İstanbul Beykoz Mahalleleri Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Kadir İleri, Beykoz Gündem Gazetesi İmtiyaz Sahibi Yılmaz Gökgöz'ün sorularını yanıtladı.

Tokatköy Mahallesi son durakta kurulan dernek binalarında bir yıldır hizmet veren ve Beykoz'da kısa sürede yaptığı sosyal sorumluluklar ile dikkat çeken Kadir İleri, kendi tanıtarak soruları cevapladı.

Kadir Bey öncelikle bize kendinizi tanıtırmısınız?

1979 Sakarya doğdum. 3 yaşındayken Beykoz'a geldik. Fevzi Çakmak Lisesi'nden mezun olduktan sonra iş hayatına atandık. Oto alım satım, inşaat ve reklam işleriyle uğraşmaktayım.

Aile içinde nasıl biri Kadir İleri var? Kısaca anlatımısınız?

Yaptığımız işi önemsiyor, özen gösteriyor, enerjimizin ve vaktimizin büyük bir bölümünü işimize ayırıyoruz. Durum böyle olunca zaman zaman özlem dolu sitemler işitmek mümkün olabiliyor: Aile ile geçirilen zamanın çocuklar üzerinde ki etkisini elbetteki hepimiz biliyoruz. Benim için süreden ziyade içerik daha önem arz ediyor. Bilinçli yetiştirilmiş her bir çocuk, bilinçli toplum demektir.

İstanbul Beykoz mahalleleri kültür ve yardımlaşma derneğinin kuruluş serüvenini anlatırmısınız?

Belli sebeplerden dolayı doğduğum ve gençliğimi geçirdiğim Beykoz’dan uzun süre uzak kalmıştım, geldiğimde gördüğüm manzara hiçte bıraktığım kadar temiz değildi. Uyuşturucu illetinden tutun yokluk, sefillik mücadelesine kadar bir çok sorunla mücadele eden Beykozla karşılaştım. Çocukluğumdan bu güne elini taşın altına koymaktan kaçmayan bir yapıya sahibim. Uzun süre bu illetlerin ortadan kalması adına şahsi olarak mücadele ettim ama gördüm ki kurumsal yollarla bu mücadele daha kolay olacak. Sarf ettiğim enerjiyi doğru kullanmam gerekliydi çünkü işin içine girdikçe Beykoz zannettiğimden daha kötü durumdaydı. Bana inanan, arkamda yürüyen arkadaşlarımla bu projemi konuştuğumda onlarında teveccühünü gördüm. Mahallemizin çocuğu olan Beykoz Belediye Meclis Üyesi aynı zamanda Ak Parti Beykoz Gençlik Kolları Başkanı Furkan Çeliker ve bir çok dava arkadaşım bu yolda büyük destek verdi. Sağ olsun dernek merkezimizi kurarak gerekli resmî işlemleride hızlıca bitirerek kollarımızı sıvadık elhamdülillah... 

İSTMADER neye hizmet eder ne gibi faaliyetleri var öğrenebilirliyim?

İSMADER deminde söylediğim gibi dertli insanlar topluluğudur, Beykoz için dertlenen insanlardan oluşmuş topluluk diyebiliriz, yoksulların elinden tutan, uyuşturucuyla mücadele eden özellikle gençlerimizin geleceği adına her türlü faaliyeti yapmaya hazır bir dernek, derneğimizin mazisi kısa olsada kısa sürede bir çok ailenin yarasına merhem olmaya çalıştık elimizden geldiği kadar..

Yönetim Kurulunuzun oluşumunu bize kısaca anlatabilir misiniz?

Öncelikle şunu ifade etmek isterim derneğimizde siyasi görüşü ne olursa olsun ortak payda Beykoz olarak çalışmalarımız sürdürülür, yönetim kurulumuzda Ak Parti Meclis Üyesi aynı zamanda Gençlik Kolları İlçe Başkanı Furkan Çeliker olduğu gibi, CHP Meclis Üyesi Bahar Doğru da var. Yine iğer siyasi parti temsilcileride bulunmakta, bunu açıkça ifade ederimki hdp hariç tüm siyasi temsilci ve görüşten insan grubu derneğimizin mensubu olabilir..

Yönetim kurulu asil üyelerimiz benimle beraber; Furkan Çeliker, Bahar Doğru, Murat Sevgi, Yasin Çetin, Muhammed Uçak, Ceyhun Kahraman, Orhan Aydın,Sabri Tanış,Bekir Kaleli
Yedek yönetim kurulu üyelerimiz; Furkan Çap, İsmail Öksüz,Kemal Kalay,Ahmet Çelik,şaban Çakal, İsmail Demir, Şenol Çap, Özgür Demir, Oğuz Yazıcı, Kenan Kalay
şeklindedir..

Beykozun temel sorunları sizce neler?

Tabi yıllardır süren bir mülkiyet problemi var, seçim süreçlerinin en önde gelen vaadlerinden gelmekte burdan anlayabiliriz zaten, gene deşiğim gibi gençlik adına sosyal yaşam alanlarının olmayışı ve istihdam probleminin oldukça yaygın olması uyuşturucu ve buna benzer bir çok problemi doğurmakta en önemlileri bunlar..

Sizce bunlara çözüm üretme gayreti mevcut belediyede varmı?

Mevcut belediye başkanımız Zeytinburnu’nda uzun süre belediye başkanlığı yapmış deneyimli bir isim Murat Bey halkın sevgisini kısa sürede kazandı ve Beykoz bağrına bastı bu samimiyete karşılık onunda Beykoz halkına bu sorunları çözerek iadede bulunması gerekiyor..

Fakat Beykoz zor bir yer Zeytinburnu’nda illaki farklı zorluklar yaşamıştır kendisi ama Beykoz kültürel anlamda beykozluluk kavramına bağlı bir ilçe buna uygun hareket etmesi gerekir, bizleri mütahitlerin önüne atarsa Beykozlu kucakladığı gibi tersini yapma refleksinide çok hızlı gösterir, duyduğumuz kadarıyla oturum alanları ve katlar bizleri tatmin eden rakamlardan oluşmuyor bunlar şuan tamamen kulaktan duyma rakamlar olduğu için bir refleks göstermiyoruz ama önümüze gelirse geçmişte tekerrür eden olaylar tekrar nükseder maalesef..

Belediye Başkanı Murat Aydın ve ekibiyle ilişkileriniz ne durumda dernek olarak?

Sorunuza önce söyle cevap vermek isterim derneğimiz maddi hiç bir destek almadan kuruldu yapılan faaliyetler dernek mensuplarımızın yardımıyla yapılmakta tabi derneğimizden siyasilerinden vatandaş adına zaman zaman ufak ricalarımız oluyor Beykoz Belediyesi ile ilgili olarak Furkan Çeliker kardeşimiz desteğini esirgemiyor. Büyükşehir ile ilgili bir destek gerekirse Bahar Doğru'dan yardım isteriz tabiki belediye başkanımız ve ekibi vatandaşlarımızın isteklerine karşılık verdikleri sürece biz dernek olarak tabiki arkasında oluruz siyasi partisi önemli değil önemli olan Beykozlunun mutlu olması..

Demin ki soruda tarih tekerrür eder diye bir tabir kullandım, dönemin belediye başkanı Muharrem Ergül maalesef Tokatköy'deki hemşerilerimizin barınma hakkını elinden alma çabası içersindeyken binlerce kişi ile beykoz çayır festivalinde protesto ettik. Tabiki böyle bir olay tekrar olsun istemeyiz fakat böyle durumlarda protesto hakkımızıda kullanmaktan kaçınmayız..

Peki Kadir bey Beykoz’u bir cümlede anlatmak isteseniz nasıl ifade edersiniz?

Beykozu bir cümlede anlatmak mümkün değil fakat İstanbul’un her ilçesinde eşi dostu olan hatta Türkiye’nin bir çok yerini gezmiş ve bulunmuş bir kardeşiniz olarak şunu ifade edebilirimki
BEYKOZ BÜYÜK BİR MAHALLE..

Dernek başkanı olmakla beraber aynı zamanda bir bireysiniz bu sorunun cevabını vermek zorunda değilsiniz ama bir siyasi görüşünüz var mı?

Yılmaz Bey belki okuyucularınız bu kadarda abartma diyebilirler ama benim siyasi görüşüm Beykoz diyebilirim..
Beykoz için ve ülkem için hangi siyasi partinin yapacakları daha olumlu olursa onu destekler çok inanırsam hatta çevremdeki kitleyi oraya yönlendirme çabasına bile girerim.  Ama dediğim gibi seçimin boyutuna göre kim daha iyi hizmet edecekse onun görüşünde olabilirim. tabi geçtiğimiz sorulardada belirttiğim gibi hdp bunların içinde kesinlikle yer almıyor..

Beykoz'un sorunları sizce neler?

◾İmardan kaynaklı sorunlar ilk sırada yer almaktadır. 
◾Başka ilçelerde çalışma zorunluluğu nedeniyle ulaşım sorunları
◾Genç nüfusunun kötü alışkanlıklardan kurtulabilmesi ve eğitim seviyesini yükseltmiş bir beykoz için gerekli çalışmaların titizlikle yürütülmesi
◾Nüfusun %30'u emeklilerden oluşmaktadır. İşte bu nüfusun kaliteli vakit geçirebilecek alanlara ihtiyaçları var.
◾Beykozlu Beykoz'da kalacak sözünün karşılık bulacağı alanlardan en önemli ikinci adımo istihdamdır. İstihdam Beykoz için ciddi bir sorundur.
◾Ne yazık ki hala tapusu olmayan evler var.
◾Alt yapı sorunları
◾Özel ve Devlet Hastanelerinde denetimlerin arttırılması
◾Gelişime ve değişime dair atılacak her adımda Beykoz Halkının değerleri, birbiriyle olan ilşkileri göz önünde tutulmalı ve Beykoz Halkının her türlü cefaya katlandıkları unutulmamalıdır.
◾Trafik sorununun çözüme ulaşması
◾İstanbul'un iki ciğeri var bunlardan biri Beykoz. Ciğerimize zarar vermeden yapılaşmak.

Beykoz'daki diğer derneklerden sizi ayıran özellik nedir?

Valla açık konuşmak gerekirse Beykoz'da bir çok dernek başkanı, Beykoz'daki siyasi partilerin üyesidir. 31 Mart Yerel Seçimleri'nde de gördüğümüz üzere bir çok dernek başkanı meclis üyeliği ve Belediye Başkan Adaylığı gibi başvurularda bulunmuşlar. Bazıları da siyaseti dizayn ettiğini zannediyor. Bu da demek oluyor ki; Beykoz'da bulunan dernek yöneticileri, derneklerini siyasi kariyerlerinde bir basamak olarak kullanmışlar. Biz hiçbir siyasi partinin arka bahçesi değiliz, bizler sadece halkımızın arka bahçesiyiz. Biz halkımızı kullanmayacağız. Bilakis tam tersi "halkımız bizi kullanacak". Bize tenkitlerde bulunacaklar; "Mahallemizin bu sorunu var gel yardım et, çözüm üret, akıl ver, fikir ver. Yürü diyecekler, ben koşacağım onlar için".

Bizi diğer derneklerden ayıran özelliği iki cümlede özetle derseniz: "Onlar kendi kariyerlerini düşünüyorken, ben halkımın menfaatlerini düşünüyorum" dedi.

Editör: TE Bilisim