Beykoz'un yakından tanıdığı Adnan Çeliker, 30 yıl emek verdiği ve her kademesinde çalıştığı Sinop İli ve İlçeleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği (SİYAD)'a Başkan Adaylığını açıkladı. Başkan olmak için kendisini hazır hissettiğini dile getiren Adnan Çeliker, Beykoz Gündem'e öel verdiği demeçte, "Daha önce de Başkan olmam için bir baskı olmuştu ancak kendimi hazır hissetmiyordum. Artık SİYAD Başkanlığı'na hazırım, adayım ve benden sonra gelecek olan hemşerimize bu derneği herkesin ayakta alkışlayacağı başarılarla ve gururla teslim edeceğim" diye konuştu. SİYAD Olağan Genel Kurulu, 8 Mart Pazar günü Maltepe Türkan Saylan Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilecek.

Adnan Çeliker: "Kadınlar Günü'nün ruhuna uygun bir Yönetim Kurulumuz olacak"

SİYAD Başkan Adayı Adnan Çeliker, Olağan Genel Kurul tarihinin 8 Mart olarak belirlenmesinin son derece sevindirici olduğunu ifade ederek, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün ruhuna uygun bir Yönetim Kurulu Listesi'yle Sinoplu delegelerin karşısına çıkacaklarını belirtti. Yönetim Kurulu Aday listesinde İstanbul'un başarılı ve alanında uzman birçok kadına da yer verdiğini anlatan Çeliker, "SİYAD bünyesindeki faaliyetlerimizde bizlere en büyük desteği veren Sinoplu hanımlar, kendilerinden birisini ayrıca yönetici olarak da görmek istiyorlar. Bu onların en tabi hakkıdır. Biz de Yönetim Listemizde birçok Sinoplu hanıma yer verdik. Onların, masa etrafında aldığımız kararlarda da büyük bir rolü olsun istedik. Hanımlarımız, SİYAD ile bizim dönemimizde yaptığımız çalışmalarda, bizlere önemli katkı sağlayacaklardır" dedi.  

Beykoz Tokatköy Mahallesi'nde 52 yıl ikâmet eden ve Tokatspor Kulübünde bir dönem Yöneticilik de üstlenen Adnan Çeliker, ilk ve orta okulları Beykoz'da tamamladı. Lise öğrenimini de Beykoz'da Fevzi Çakmak'ta başlayıp, Kabataş Ticaret Lisesi'nde tamamlayan Çeliker, 1990 yılında adım attığı STK'larda 30 yılı geride bıraktı. Milli Gençlik Vakfı'nda Kurucu Yönetim Kurulu Üyeliği, Beykoz AK Parti İlçe Yönetim Kurulu'nda Başkan Yardımcılığı görevlerini ifa eden Adnan Çeliker, SİYAD Başkanlığına geçmişteki tecrübe ve bilgi birikimleriyle birlikte hazırlandı. Halen SİYAD Genel Başkan Vekili görevini de başarıyla yürüten Çeliker, dernekle ilgili olarak geçmişte yaşadıklarıı ve gelecek planlarını da şu sözlerle anlattı:

Çeliker: "Sinopluları ve emek verdikleri dernekleri tek bir Konfederasyon altında toplamak istiyoruz"

"SİYAD'ın ilk olarak Kadıköy Fikirtepe'de kurulduğu sırada ben de bu derneğe İbrahim Duran ve Mümtaz Kurtuluş Ağabeylerim sayesinde adım attım. Yine o günlerde 100 üye getirenler, Şube olmaya hak kazanıyordu. Biz, 100 kişiyi toplayarak Beykoz'da SİYAD'ın ilk Şubesi olarak çalışmaya başlamıştık. O zamanlar Beykoz'da Sinoplular pek bilinmezdi: Boybat derlerdi bize... Allah eksikliğini hissettirmesin, Beykozlu hemşerilerimiz de bizlere dernek konusunda çalışmalar yaparken çok şey öğretti. Biz Fikirtepe'de doğan SİYAD ile doğduk, Beykoz SİYAD Şubesi'ni kurduktan sonra da Beykoz'da büyüdük. Zaman ilerledikçe de Avrupa Yakası'nı bırakıp SİYAD olarak yalnızca İstanbul Anadolu Yakası'na yoğunlaşınca, bugünkü 15 şubeye ulaştık. SİYAD olarak bu süreçte, gerek etkinliklerimiz, gerek paylaşımlarımız ve gerek emeklerimizle, Sinoplu hemşerilerimizin gurbet ellerde rahat etmesini sağladık.

Bakınız bugün Sinop yaklaşık 50 bin kişiyken, İstanbul'da nerdeyse 450 bin Sinoplu yaşıyor. Sinop'un 9 katı büyüklüğündeyiz İstanbul'daki Sinoplular olarak... Tek isteğimiz ise hem Sinop'un kültürünü, güzelliklerini İstanbul'da yaşayan kardeşlerimize tanıtmak hem de kendi hemşerilerimizle onları gururlandıracak ortak projelerde sosyo-kültürel hayata katma değer sağlamaktır. Biz geçen 31 yıllık süreçte tüm bu amaçlarımızı ilk günkü heyecanla gerçekleştirebildik. Halkoyunlarımızla, Helva Günleri'mizle Ramzan aylarında İstanbul'daki her ilçede ayrı ayrı kurduğumuz geniş katılımlı sofralarımızla, bu amaçlarımıza destek verdik. Şimdi de oluşturduğumuz güçlü yönetim kuruluyla, Sinoplu hemşerilerimizin teveccühlerini kazanabilmek için huzurlarına geldik. Eğer bizlere destek verirlerse, geçmişte yaşadığımız tecrübelerimizin de verdiği güçle, geleceğe sağlam bir adım atacağız. İlk olarak SİYAD'ın gücünü diğer Sinoplu Derneklerimiz ve kuruluşlarımızla birleştirerek, bir üst akıl oluşturacağız: Konfederasyon kuracağız. Daha sonra da SİYAD ile birlikte bu Konfederasyonun çalışmalarını, artık çağımızın en büyük ve en etkili iletişim aracı olan internet dünyasında sergileyeceğiz. Sinoplu gençlerimizin geleceğe umutla bakması için projeler hazırladık; bunları gerçekleştireceğiz. İstanbul'da yaşayan Sinoplu hemşerilerimizle Sinop arasındaki köprüyü güçlendirecek; Sinop'tan gurbete İstanbul'a çocuğunu okuması için ya da çalışması için gönderen hemşerimizin içini rahat ettireceğiz. Sinoplu olduğu halde Sinop'a memleketine gidemeyen, orayı göremeyen hemşerilerimiz var İstanbul'da... Bizler bu köprüyü 31 yıl önce zaten kurmuştuk. Şimdi de bunu güçlendirecek, Türkiye'nin en mutlu insanlarının yaşadığı tescilli olan Sinop'umuzu hemşerilerimizle daha çok bir araya getireceğiz. Allah razı olsun hepsinden, geçen 31 yıllık süreçte emeğinden-ekmeğinden koparıp da bu derneğe SİYAD'a veren hemşerilerimiz var. Onların sayesinde inşa ettiğimiz 10 milyon liraya ulaşan malvarlığımızı eğer seçilirsek, bizler daha da artıracak; bizden sonra gelecek olan yöneticilere alnımızın akıyla teslim edeceğiz."

Bu yıl 13. kez düzenlenecek olan SİYAD Olağan Genel Kurulu'nda Başkan Adayı olan Adnan Çeliker, SİYAD bünyesinde Sinoplu gençleri teşvik ettikleri çalışmalar ve bu konudaki düşünceleri ile ilgili de bilgi verdi. Son 3 yılda yaklaşık 300 öğrenciye burs verdiklerini hatırlatan Adnan Çeliker, bu konuda daha fazla profesyonel olabilmek adına Başkanlığı döneminde farklı bir yol izleyeceklerini söyledi. Kuruluşundan bu yana yaklaşık 5 yıldır yaptığı çalışmalarla Sinop Eğitim Vakfı (SEV)'in öğrencilere burs vermek konusunda ciddi bir çalışma içerisinde olduğunu gördüğünü anlatan Adnan Çeliker, gerekli teması sağlayarak, SİYAD'ın burs verme konusundaki istekliliğini profesyonel bir şekilde tamamlayacaklarını kaydetti. SİYAD ve devamında kurmayı tasarladıkları Konfederasyo ile ilgili de bilgi veren Adnan Çeliker, şöyle dedi:

SİYAD Başkan Adayı Adnan Çeliker: "Geçmişi kaıy altına alıp, geleceğe taşıyacağız"

"Geçmişten bu güne bakıldığında ben şahsen çok önemli çalışmalara, vefâlara tanık olduğumu görüyorum. Ancak tüm bunları anlatmam ne kadar sürecek? Benim gibi SİYAD'da çalışmalara katılmış, heyecana ortak olmuş binlerce, onbinlerce heöşerimiz var. Hepimizin anlattıkları ne olacak? Bunları kayıt altına almadan bir anlamı olmaz ki... Artık çağımız değişti, bizler teknolojiyi geçmişte hiç olmadığı kadar kullanışlı bir şekilde elde tuta bir nesiliz. Bizden sonraki nesiller, bunu daha da ileriye götürecekler. Şu halde bizim yapmamız gereken, gelecek nesillere ve onlara da ilham verecek sağlam dökümanlar bırakmak değil midir? Bir dergiyi, yani yazılı bir kaynağı oluşturmak, 2020 yılında çok da zor olmamalı... Bir yazı arşivini, bir video arşivini gelecekteki Sinoplu torunlarımıza miras bırakmak, çok da zor olmamalı... Biz bu arşivi 28 kişilik Yönetim Kurulu Üyelerimizle birlikte hazırlamayı vaat ediyoruz. Hayattan göç eden Sinoplu hemşerilerimize yalnızca tabut başında son görevimizi yerimize getirmekle yetinmeyip; sağlığında kendisiyle gerçekleştirdiğimiz mülakatlarla, yazılarla, video kayıtlarıyla da analım istiyoruz. Bu konuda Sinoplu hemşerilerimizin genç aile bireyleri bizlere destek olabilirler; olmak isteyebilirler. Biz bu heyecanı da ortaya çıkartarak, geleceğe güzel anılar nakletmeyi planlıyoruz.

Söz uçar, yazı kalır derler. Biz Sinoplu hemşerilerimizin hep hayalini kurduğu bir sistemi hayata geçirmek istiyoruz. Sosyal ve kültürel alanlarda gençlerin enerjisini, gençlerin hayallerini görmemek olanaksız. Bizler yönetici olarak Sinoplu gençlerimizin heyecanlarını artırmayı ve onları hayallerine ulaştırmayı hedefliyoruz. Elbette onlar bizlerin tecrübelerinden yararlanacaklar; ancak asıl biz Sinoplu gençlerimizden dünyada yeniye dair her ne varsa öğrenmeyi istiyoruz. SİYAD'ın 31 yılı geride bırakmasına rağmen bugün bile genç, dinamik olduğunu; gençlerle birlikte gerçekleştireceğimiz projelerle ispatlamak istiyoruz. Burada 'ben' olgusu değil 'biz' olgusuyla hareket edildiğini, gençler eliyle tüm Sinoplulara duyurmak istiyoruz. Bu söylediklerimizi hayata geçirmek konusunda da herkesten daha fazla heyecanlı olduğumuzun tüm hemşerilerimiz tarafından bilinmesini istiyoruz."

Editör: TE Bilisim