CHP İBB ve Beykoz Belediye Meclis Üyesi Cemal Sataloğlu’nun, İBB Meclisi’ndeki Riva Deresi ile ilgili açıklamaları;

Beykoz, İstanbul’un turistik ve müstakil ikamenin yoğun olduğu boğaz ve su havzaları ile çevrili kadim bir ilçesidir.

Bölge nüfusu her geçen yıl diğer ilçeler gibi artıştan kendi payına düşen oranda nasibini almaktadır.

Bu sebeple atık su ve kirlilik artmakta, boğaz ve Riva Deresi gibi stratejik noktaları içinde barındırması nedeniyle bölgenin atık su arıtımı ile ilgili yatırımlara ve bu konuda ilerleyen teknolojilere uyum sağlaması gerekmektedir.

Riva Deresi, Ömerli Baraj Gölü’nden sonra Koçullu, Ömerli, Sırapınar, Hüseyinli, Bozhane, Öğümce, Göllü ve Paşamandıra köylerinden geçerek denize döküldüğü yer olan Çayağzı’na ulaşmaktadır. Akarsuyun bu ikinci bölümü %75-80 oranında ormanlarla kaplıdır. Geri kalan toprakları ise tarım alanları ve otlaklar oluşturmaktadır.

Riva deresi ve havzasındaki yaşanan olumsuzluklar mikro düzeyde İstanbullular, yerli ve yabancı turistler; makro düzeydeyse ülkemiz ve dünyamız için önemli bir kayıptı.

25 yıldır devam eden yanlış yapılaşma, alt yapı eksikliği, dere ıslah politikalarının yanlış yürütülmesi ve önceliklerin belirlenmesinde yapılan yanlışlardan dolayı bu muazzam olanakları olan şehir çözümleri bir türlü gerçekleşmeyen sorunlar yüzünden yaşanması çok zor bir hal aldı.

Alınmayan önlemler ve yetersiz müdahalelerle kentin zenginliği olarak kabul edebileceğimiz dereler kentin felaketi haline dönüşerek çoğu zaman yaşamsal tehdit oluşturabiliyorlar riva da buna bir örnekti.

Bu yaşamsal tehdit uzun vadeli olarak derelerde biriken atıkların insan sağlığına zararlı etkisi ile görülmekteydi, kısa vadede ise yağmurlarla taşan derelerin can ve mal kaybıyla karşımıza çıkmaktaydı..

Çocukların yüzme öğrendiği, onlarca balık türünün yaşadığı riva deresi’nde göreve geldiğimizde  canlı bulunmuyordu. Kirlilik ve koku ise dere boyunca hissediliyordu.

2005 yılından başlayan balık ölümleri  ve her geçen gün artan kirlilik tam bir doğa katliamı olarak karşımıza çıkmaktaydı.

Riva Deresi’ndeki bu yaşananlara rağmen, yıllardır sorumlu olan kurumlar tarafından çözüm noktasında bir adım atılmamıştı .

Fakat…

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Ekrem İmamoğlu göreve geldikten sonra bu sorunun çözümü için adımlar atıldı.

İSKİ ve Deniz Hizmetleri Müdürlüğü tarafından yapılan keşiflerde dere güzergâhındaki Bozhane Mahallesi, Öcümce Mahallesi, Cumhuriyet Mahallesi ve Hüseyinli Mahallelerinde belirlenen noktalarda, yoğun dibe çökme birikimi ve dere kesitinde daralmalar sebebiyle su akışının azaldığı tespit edilmiş olup söz konusu mahallelerin planlanan noktalarında tarama çalışması itibariyle başlatılmıştır.

Başkanımızın, Riva Deresi’nde kirliliğin giderilmesi amacıyla ivedilikle gerekli çalışmaların başlatılması yönündeki talimatı ile çanaklı deresi ve çanaklı deresi yan kolda 1950 metrelik kesiminde temizlik çalışmaları ile kirliliğin yoğun olduğu ıslahsız kesitte temizlik ve kesit düzenleme çalışmalarının yapılmasıyla, öncelikle akışın sağlanması hedeflendi.

Kesitin yetersiz olması ve akar kotunun uygun olmaması nedeniyle proje kesitlerine uygun olarak prekast kutu kesitle yenilendi. Ayrıca Çanaklı Deresi yan kol memba kısmı kısmi olarak çöken dere geçişi prekast kutu kesitle yenilenmiştir.

Bu güne kadar toplamda yaklaşık 12000 metreküp malzeme dere temizliği sonucunda alınarak nihai döküm sahasına gönderilmiştir.

Ayrıca Riva Deresi ana kolunun Bozhane Mahallesi bölgesinde İBB Deniz Hizmetleri Müdürlüğü’nce dere temizlik çalışmaları ekskavatör ve sızdırmaz kamyonlar ile yürütülmüş, uzun bomlu ekskavatörlerle ilgili çalışmaya destek verilmiştir.

Yapılan çalışmalarda kıyıdan ulaşılamayan dere kesitlerinde yüzebilme yeteneği olan amfibi tarama aracıyla dibe çökmeler kıyıya getirilmiş ve endüstriyel araçlar yardımıyla sızdırmaz bacalı çamur kamyonlara yüklenmek suretiyle bertaraf noktasına götürülmüştür.  

Söz konusu çalışma kapsamında Bozhane Mahallesi İle Öğümce Mahallesi sınırlarında itibaren su derinliğinin arttırılması, daralan yerlerin eski haline getirilmesi amacıyla kıyıdan çalışmaya elverişli noktalarda dibe çökmelerin taranarak bertarafa gönderilmesi ve dere kesitindeki kütük, ağaç dalı vb. kirliliğin temizlenerek su sirkülasyonu sağlanmıştır.

Deniz Hizmetleri Müdürlüğümüzün temizlik çalışmaları ile Bozhane mahallesi mevkiinden başlayarak yaklaşık 5.7 km dere hattı boyunca devam etmiştir. Çalışmalarda dere güzergahında çıkarılan çökmelerin yanı sıra yağışlarla devrilmiş veya sürüklenmiş dere kesitini tıkayan ve akışı engelleyip sığlaşmaya neden olan birçok kütük, kırılmış ağaç kökü, dallar vb. Kirlilikler temizlenmiştir.

Kısacası Riva Deresi hayat bulmaya başlamıştır… Riva deresi Beykozlular ve İstanbul’un doğası için çok önemlidir.

2005 yılından bugüne çözüme kavuşturulamayan Riva Deresi’ndeki sorun yeni yönetimle çözüme kavuşuyor.

Sayın başkan ve değerli meclis üyeleri,

Sizlere; “bugün için riva deresinde yüzelim diyemem belki, ama  sizleri balık tutmaya davet edebilirim”.

Derenin temizlenen bölgelerinde balıklar hayat bulmuştur.

Hepinizi saygı ve sevgiyle tekrar selamlıyorum. Beni dinlediğiniz için teşekkür ederim.”

 

Editör: TE Bilisim