Beykoz Belediye Başkan Adayları'ndan Coşkun Tosun Ordu'nun yerel televizyon kanalı Altaş TV'ye konuk oldu. Beykoz Günem Genel Yayın Yönetmeni Ferdi Güngör ise yaklaşık 1 saat süren programda CHP'nin Beykoz Belediye Başkan Adayı Coşkun Tosun'u takip etti ve konuşmasındaki önemli noktaları belirleyip kaleme aldı. İşte Coşkun Tosun ve anlattıkları:



"Beykoz'daki en büyük sorun işsizlik... Mülkiyet sorunu ikinci sıraya düştü. Çünkü önce tencere kaynamak zorunda...." dedi Coşkun Tosun... Siftahsız kepenk kapatan esnafın durumundan yakındı. Yerli ve milli olduğunun altını çizdi ve 1 Nisan sabahı Beykoz Belediye Başkanı olması halinde ilçeyi Beykozlularla birlikte yöneteceğini söyledi. Beykoz'daki 45 mahalleye de birer Çocuk Yuvası yapılacağını vaat etti. Ayrıca yine 45 mahallenin muhtarının, Beykoz Belediyesi'ne gelerek, mahallelerini ilgilendiren konularda Meclis Üyesi gibi söz alacağını hatta oy kullanabileceğini söyledi.



Altaş TV'nin "Ordu'nun Eniştesi" diye anons ettiği CHP Beykoz Belediye Başkan Adayı Coşkun Tosun, yayının hemen başında "Neden Beykoz'da Belediye Başkan Adayı olduğunu" ise şu sözlerle dile getirdi:

"Ben 35 yıl kamuda yöneticilik yaptım. Bunun 25 yılı Beykoz Belediyesi'nde geçmiştir. Beykoz Belediyesi'nde hemen her bölümde 0Müdürlük ve Başkan Danışmanlığı görevlerinde bulundum. Dolayısıyla sorunların içinde ve işin mutfağında bulundum. Bunun yanında halk tarafında da önemli görevler yaptım. Yani Beykoz'daki STK'ların pek çoğunda Başkan veya Yönetici olarak görev yaptım. Dolayısıyla işin iki tarafını da çok iyi bilen bir Beykozluyum. Ben Beykoz'u da sorunlarını da çözümlerini de çok iyi biliyorum. Beykoz'un ise partili-partisiz her kesiminden gelen taleple Beykoz Belediye Başkanlığı'na Aday oldum.

Çok çalışıyoruz. Gece gündüz demeden sahada yaklaşık 4 aydır çalışıyoruz. Beykoz da bildiğiniz gibi geniş bir bölge: 312 kilometrekare alanı var Beykoz'un... Tam 45 mahallesi var. Dolayısıyla çok koşmak zorundasınız, her yere ulaşmak zorundasınız. Seçim döneminde sokaklardayız; esnaf ziyaretleri, STK ziyaretleri ve kahvehane toplantıları yapıyoruz. Bunun yanısıra ev toplantıları da gerçekleştiriyoruz. Dolayısıyla Beykozlu'nun olduğu her yerde olmaya, insanımıza dokunmaya, onlarla buluşmaya çalışıyoruz. Ancak Beykoz'a bizim sözümüz var: Çok çalışacağız diye söz verdik. Seçildikten sonra da aynı azimle çalışmaya devam edeceğiz."



Beykoz Belediye Başkan Adayı Coşkun Tosun, ilçedeki durumun fotoğrafını da çekti. Beykoz'da son zamanlarda bir Suriyeli akını olduğundan yakınan Tosun, özellikle Tokatköy ve Yenimahalle gibi yerlerde, esnafın 'haksız rekabete' uğradığını ifade etti.

CHP'li Başkan Adayı, şunları söyledi:

"Beykoz'daki manzara şu: Maalesef halkımız çok mutsuz. Beykozlu hemşerimiz umutsuz. Beykoz'daki geleceğinden umutsuz. Beykozlu hep tedirgin, hep korku içinde yaşıyor. Evinden korkuyor, işinden korkuyor, sokaktan korkuyor. Hep bir korku var. Esnafımız perişan halde... Siftah yapmadan kepenk indiren Beykozlu esnafımız var. Bugün bir esnaf ziyaretimizde, bir esnafımız, sabahtan bu yana hiçbir şey satamadğından yakındı. Oradan bir şey satın almak zorunda kaldım; esnaf kardeşimiz de benimle siftah yapmak zorunda kaldı. Bir başka esnafımıza gittim: 30 Liralık satış yapmış bugün... Yani elektrik parasına yetmez. Yani Beykoz çok kötü durumda, çok üzüyor beni bu...

Tokatköy'e Son Durağa doğru gittiğinizde, zaten dükkanların yarısının boşaldığını görüyorsunuz. Dolu olanların da yarısını Suriyeliler çalıştırmaya başlamış. Bir de son zamanlarda Beykoz'a bir Suriyeli akını başladı. Maalesef Beykozlu çok huzursuz. Çünkü bakınız, adaletsiz bir durum var. Aynı işi yapan bir Türk esnafla yanındaki Suriyeli esnafı düşünelim. Türk esnafın vergisi var, sigortası var, stopajı var, defter parası var, muhasebecisi var, kirası var: Her türlü gideri var. Ancak Suriyeli'nin hiçbir gideri yok, üstüne bir de desteği var. Böyle olunca da ortaya haksız bir rekabet çıkıyor. İnanın Suriyeliler Birinci Sınıf oldu, bizim vatandaşımız İkinci Sınıf vatandaş muamelesi görüyor. Bu konuda çok şikayet alıyoruz. Tokatköy'de Yenimahalle'de esnafımız çok tepkili bu duruma...

Beykoz'daki en büyük sorun işsizlik... Mülkiyet sorunu ikinci sıraya düştü. Çünkü önce tencere kaynamak zorunda.... Beykoz'da fabrikalar kapandıktan sonra atölyeler de kapandı. Beykoz'da ticaret dibe vurdu Ekonomi dönmüyor Beykoz'da... Bir ailede 1 kişi çalışıyor, 10 kişiye bakıyor. Beykoz'da yaşayan bir gencimiz, bir kız arkadaşıyla bir yere gidip bir çay dahi içemiyor. Uyuşturucu sorunu oluyor, bu doğal tabi, sistem böyle kötü olunca gençlerimiz maalesef buralara yöneliyor."

İsim vermeden AK Parti'nin Beykoz Belediye Başkan Adayı Murat Aydın'ın Zeytinburnu'ndan gelip Beykoz'da Aday yapılmasını da eleştiren CHP'li Beykoz Belediye Başkan Adayı Coşkun Tosun, kendisi için "Yerli ve Milli" denilmesine, şu sözlerle açıklık getirdi:

"Ben 45 yıldır Beykoz'da yaşıyorum. Beykoz'da halkın olduğu yerde ben vardım: Ya STK'daydım ya Belediye'deydim. Ben Beykoz'da halktan birisiyim. Sorunları yakından gözlemledim. Şu an Çubuklupor Kulübü'nde Başkanlık görevim devam ediyor. Federasyonda görev yaptım. Onun için Beykoz'da kiminin Coşkun kardeşiyim, kiminin Coşkun Abisiyim. Ben bunun için yerli ve milliyim diyorum. Biliyorsunuz, Beykoz'un ithal bir adayı var. Bunu ortaya koymak için yerli ve milliyim diyorum. Şimdi ayrımı net olarak ortaya koymak lazım: Beykoz'u bilmek var, Beykoz'u anlamak var, Beykozlu'yla hemfikir olmak, Beykozlu'yla bütünleşmek var. Bir de ona yabancı kalmak var."

Mülkiyet sorununun kısmen çözüldüğünü ancak tapunun da her şey demek olmadığını vurgulayan CHP'nin Beykoz Belediye Başkan Adayı Coşkun Tosun, önemli olanın imar planlaması olduğuna dikkat çekti. Bu konuda Beykoz'un yöneticilerinin ve etrafındaki ekibin yeterince çalışmadığından yakınan Coşkun Tosun, bir başka CHP'li Belediye olan Sarıyer Belediyesi'nde bu sorunun yüzde 80 bittiğine işaret ederek, şunları söyledi:

"Beykoz'da 40 yıldır imar, plan ve mülkiyet konularını tartışıp durulur. Son yıllarda mülkiyet konularında bazı ilerlemeler oldu. Hazine arazilerinin bir kısmı, 2B alanlarının büyük bir kısmı, Vakıf arazilerinin de bir kısmı üzerinde oturanlara satıldı. Dolayısıyla Beykoz'da belli oranlarda mülkiyet konusu bu şekilde çözülmüş oldu. Diğer yandan Milli Emlak'tan devredilmeyenler, henüz bekliyor. Tüm bunlara rağmen şunu söylemek lazım: Yalnızca tapu sorununu çözmek, mülkiyetle ilgili çözüm getirmek yetmiyor. Onun üzerinde bir bina inşa edebilmek için plana ihtiyaç var, imara ihtiyaç var. Dolayısıyla halkımız, uzun yıllardır bu imar planlarını bekliyor. Bizim Beykoz'umuzda imar planları çok çetrefilli bir iştir. Bizde Boğaz İmar Yasası olduğu için biraz işler farklı yürümektedir. Ayrıca Beykoz tümüyle Doğal SİT alanı olduğu için plan yapmak biraz zordur. Ancak hiçbir şey imkansız değildir. İyi çalışıldığında ve ekibiniz teknik donanımlı, bilgili olduğundabu işleri çözmek mümkündür. Nasıl mı?

Şimdi bakın, bizim hemen karşı tarafımızda Sarıyer var. Bizimle aynı yasalara, aynı şartara sahip. Hatta nüfusu bile bize benziyor. Onlar bu sorunları yüzde 80 civarında çözü ancak biz Beykoz'da hiçbir şeyi başaramadık. Çünkü Beykoz'daki yöneticilerimizin gayreti yok, çabası yok; çalışması yeterli değil ve ekibi iyi değil. Plan yapaak bilgili, becerikli ekiplere sahip değiller. Bir de bizim bir endişemiz var: Bu planları yaparken halkı düşünmüyorlar. Bazı rant çevrelerinin beklentilerine uygun plan yapıyorlar. Dolayısıyla bu planları hep mahkemelerden geri dönüyor. Şimdi yıllar sonra Beykoz Belediyesi'nin yaptığı 1/5000'lik planlar, mahkeme tarafından iptal edildi. Mahkemeden geri dönen planı ise bu kez etaplara ayırarak, yeniden uygulamaya koymaya çalışıyorlar. Birinci Etap, İkinci Etap ve Üçüncü Etap olarak böldükleri bu planlar, yine aynı planlar olduğu için mahkemeler tarafından yine bozulacağını düşünüyoruz."

Konuşmasını, ekibiyle ortaklaşa hazırladığı 41 Proje ile bitiren CHP'nin Beykoz Belediye Başkan Adayı Coşkun Tosun, bu süreçte Beykoz'daki bir algıyı da bu seçim sürecinde ortadan kaldırdıklarına dikkat çekti. İlçede 2 dönemdir muhalefette bulunan CHP için "Hep muhalefet yapıyorlar, hiç proje üretmiyorlar; pozitif siyaset yapmıyorlar" şeklinde bir algının bilinçli olarak yaratılmak istendiğinin altını çizen CHP'li Coşkun Tosun, seçim döneminde aslında bunun böyle olmadığını Beykoz Halkının gözleriyle yanık olduklarına dikkat çekti. CHP'nin İBB Adayı Ekrem İmamoğlu ile birlikte sevgi ve saygı çerçevesinde, hiçkimseyi ötekileştirmeden bir siyaset yürüttüklerini vurgulayan Beykoz Belediye Başkan Adayı Coşkun Tosun, içerisinde çocuklara, gençlere, yaşlılara ve 250 bin Beykozluyu kucaklayacak 41 projeyi özetlerken, şöyle dedi:

"Şöyle bir algı yaratılıyordu: İşte biz, Cumhuriyet Halk Partisi olarak güya hep muhalefet ederiz, hiç proje yapmayız, hiç üretmeyiz, hiç pozitif siyaset yapmayız diye eleştirilirdik. Ancak bakınız bugün Sayın Ekrem İmamoğlu ve ben Coşkun Tosun olarak, hep sevgiyle, saygıyla, hoşgörüyle samimi bir şekilde sokaklarda dolaşıyoruz; bu anlayışla siyaset yapıyoruz. Hiçkimseyi dışlamadan, ötekileştirmeden, itibarsızlaştırmadan bir çalışma yürütüyoruz. Bir de bu anlayışımıza ek olarak, Beykoz'da 41 Projeyi ortaya koyunca, inanın rakiplerimizin de söyleyecek bir sözü kalmadı. Bir de yanına nazar boncuğu iliştirdik ve 41 kere Maşallah, dedik. Rakibimiz şaşırmış durumda çünkü kendilerinin Belediyesi var şu anda, Büyükşehir Başkanlıkları var, Hükümetleri var, Bakanlıkları var; her şeyleri var ancak ortaya koyabilecekleri doğru düzgün bir projeleri bile yok. Dolayısıyla Cumhuriyet Halk Partisi olarak bizler üzerine öteden beri yarattıkları algı da artık yok. Biz bu seçim sürecinde, yarattıkları o algıyı Beykozlu Halkın şahitliğinde silip attık. İnşallah 31 Mart günü de yine Beykozlu Halkımızın sandıktaki CHP oylarıyla da 1 Nisan sabahına yeni bir Beykoz'a hep birlikte uyanacağız."

Haber: Ferdi Güngör
Editör: TE Bilisim