Son 1 yılda artan girdi maliyetlerine bağlı olarak, ekmeğe ikinci zam geldi. Beykoz’daki fırınlar, 2021 Nisan'da yaptığı ilk zamla sattığı ekmeğin fiyatını yüzde 21 oranında artırırken, ekmeğin gramajını da 200'den 220'ye çıkarmışlardı. Beykozlu fırınlar, Nisan ayında yapmış oldukları yüzde 21lik zammın ardından, ikinci kez ZAM talebinde bulundular. Bu sefer ki zammın tepkiye neden olmaması adına, 220 gram olan ekmek 200 grama düşürüldü. 

Salgın ile birlikte tüm sektörlerde olduğu gibi ekmek üretiminde de artan maliyetler zamları beraberinde getirdi. 

İTO’ya bağlı fırınlar ve İstanbul Fırıncılar Odası ise nisan ayında yaptığı yüzde 21 zammın ardından, ağustos ayında ikinci bir zam talebinde bulundular. Söz konusu zamlar ile birlikte İstanbul Halk Ekmek’te ekmeğin kilogram fiyatı yüzde 60’tan fazla artarak 3 TL’den 5 TL’ye çıktı.

“UN FİYATI İKİYE KATLANDI”

Salgınla birlikte un fiyatları adeta uçuşa geçti. Ekmeğin maliyeti arasında yüzde 30-35 payı bulunan undaki artış maliyetleri direkt etkiliyor. 2020’nin başında 103 TL olan un çuval fiyatı, Nisan ayında 180 TL’ye çıkmışken, temmuz ayı itibariyle yapılan zam sonucu 250 TL'ye kadar çıktı. İşçilik maliyetleri ise yüzde 22 yükselirken, enerji maliyetleri yüzde 37 arttı. Maya fiyatları 60 lira iken yapılan zamlar sonrası 150 TL'yi buldu. 

Editör: TE Bilisim