Beykoz Dereseki’deki ormanlık alanın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı eliyle imara açılmasının ardından şimdi de ormanlık alanın komşu durumundaki 111 bin metrekarelik tarım arazisi imara açıldı.

Özel ormana 553 villa inşa edecek Kalyon Gayrimenkul yatırım iştiraki ZRS Yapı, projeye ilişkin hazırladığı dosyada bu alanı projeden çıkararak herhangi bir çalışma yapmayacağını taahhüt etmişti.

Beykoz’da 2 milyon 470 bin 186 metrekarelik tarla ve özel orman vasfındaki alana Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ndan alınan ön izinler doğrultusunda yapılacak 553 villa için ‘Çevresel etki değerlendirmesi gerekli değildir’ kararı verilmişti.

Projenin inşaatını yapacak şirket hazırladığı dosyada proje sahasından söz konusu tarım arazisini çıkartarak projeye devam edeceğini bildirmişti. Şirketin yönetim kurulu üyeleri arasında 3. havalimanı projesini de yürüten Kalyon İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ömer Faruk Kalyoncu da yer alıyor. Villaların yapılacağı özel orman arazisinin sahipleri ise CHP’li İBB Meclis Üyesi Mehmet Berke Merter ile İBB şirketlerinden KİPTAŞ.

‘50 villa fazla yapsın diye...’

Bu sürecin ardından Beykoz Belediyesii’nin ocak ayı meclis oturumlarına skandal niteliğinde bir teklif geldi. Teklifte söz konusu arazi sahiplerinin tarım arazisinin ibadet alanı, eğitim alanı, yol alanı, park alanı, pasif yeşil alan ve ticaret alanı olarak kullanılmak üzere tarım dışına çıkartılması istendiği belirtildi.

İlkokul, cami, yol, park ve pasif yeşil alanların kamuya bedelsiz terk edileceği anımsatılan teklifte kamu yararı olduğu savunuldu. Teklif CHP’li meclis üyelerinin itirazına karşın AKP’li Meclis üyelerinin oylarıyla kabul edildi. Teklife itiraz eden CHP’li meclis üyesi Aydın Habil arazi sahiplerinin bu alanları zaten proje içinde yapabileceklerini belirterek “Buraya sadece cami değil dükkân, ofis, süpermarket gibi tesisler de yapılacak. Birileri 40 - 50 tane fazla villa yapsın diye bu karar alınamaz” dedi. CHP’li meclis üyeleri kararı yargıya taşıdı.

[Haber görseli]

Beykoz'da toplam 2 milyon 470 bin 186 metrekarelik özel orman alanına Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan alınan ön izinler doğrultusunda yapılacak 553 adet villa için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na başvuru yapıldı. Bakanlık villa projesini uygun bularak Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecini başlattı. Projenin yatırım bedeli 481 milyon lira. Proje tanıtım dosyasında konumu ve yeşil doğası nedeniyle  bu özel orman arazilerinin proje sahası olarak seçildiği vurgulandı. Proje tanıtım dosyasına göre ZRS Yapı İnşaat Ticaret A.Ş, Beykoz Dereseki Köyü ve Gümüşsuyu Köyü sınırları içinde 2 milyon 470 bin 186 metrekare üzerinde 364 bin 715 metrekare kapalı inşaat yapacak. Projede 553 adet villa; “bodrum+kat+ zemin kat+ 1 kat” olarak planlandı. Proje kapsamında 214 bin 606 metrekare yol ve 2 milyon 62 bin 176 metrekare yeşil alan ayrıldı.
beykozda-ozel-ormana-imar-2

3 PARSEL ÖZEL ORMAN


Proje dört ayrı parsel üzerinde yükselecek. Parsellerin üçü özel orman alanı. Yasaya göre özel ormanda yüzde 6 oranında yapılaşmaya izin veriliyor. Proje tanıtım dosyasına göre 7 bin 834 metrekarelik 268 numaralı parsel ile  1 milyon 795 bin  514 metrekarelik 4 numaralı parsel, tapuda “özel orman” olarak kayıtlı. Ve bu iki parsele toplam 427 adet villa yapılacak. Yine  özel orman vasfına sahip 554 bin 843 metrekarelik 360 numarayı parsele 126 villa inşa edilecek. Böylece özel orman olarak kayıtlı üç parsele toplam 553 villa yapılacak.

TARLAYA 20 OTEL, 13 SPOR TESİSİ  YAPILIYOR



Proje sahasında yer alan Dereseki Köyü 267 numaralı parsel 111 bin metrekarelik alana sahip ve tarla niteliğinde. Bu parsele bir 1 adet spor merkezi, bir adet spor kulübü, 20 adet konaklama tesisi, 13 adet spor tesisleri, 30 adet dükkan, 20 adet restoran, bir  adet süpermarket, 75 adet ofis, bir adet otopark, bir adet cami, bir adet ilkokul, bir adet ortaokul, 1 adet lise yapılması planlanıyor.

11 BİN AĞAÇ VAR

Proje tanıtım dosyasına göre yapılaşma ön izin sahası içerisinde 11 bin 328 adet, bağlantı yolu alanlarında ise 284 adet olmak üzere toplam 11 bin 612 adet ağaç tespit edildi. Analizler sonucunda inşaatın yapılacağı saha içerisinde 4 bin 474 adet ağaç sayıldı.  Çalışma kapsamında incelenen Kuzey Kirazlı Özel Ormanı içerisinde yapılaşma ön izni sınırları içerisinde orman vasıflı alanın yüzde  22.84'ünün yani 4.70 hektarın bozuk orman vasfında kaldığı tespit edildi. Saha genelinde sahil çamı, meşe, gürgen, kestane, yalancı akasya ağaç türleri bulunuyor.

MERTER AİLESİ VE KİPTAŞ

Tapuda; otel ve ticari birimlerin yapılacağı 267 numaralı parsel Nesip Mustafa Merter ve Mehmet Berke Merter adına kayıtlı. Mehmet Berke Merter, CHP'li İBB Meclis üyesi. 427 villanın yapılacağı özel orman vasıflı 268 ve 4 numaralı parseller de Merter ailesine ait. 126 villanın yapılacağı 360 sayılı parseldeki özel orman da KİPTAŞ üzerine kayıtlı. Tapu sahipleri ile Özyazıcı İnşaat “Taşınmaz Satış Vaadi ve Arsa Payı Karşılığı İnşaat Sözleşmeleri” imzaladı. Kiptaş'tan  Özyazıcı İnşaat'a ve yüklenici ZRS Yapı'ya devir sözleşmesi yapıldı.

 SİT KORUMASI DEĞİŞTİ



553 villanın yapılacağı Kuzey Kirazlı ve Güney Kirazlı özel ormanları, İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü, Kanlıca Orman İşletme Müdürlüğüne bağlı Beykoz Orman İşletme Şefliği sınırları içinde yer alıyor. Proje sahası 1995 yılında “Doğal Sit alanı” ilan edildi.  İstanbul 3 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun en son 2015 tarihli kararına göre 126 villanın yapılacağı 360 sayılı parselin yaklaşık yüzde 39' u “sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı”, yüzde 61'i “nitelikli doğal koruma alanı” olarak belirlendi. Tarla niteliğindeki 267 parsel ile özel orman olan 268 sayılı parsellerin tamamı “sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı” oldu. Yine özel orman olan 4 sayılı parselin yaklaşık yüzde 38'i “sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı”, yüzde 62'si “nitelikli doğal koruma alanı” olarak kayıtlara geçti. Sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanlarında düşük yoğunlukta turizm ve konut yapılaşmasına izin veriliyor.

 
Editör: TE Bilisim