Pek çok kişinin dolandırıcıların hedefi olmasına neden olan ikinci el otomobil satışı ve ev satışlarında uzun süredir üzerinde çalışılan değişiklikler sonunda hayata geçiriliyor.


Artık Herkes Emlakçı Ya da Galerici Olamayacak


Pek çok kişinin dolandırıcıların hedefi olmasına neden olan ikinci el otomobil satışı ve ev satışlarında uzun süredir üzerinde çalışılan değişiklikler sonunda hayata geçiriliyor. İkinci el konut satışı ve araç satışlarında pek çok değişikliğin yapıldığı yeni düzenleme için ilk adım atıldı. Yapılan düzenlemelerin bir kısmını içeren birinci paket Başbakanlığın değerlendirilmesine sunuldu.


Artık Her Önüne Gelen Emlakçı Olamayacak 


Yapılan düzenlemede en çok dikkat çeken maddelerden biride eskiden olduğu gibi her önüne gelen kişinin emlakçılık yapamayacak olması. Yine artık satışa sunulan konutun künyesi çıkarılacak Redwin ve bu künyenin içerisinde bina yaşı, etüt raporu ve zemin etüdü gibi bilgilere yer verilecek. Taraflar arasındaki sözleşmeler çok daha kesin şartlar altında imzalanacak ve taşınmaz ticaret bilgi sistemi kurulacak. Aynı şekilde ikinci el araç satışı içinde benzer uygulamalara gidilecek ve her önüne gelen araç satışı yapmasına ve galeri açmasına izin verilmeyecek.


Galerici Olmak İsteyen Esnaf Belgesi Alacak 


İkinci el araç satışı yapmak isteyen ya da galerici olmak isteyen kişiler mutlaka esnaf belgesi almalarının zorunlu hale getirileceğini belirten Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ana amaçlarının hem satıcıları hem de alıcıları güvence altına almak olduğunun altını çizdi. Sağlam araç sattığını iddia eden galericiler 10 bin kilometre garantisi verecek, kazalı araç satışında ise aracın kaza raporu ve hasar kaydı ayrıntılı olarak alıcı tarafa bildirilecek.
Editör: TE Bilisim