Beykoz İl ve Bölge Dernekler Birliği, Artvinliler Dernek Başkanı Mehmet Uzun’un Dönem Başkanlığında bir toplantı düzenleyerek, başta imar sorunu olmak üzere, Beykoz’daki tüm sorunlar gündeme getirildi. Dedeoğlu Konca Garden’da gerçekleşen toplantıda, Beykoz Yerel basını bu anlamda bilgilendirildi.

Ali Kemal Kılıç (Dernekler Birliği Basın Sorumlusu)

Programda ilk olarak Dernekler Birliği Basın Sorumlusu ve aynı zamanda Batumlular Dernek Başkanı olan Ali Kemal Kılıç söz aldı.

Kılıç: “Dernekler Birliği olarak ortaklaşa almış olduğumuz kararlar doğrultusunda Beykoz’un sorunlarını ele aldık. Başta dernekler birliği başkanımız Mehmet (Uzun) kardeşim değerlendirecek. Daha sonra da imar ve yapılaşma konusunda uzman mimar olan Erdal (Uzuner) kardeşimiz dile getirecekler. Tekrar bir araya geldiğimiz için hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum.” Diyerek sözü Mehmet Uzun’a verdi.

Mehmet Uzun (Beykoz Dernekler Birliği Dönem Başkanı)

Beykoz Artvinliler Başkanı, Beykoz Dernekler Birliği Dönem Başkanı Mehmet Uzun’a ilk olarak söz verildi.

“Beykoz İl ve Bölge Dernekler Birliği olarak, siz basın mensupları aracılığıyla 250 bin Beykozlu hemşerimizi kucakladığımızı belirterek sözlerime başlamak istiyorum. Umarım Beykozlu hemşerilerimizin bizim görev aldığımız dönem içerisinde yaşayacağı sorunlarda ve sevinçlerde kendilerine yâren olabiliriz.

Bizler Sivil Toplum Kuruluşuyuz. Bu anlamda sizlerin bu konuyu çok iyi bir şekilde özümsemenizi bekliyoruz. Ne yazık ki, ülkemizde STK’lar evrensel anlamıyla toplumda karşılığını bulamıyor. STK’lar resmi kurumların dışında kalan kuruluşlardır. Bizlerden resmi kurumlar gibi davranmamızı bekleyen kişiler ve bir karşılık görmediklerinde bunu yüksek sesle dile getirenler, ne yazık ki bizi ve çabalarımızı olumsuz etkiliyor.

Beykoz’daki dernekler olarak bizler kâr amacı gütmüyoruz ve bir görev değil; gönüllülük esasıyla faaliyetlerimizi yürütüyoruz. Aslında bu anlamda Beykoz’da yaşayan 250 bin insanı da Beykoz İl ve Bölge Dernekler Birliği olarak “doğal üyemiz” olarak kabul ediyoruz. Bu noktada ise yaptığımız işi şu şekilde tanımlamak istiyoruz:

Bizler, Beykoz’da birbirine destek olmak isteyen ancak bunun için yeterli zamanı olmayan insanlardan maddi ve manevi aldıklarımızı; zamanını gönüllü olarak bize ayıran Dernek Üyelerimiz aracılığıyla maddi ve manevi ihtiyaçları olan kişilere ulaştırıyoruz. Bu noktada ise yardıma ihtiyacı olan kişilerin yardıma ihtiyacı olmadığı zamanlarda da bizi hatırlamasını rica ediyoruz. Çünkü böyle olursa 250 bin Beykozlu hemşerimiz samimiyetle kucaklaşmış olacaktır.

Samsunlular derneğinde yapmış olduğumuz toplantıda konu başlıklarını arkadaşlarımız dile getirdi, konu üzerine sizlerle paylaşacağız.

Beykoz’un ve Beykozlunun çeşitli sorunları var. Bu sorunların “kişisel” olmasından ziyade “kitlesel” olanlarıyla ilgilenmek istiyoruz. Elbette tek bir Beykozlunun bile üzülmesini istemeyiz ancak kitlesel sorunlarda kabul etmeliyiz ki, aynı anda daha fazla kişinin sorunlarına bir çözüm bulabiliyoruz.

Beykoz’un genel sorunu en başta sağlık sorunu mevcut. İkinci sorunu imar sorunu, üçüncü sorunumuz da eğitim sorunudur.

Toplantımızın asıl amacı bizler STK’lar olarak sorunları dile getirip, siz basın mensubu arkadaşlarımız sayesinde kamuoyu oluşturup, yerel yöneticileri, merkezi idarecileri göreve çağırıp bakanlıktan Beykoz için bu konular için yatırım yapmasını sağlayacağız. Bu konularda farkındalık yaratarak gelecek nesillere sorunlardan uzak tutacağız. Hedefimiz, amacımız budur.

Beykoz’un en güçlü STK’larından olan Beykoz Dernekler Birliği 250 bin Beykozluyu kucaklıyor. Artvinliler dernek başkanıyım ama bugün 250 bin Beykozlunun dernek başkanlığını yapıyorum.

Beykoz’daki en büyük sorunumuz imar. İmar konusunu Erdal (Uzuner) arkadaşımız anlatacak. Diğer en büyük sorunumuz eğitim. Beykoz’da 5 tane üniversite var. Ama yeterli yurt sayımız yok. Beykoz’da kira sorununu da beraberinde getiriyor. Öğrencilerin kalacağı yurtlar istiyoruz. Bu anlamda esnafımızın da güçlenmesini istiyoruz.  

Biz Beykoz İl ve Bölge Dernekler Birliği olarak kitlesel sorunlarımızın ilkini Eğitim olarak belirledik. Çünkü bizim için bugünden daha da önemli olan bir gün varsa o da yarındır. Hepimiz günü geldiğinde bu yaşamdan ayrılacağız ancak şu an henüz yaşama yeni başlamış olan çocuklarımız ve gençlerimiz hayatta kalmaya devam edecek. Onların gelecekte bugün bizim yaşadığımız sorunları hâlâ yaşıyor olması bizleri çok fazla üzer. Bu nedenle öncelikle eğitimi ve bu noktada yaşayacağımız sorunları ortadan kaldırmayı düşünmeliyiz.

Çocuklarımız eğitim konusunda en büyük eksikliği Fen Lisesi’nde yaşıyorlar. Bu konuda eksiklerimiz, ne yazık ki Beykozlu çocuklarımızı ya bu Fen Lisesi düşüncesinden vazgeçmeye ya da Beykoz dışındaki bir yere, İstanbul trafiğinin zorluklarıyla her gün yüz yüze gelmek zorunda bırakarak gitmeye mecbur ediyor. Biz Birlik içindeki Dernekler olarak bu konunun gündemde tutulması ancak bir an önce de çözümlenmesi konusunda istekli, gayretli ve kararlı olacağız. Bu konuda bir gelişmenin de gelecekte müjdesini vererek, tüm Beykozlu çocuklarımızın yüzünü güldürmek istiyoruz. Umarız bu sorunu çözebiliriz.

Diğer bir sorunumuz da eğitim ve araştırma hastanesi. Beykoz’da devlet hastanesi Beykozluya yeterli hizmeti veremiyor. Doktorlarımız üstün gayretleriyle tabii ki çalışıyor ama hastanede bölümleri açılmıyor. Beykozlu çevre hastanelere gitmek zorunda kalıyor. Hem maddi hem de zaman kaybı yaşanmaktadır. Bu anlamda tedbir almamız, farkındalık yaratmamız gerekiyor.

İsmet (Konca)Beyin de bize sağ olsun çok güzel bir önerisi var. Beykoz da bir Alzheimer (Alzaymır) hastanesi açılması. Günümüzün hastalığı olan Alzheimer için ilçemizde bir hastane yapılması için çalışmalar yapacağız.

Spor konusu da bizim için çok önemlidir. Beykoz’un, çocuklarımızın geleceği için çok önemli bir konudur. Çocuklarımızı uyuşturucu ve kötü alışkanlıklardan uzak tutmanın bir yolu da spor yapmalarıdır. Beykoz’un 45 mahallesinde spor salonu yok. Olan da devlet okulları içerisinde yer alan okul salonları, o da kendi okul öğrencileri için. Beykoz’un 45 mahallesine çok amaçlı spor salonları yapılması yönünde teşviklerimiz olmalı. Bu salonlardan bizler de, çocuklar da faydalanmalı.

Diğer bir konu yine büyük bir kitleyi ilgilendiren Yaşlılar Evi projesidir. Bu konuda gayretli olacak işadamlarına Beykoz İl ve Bölge Dernekler Birliği olarak destek vereceğimizi; yine bu konuda genel ve yerel idarecilerle bir araya gelerek, ilçemizin imar konusunda yaşadığı sorunları bu güzel hayalimiz adına aşmak istediğimizi dile getirmek istiyoruz.

Çocuklarımı ve yaşlılarımızın ardından, Beykoz’un gençlerine ve ailelerine dokunmak istediğimizi de söylemek isteriz: Hem gençlerimizin yaşadığı sosyal sorunlara hem de ailelerinin yaşadıkları sorunlara Beykoz İl ve Bölge Dernekler Birliği olarak daha fazla eğilmek istiyoruz. Hiçbir Beykozlu gencimizi ya da ailemizi rahatsız etmeden, incitmeden ve dahası utandırmadan; onların hayatlarına dokunmak istiyoruz.

 

Bizleri bu dönem daha fazla sokaklarda göreceksiniz arkadaşlar. Çünkü Beykoz İl ve Bölge Dernekler Birliği olarak, evlerinden bile pandemi nedeniyle çıkamayan hemşerilerimizin olduğunu biliyoruz. Son aylarda ekonomi konusunda büyük bir dar boğaza girdik ne yazık ki… Bizler, ekonomik sıkıntılarını dile getirmekten ar eden yüce gönüllü Beykozlu Hemşerilerimizin olduğunu biliyoruz. Bu kişilerin kendilerini yalnız hissetmediklerini bilmelerini istiyoruz. Yine hepimizin önem verdiği milli ve dini bayramlarda ve özel günlerde de Beykoz İl ve Bölge Dernekler Birliği olarak varlığımızı hemşerilerimize hissettirmek niyetindeyiz.

Beykoz’un seçkin basın mensupları, sözlerime son verirken, bu konularda yapacağımız çalışmalarda ve atacağımız adımlarda sizlerin de bizlere destek vermesini bekliyoruz. Bizim bir gönüllümüz de sizlersiniz. Gerçek samimiyetinizle bizim yanımızda yer almanız, bizleri hem mutlu edecek hem de daha fazla Beykozluya ulaşmakta bizlere kolaylık sağlayacaktır.”

Erdal Uzuner (Beykozlu Trabzonlular Dernek Başkanı)

Beykoz İl ve Bölge Dernekler Birliği Dönem Başkan Yardımcısı, Beykoz Trabzonlular Derneği Başkanı Harita Mühendisi Erdal Uzuner ise “Beykoz’un imar ile ilgili ciddi sıkıntıları var” diyerek başladığı konuşmasının devamında imar konusunda suçu herkesin birbirine attığına özellikle dikkat çekerek, imar yapım yetkisinin kimde olduğunu açıkladı.

“Boğaziçi öngörünüm bölgesinde yapım yetkisi Büyükşehir Belediyesinde. Boğaziçi geri görünüm bölgesinde ise 1/5000’lik imar yapma yetkisi büyükşehirde, 1/1000’lik imar yapma yetkisi ilçe belediyesinde.

Boğaziçi geri görünüm bölgesi 3 etaba bölünmüş. 1. Etabın 5000’lik ve 1000’lik planları var. Yürürlükte fakat ona da Çiğdem Mahallesi Güzelleştirme Derneği ve Mahalle Muhtarı planı iptali için dava açtılar. Planın bütününe dava açmışlardır. Plan iptali için açılan dava çok yersiz bir davadır.

Diğer eski köy ve mahallelerde ise bütün eski köy ve mahalle statüsünde olan bölgelerde plan yapma yetkisi Beykoz belediyesindedir. Planı belediye yapar, bakanlık onay verir. Sadece SİT alanı dediğimiz bölgelerde plan yapma yetkisi Beykoz belediyesindedir. Beykoz belediyesi Çavuşbaşı ve Görele bölgesinin planlarını yaptı, bakanlık ta onayladı, şu an yürürlükte. Diğer yerlerin planlarının da onaylanmasını bekliyoruz. Beykoz belediyesinin bu planları yapmasını bekliyoruz. Planları yapıp bakanlığa onaylatması lazım.

İlçemizde yaklaşık 55 bin adet yapı var. Bu rakamlar da 2020 yılı Beykoz sempozyumunda verilen resmi rakamlardır. Bu rakamların 5000’ni ruhsatlı, 50 Bini ruhsatsız ve kaçak. Beykoz’un nüfusu yaklaşık olarak 250 bin dersek, yaklaşık 200 bin kişi deprem riski altında yaşıyor demektir. Hepimizin can ve mal güvenliği tehlikede demektir. Bizim can güvenliğimizi devlet sağlamalıdır. Bu anlamda Beykoz belediyesinden beklentim öncelikle bu 50 bin ruhsatsız yapının plan ve projesinin acilen çözülmesi yönündedir. Beykoz belediyesi tarafından dönüşümün bir an önce gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Ben belediye başkanına en son gerçekleşen toplantıda Beykoz’un imarı ile ilgili bir sempozyum ve çalışma yapılmasını önerdim. Bu sorunu çözecek kişiler belediye başkanı, yardımcıları ve de meclis değildir. Çünkü bu konuda uzman değillerdir. Ve Beykoz’da bir imar çalıştayının artık yapılması lazım.

Sağlık konusunda da bir ekleme yapmak isterim. Beykoz da bir eğitim ve araştırma hastanesi yapılmasını istemiştik. Beykoz’da bulunan Beykoz Devlet Hastanesi ve de Tepeüstü Hastanesi Boğaziçi ön gürünüm bölgesinde kalıyor. Bu 2 hastanenin büyüme imkânı yok. Geçtiğimiz yılı Türk Alman Üniversitesinin hemen yanında olan bir hazine arazisinde parselleri önermiştik. Biz bu konu hakkında da gerekli mercilere dilekçemizi vermemize rağmen 1 yıldır bize maalesef olumlu ya da olumsuz geri dönüş olmadı.”

Dernek Başkanı Mehmet Uzun son olarak toplantıda konuşulan konuların, projelerin dernekleri birliği olarak takipçisi olacaklarını ve bu çalışmaları yaparken de hiç bir siyasi partinin de arka bahçesi, yandaşı olmayacaklarını, Beykoz’un, Beykozlunun yandaşı olacaklarını belirtti. Beykoz basınına ve tüm katılımcılara da son kez teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.

Editör: TE Bilisim