır. Gelin neden ? sorusunun cevabını 4 kısa soruyla verelim.

  • Kaşıkcı’nın konsolosluğa gitme sebebi evlilik.Esasen dul olduğunu yani mevcut bir evliliğinin bulunmadığını belgelemek ve gerekli kağıtları temin etmek için burada. Kendisi bu belgeyi daha önce yaşadığı yer olan Washington dan talep etse de gizemli bir şekilde kanlı eller onu İstanbul’a yönlendiriyor.Acaba herhangi bir vatandasın iki dakikada ulaşabildiği bu evrak için Kaşıkcı’ya neden İstanbul’dan temin etmek zorunda olduğu söylenmiş ?



  • Neden yaklaşık iki aydır bir çok körfez ülkesi ve Suudi Arabistan da sosyal ve ulusal medyadan sürekli “Türkiye Güvenli Değildir, Turkey is not safe” yazıları boy gösteriyor ?



  • Soğuk savaşı andıran Türk-Amerikan ilişkileri, Papaz Brunson’un teslim


edilmesiyle pek te ısınmışa benzemiyor. Trump’ın yaptırım kararlarından geri adım atmaya niyeti olmaması bunun en büyük ispatı olarak adledilmekte. Trump Türkiye’ye uygulayacağı yeni ticari ambargoları meşrulaştırmak ve “müttefiki” Suudi Arabistanın yanında olduğunu islam coğrafyasını göstermek için bulunmaz bir fırsat olmadı mı ?

  • Tam bir Türkiye aşığı Cemal Kaşıkcı.Türkiye’nin islam dünyasının öncüsü


olduğunu  diğer islam ülkelerinin ise onu rol model alması gerektiğini söylemekten çekinmeyen bir köşe yazarı. Ayrıca Arabistan da ki iktidar değişiminden önce kral Selman’ı eleştiren yazılar kaleme almış bir adam olduğunu bilmek bu puzzle yi tamamlamaya yetmez mi ?

Dipnot: Cemal Kaşıkcı Konsolosluğa girmeden önce nişanlısına eğer iki saat içinde çıkmazsam Ak Parti Genel Başkan Danışmanı Yasin Aktay’ı ara talimatı vermiştir. Cinayet sonrası Aktay ise “15 kişinin bir araya gelip konsolosluk gibi resmi bir yerde bu organizasyonu yapması yüksek bir mercinin onayını gerektirir demesi  malum yüksek merciyi işaret etmekte değil midir?

Son olarak veliaht prens Muhammed Bin Selman. Yüce Türk milleti mübarek ismine hürmetinden dolayı seni eleştirmeye bile kıyamazken sen Müslüman kardeşlerini kaç dolara sattın ?
Editör: TE Bilisim