Hükümetin kurulmasıyla en çok dikkati çeken isim, Hazine ve MALİYE Bakanı Berat Albayrak olmuştu. Dövizin hızlı değer artışı ve borsadaki düşüş ile piyasalar ilk etapta olumsuz tepki vermişti. Bu güne gelinen noktada ise ekonomideki belirsizlik herkesi tedirgin etmeye devam etmektedir.

IMF ile yol ayrımına giren iktidar uluslararası finans kuruluşları ve ekonomik çevrelerle irtibatı sonucu Amerika’nın McKinsey danışmanlık şirketi ile anlaşmaya vardı. Hazine ve MALİYE Bakanı Berat Albayrak, Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) tarafından düzenlenen 9. Türkiye Yatırım Konferansı’nda yaptığı konuşmada, “Yeni program bünyesinde kurulan Maliyet ve Dönüşüm Ofisi için uluslararası yönetim şirketi McKinsey ile çalışmaya karar verdik.

16 bakanlıktan temsilcilerin bulunduğu bu ofis, tüm hedeflerimizi ve sonuçlarımızı her çeyrekte kontrol edecek” dedi. Mc. Kinsey için ekonomi çevreleri farklı açıklamalarda bulundu. Tüsiad daha önce 102 firmanın denetimi için bu şirketle işbirliğinde bulunmuştu, ancak Mc. Kinsey daha çok, Amerika’nın Teksas eyaletindeki enerji şirketi ENRON’u iflas ettirmesiyle hafızalarımızda bulunmaktadır.

Konu ile ilgili, İslamcı yazar Abdurrahman Dilipak, bu şirketle anlaşmanın hemen iptal edilmesini, bu işbirliğinin AK parti ve Erdoğan’ı zora sokacağını belirtirken, YTÜ öğretim üyesi Prof.Dr.Cemal Zehir,Mc. Kinseyle yapılan anlaşmanın dörtte bir maliyetiyle, Türk akademisyenlerle kuracağı bir ekiple talip olduğu açıklamasını paylaşmıştır.

Netice itibarıyla ekonomi hassas dengeler üzerinde duran ve milli mutabakat gerektiren bir sektördür. Hukuki yaptırım ve ekonomik müeyyideden çok kabul ve şeffaflıkla üstesinden gelinebilecek bir konudur. Hangi şirketle anlaşılırsa anlaşılsın, Sayıştay denetimlerine açık ve Milli denetleme mekanizmalarına hesap veren bir anlayış hakim kılınmalıdır. Ekonomi toplumun her kesimini ilgilendiren, var olmanın, varlığını sürdürmenin genel unsurudur. Ekonomik krizler Toplumu sosyal ve kültürel erozyona uğratan en önemli sebeplerin başında gelmektedir. Hükümetin bu alanda atacağı her adımı toplumun kabulüne arzı gerekir.
Editör: TE Bilisim