Samsunlu Mustafa Çolak, 1987 yılında Beykoz'da Deniz Lokantası adıyla bir işletme kurdu. Tam 30 yıl burayı işlettikten sonra Yıldız Teknik mezunu kızını yanına aldı. 3 senede işletmeyi 3 kat büyüten Esra Çolak, duyanları hayrete düşürecek bir başarıya ulaştı. Şimdi Aşçı bir Baba ve Gurme Kızı tarafından işletilen Beykoz Ortaçeşme'deki Deniz Lokantası, Bakanlardan sanatçılara, ünlülerden lezzet avcılarına kadar çok sayıda İstanbullu'nun gözde mekânları arasında gösteriliyor.

Yıllar önce küçük bir dükkanda "Ya nasip" demiş Mustafa Çolak... Dükkanın ufaklığı ve Aşçı Mustafa Usta'nın tatlı dili - hoş sohbetiyle "Esnaf Lokantası" halini almış. Sadece 5 masanın hizmet verdiği Deniz Lokantası, yıllarca hem Mustafa Usta'ya hem ailesine hem  de çalışanlarına bakmış. Deniz Lokantası'ndan kazandığı helâl parayla okuttuğu kızlarından birisi Yıldız Teknik Üniversitesi'ni bitirdikten sonra işsiz kalmış. Hem Bankacılık hem de İşletme okuyan Esra, babasına yanında çalışmayı teklif etmiş. İşte Ortaçeşme'deki Lokantası'nın kaderi de o gün değişmiş.

AKADEMİ VE ESNAFLIK ELELE VERMİŞ 

Esra Çolak, kısa sürede Deniz Lokantası'nın görünümünü değiştirmiş. Aşçı olan Babası Mustafa Çolak'ın esnaflık bilgisine, kendi akademik bilgisini eklemiş. Ürün çeşitliliği artmış ve mutfaktan gelen yemeklere de lezzet gelmiş. Deniz Lokantası, ününü Ortaçeşme'den Ankara'ya kadar duyurmuş. Rahmetli Yücel Çelikbilek'in sürekli geldiği lokantaya artık Bakanlar da gelip yemek yemeye başlamış. Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, ilk kez geldiği Deniz Lokantası'ndan lezzet için teşekkür ederek ve herkese tavsiye edeceğini belirterek ayrılmış.

​​​​​​

LAHMACUN İÇİN BEYKOZ'A GELİYORLAR 

Beykoz'un dışından gelen kişiler de bu lezzeti döndüklerinde çevreleriyle paylaşmışlar. Öyle ki, haftasonlarında İstanbul'un diğer bir ucundan kalkıp gelen aileler, Güneydoğu Anadolu mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden olan lahmacunu tatmak istemişler. Deniz Lokantası, uygun fiyatlarına, lezzetli sulu yemeklerine bir de lahamcunu eklemiş kısa sürede...

KALİTEDEN ÖDÜN VERMEMİŞLER

Kızı Esra Çolak'ın âdeta sihirli değnek ile değiştirdiği lokantasının  kendilerine artık küçük geldiğini kabul eden Baba Mustafa Usta, daha büyük bir yere taşınmaya iknâ olmuş. Birlikte 200 metrekarelik dev bir dükkana geçen Çolak Ailesi, burada iki konu üzerinde tartışmasız anlaşmış: Fiyat politikasında her zaman ortalamanın altında olacaklar; zarar edilse bile asla kaliteli malzeme kullanmaktan ayrılmayacaklar. Henüz 25 yaşında olan genç işletmeci Esra Çolak, babasına enerjisiyle destek olmuş ve Deniz Lokantası'nı İstanbul Lezzet Ligi'nde Süper Lige taşımışlar. 

FİYATLAR ÇOK UYGUN

Emsali işletmelere göre düşük fiyat politikasını devam ettiren ve Deniz Lokantası'nın eskisi gibi bir "Esnaf Lokantası" olarak kalmasını isteyen Baba Mustafa Usta, 30 yılı aşan meslek ve esnaflık hayatıyla, kızının ilhamı olmuş. Dükkanda tecrübelerini kızıyla ve çalışanlarıyla paylaşmayı sürdüren Mustafa Usta, Beykoz'da bir Denizci olmasının sonrası kurduğu Deniz Lokantası'nda yıllarca esnafı ve işçileri doyurmuş. Bugün de 2020 yılında bu kadar büyümüş olmasına karşın, aynı fiyat politikasını devam ettiren Mustafa Usta, "Pastanede bir çay içsen 4 lira alırlar ama bizde hâlâ çok şükür çorba 7 lira" diyerek, dar gelirli vatandaşların da en azından bir çorba içmeye gelmesine vesile olmuş.

BALIKESİR'DEN GELEN ET, DENİZ LOKANTASI'NIN SIRRI

Baba Mustafa Çolak'ın yıllarca Balıkesir'den getirdiği taze et alışkanlığını sürdüren İşletmeci Esra Çolak, servis edilen yemek ve yiyeceklerde müşterinin memnuniyetinin en önemli nedeninin bu olduğunu keşfetmiş. "Bizim lahmacunda bu kadar ünlü olmamızın tek nedeni bu taze et ve bizim işletme olarak hiçbir zaman kaliteden ödün vermeden, eti lahmacunda hakkıyla ve yüksek gramajla kullanmamızdır" diyen Esra Çolak, belli ki bilgisinden de fazla bu işe gönül vermiş.

Özellikle kebabın lezzeti ise dillere destan olan Deniz Lokantası'na her Beykozlunun yolu muhakkak düşmeli...

Editör: TE Bilisim