Nizamettin KAYRAL
01.07.1923 - 30.09.2018


06.09.2014 tarihinde Beykoz Belediye Başkanlığı ile Beykoz Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün işbirliğinde altıncısını düzenlemiş olduğumuz Beykoz Bal Festivalimize onur konuğu olarak Sayın Nizamettin KAYRAL Hocamı davet ettik. İstanbul dışında olması nedeniyle festivale katılamadı.

Nizamettin KAYRAL Hocamdan randevu alarak, 07.12.2014 tarihinde Bakırköy’deki evinde ziyaret ettim ve tanışmış oldum. İlerlemiş yaşına rağmen arıcılık konusunda kitap yazıyordu. Ziyaretime çok mutlu oldu.

Ziyaretimin sebebi, Nizamettin Hocamın Beykoz’da arıcılığının gelişmesine yapmış olduğu katkıları sebebiyle hazırlanan“Teşekkür Belgesini” takdim etmekti.

Yaptığımız söyleşide, 1970-1979 yılları arasında Beykoz’un Akbaba ve Tokatköy Mahallelerinde Arı Yetiştiriciliği Kursları açtığını ve o yıllarda İlçemiz arıcılarına modern arı yetiştiriciliği tekniklerini öğrettiğini anlattı.

22.06.2016 tarihinde Beykoz Belediye Başkanlığı, Beykoz Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Beykoz Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü işbirliğinde Beykoz Prof. Dr. Necmettin ERBAKAN Kültür Merkezinde düzenlenen “Arıcılık ve Bitkilerin Tozlaşması” konulu seminere onur konuğu olarak Sayın Nizamettin KAYRAL Hocamdı.

Hocama, İlçemizde Arıcılığın gelişmesine yaptığı katkılarından dolayı Beykoz Belediye Başkan Yardımcısı Sayın Hanefi DİLMAÇ tarafından “Teşekkür Plaketi” verildi.

Resim 01. Beykoz Belediye Başkan Yardımcısı Sayın Hanefi DİLMAÇ tarafından Sayın Nizamettin KAYRAL Hocama “Teşekkür Plaketi” verilirken.



1923 Yılında Tokat’ta doğan Nizamettin KAYRAL, 1943 yılında Halkalı Ziraat Tarım Okulu’ndan mezun oldu.

Arıları ilk defa 1930 yılında tanıdığını, arıcılık konusunda teknik bilgiyi Halkalı Ziraat Okulunda okutulan Fuat Ali Örsan “Pratik Arıcılık” kitabından aldığını anlattı.

Tarım Bakanlığındaki ilk görevine Bey Dere Teknik Ziraat Okulunda Meyvecilik Öğretmenliğiyle başladı. Daha sonra Manisa’nın Kırkağaç ve Gelenbe İlçelerinde, ertesi yıl da Tokat’ın Turhal İlçesine Tarım Öğretmeni olarak atandı. 1954 yılına kadar Tokat’ın Turhal ve Reşadiye İlçelerinde görev yaptı.

Turhal ve Reşadiye İlçelerinde görevliyken 1952 yılında 10 kovanla arıcılık yapmaya başladı ve toplam 66 yıl arıcılık yaptı.

Arıcılıkla ilgili yazdığı ilk kitap 1953 yılının Mayıs ayında aralıklarla basılan 66 sayfalık “Fenni Arıcılık” dır.

Kitap basıldıktan sonra, Tokat’ın Erbaa İlçe Merkezinin belediye parkındaki çay bahçesi ve saz salonu olarak da kullanılan yerde seksen kursiyerin katılımıyla ilk arıcılık kursunu açmıştır.

Burada sevgili arkadaşım Dr. Cafer PEŞTERELİ de dahil tanışmak bahtiyarlığına erdiğim tüm Bulgaristan soydaşlarımızdan, arıların bakımı ve bilhassa da beslenmesi hususunda çok şeyler öğrendiğim basılmış onlarca kitabından söz etmiştir.

Harf devrimden sonra değerli arıcılık kitaplarını Latin alfabesiyle ilk defa yazan Bakırköylü Dr. Fuat Ali ÖRSAN, 1951 yılında vefatından 2 ay önce arıcılık dergisinde yayınlanan son yazısında “Arıcılar, başarı için kovanlarınızda genç ana arı bulundurunuz!”demiştir. O yıllarda bir ana arı 3-4 yıl kullanılıyordu.

Bu gün, 50 yıl sonrada olsa, genç ana arı kullananların sayısı umut verici.

Nizamettin Hocam ise, bazı kitap ve makalelerimde arı ve şeker konusunda vasiyet niteliğinde “Arıları kuvvetlendirmek için ilkbaharda ve sonbaharda verilen şekerin 1 gramı bile bala geçmez” yazmıştır.

“Şeker; kanatlı böcek, arıya dönüşür, arı da bal yapar” gibi başlıklarla birçok yazı yazmıştır.

Arıcılıkta kadın elinin değdiği yer “Bal gibi tatlı, yağız atın nalı gibi uğurlu olurmuş” derdi.

Türkiye Arıcılık Enstitüsü’nün kuruluşundan lağvedilişine kadar Teknoloji Şubesinde ve Enstitüye bağlı Ankara Arıcılık Kooperatifinde çalıştı.

Reşadiye’deyken “Zümrüt Reşadiye” adında bir yerel haber, tarım ve kültür gazetesi çıkardı. Kendisine Turhal ve Reşadiye’deki verimli tarımsal çalışmaları nedeniyle yedi kez takdirname verildi.

1966 yılında İstanbul Teknik Ziraat Müdürlüğü Arıcılık Uzmanlığı’na atandı. İstanbul’da da çalışma saatleri dışında arıcılık yapmayı sürdürdü. Bir süre İstanbul Bağlarbaşı’ında 400 kapasiteli kümeste tavukçuluk yaptı. Teknik Ziraat Müdürlüğü adına Tarım Dergisi çıkardı. Ayrıca Ziraat Bankası Postası dergisinin kadrosunu oluşturdu.

Levent Nispetiye caddesinde Temel Petek firmasının kurucusu ve sahibi Nuri AMİL Beyin bir görüşmesinde Nizamettin Hocama “Sen, benim firmamın isim babasısın. Temel Petek ismini senin kitabından alarak koydum.” demiştir.

Osmanbey’de, İktisat Fakültesi mezunu Mehmet KARA, “Kara Petek”  isminde bir firma açmıştı. Bulgarca kitaplar, Rusça bülten ve prospektüslerden de bana tercümeler yapıp bilgi dağarcımı da doldurduğundan sık-sık ziyaretine gitmiştir.

Tarım dergilerinde ve günlük Yeni İstanbul gazetesinde yüzlerce makalesi yayımlandı. İstanbul radyosu Günaydın programında arıcılıkla ilgili programlar hazırladı, konuşmalar yaptı.

Cumhuriyetin 50. yılında İstanbul Arıcılık Kooperatifi’ni kurdu ve lağvedilene kadar murahhas üyeliğini yaptı.

1976 yılında Tarım Bakanlığı tarafından 4. Beş Yıllık Kalkınma Planı ile ilgili Arıcılık Özel İhtisas Komisyonu’na seçildi. 1977 yılında Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde düzenlenen Batı Anadolu I. Arıcılık Kongresine polenle ilgili bir bildiri sundu. Bu bildiri 1979 yılında Tarım Bakanlığı Tarımsal Araştırma Genel Müdürlüğü tarafından yayımlandı.

Saray İlçesinde de GAP TV için ilkel kovanlardan fenni arı aktarma program yapmıştır.



Resim 02. 22/10/2016 Tarihinde Düzenlenen 8. Beykoz Bal Festivalinin Onur Konuğu Sayın Nizamettin KAYRAL Hocamdı.

Tarım Bakanlığından 1982 yılında emekli oldu.



Resim 03. Muğla Arıcılık Kongresinde, Nizamettin KAYRAL, Prof. Dr. Muhsin DOĞAROĞLU ve Güner KAYRAL.

Trakya Demokrat Gazetesinde 561 adet yazı yazmıştır.  

Arıcılık Gazetesinde köşe yazılarına son anına kadar devam etmiştir.

Nizamettin KAYRAL’IN 1953 - 2007 yılları arasında Arıcılık ve Tavukçuluk konusunda yayımlanmış 36 adet kitabı bulunmaktadır. Tüm basılan kitapların sayısı 104,000 adettir.

Yıllara göre bazı kitapların isimleri; 1953 yılında “Fenni Arıcılık”, 1961 yılında “Fenni Arıcılığın Esasları”, 1969 yılında “Yeni Teknik Arıcılık”, 1973 yılında “Modern Arıcılıkta Arı Sütü ve Polen Üretim Metotları” ve “Son Sistem Arıcılık” 1975 yılında “Yeni Teknik Tavukçuluk” ve “Geliştirilmiş Yeni Teknik Arıcılık” ve 1980 yılında da “Yeni Teknik Tavukçuluk” ikinci baskısı ile “Yeni Teknik Arıcılığın” 508 sayfalık ilaveli üçüncü baskısını yaptı. 1984 yılında da oğlu Güner KAYRAL ile “Son Sistem Arıcılık” kitabını çıkardı.

Son anına kadar, arıcılıkla ilgili çalışmalarını ve köşe yazarlığını sürdüren Sayın Nizamettin KAYRAL’IN vefatı sevenlerini ve tüm arıcılık camiasını üzmüştür.

Mekânı Cennet Olsun.
Editör: TE Bilisim