Covid-19 pandemisi ile birlikte pek çok sektörde olduğu gibi emlak sektöründe de birtakım değişiklikler ve yenilikler meydana geldi. Bu düzenlemelerden biri de web tapu oldu. Emlak satış süreçlerindeki birçok prosedürü kolaylaştıran bir teknoloji olarak öne çıkan web tapu, mülk sahipleri tarafından kullanılabiliyor. Emlak sektörünün dijitale adapte edilmesi noktasında önemli bir adım olan web tapu, emlak satış süreçlerindeki birçok evrak işinin internet üzerinden yapılmasına olanak sağlıyor. Web tapu ile ilgili daha fazla bilgi yazımızda sizleri bekliyor!

Web Tapu Nedir?

Taşınmazınızı evinizden yönetebilmenize olanak sunan web tapu, 50’ye yakın online tapu ve 20 adet kadastro işlemini internet üzerinden gerçekleştirebilmenizi sağlayan bir teknolojidir. Tapu ve Kadastro müdürlüklerine gitmenize gerek kalmadan tüm taşınmaz mülklerinizi oturduğunuz yerden yönetebilmenizi sağlayan web tapu, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından sunulan dijital bir hizmet olarak da tanımlanabilir. Tüm vatandaşların ve ticaret sicilinde kayıtlı şirketlerin taşınmazlarını internet ortamında takip edebildikleri ve yönetebildikleri sistem olan web tapu ile sıra bekleme derdi de tarihe karışıyor.

Web Tapu Nasıl Kullanılır?

Web tapu sayesinde üzerinize kayıtlı taşınmazları internet üzerinden takip edebilir ve yönetebilirsiniz. Web tapu ile ayrıca tüm başvurularınızı online olarak yapabilir, tapuya gitmeden işlemi başlatabilirsiniz. Başvurunuzun ardından tapu tarafından belgeleriniz incelenir ve onay verilirse tarafınıza mesaj gönderilir. Bu mesajın ardından evrak asılları ile birlikte randevu gününde ilgili tapu müdürlüğüne imzaya gitmeniz yeterli olur.

Web Tapu Kullanma ile İlgili Bilmeniz Gerekenler:

  • Web tapu sistemine webtapu.tkgm.gov.tr adresinden erişebilirsiniz.
  • Eğer şirket girişi yapacaksanız şirket girişi butonundan, gerçek kişi olarak giriş yapacaksanız ise bireysel giriş butonundan ilerleyebilirsiniz.
  • Web tapu sistemini kullanabilmek için e-devlet şifresi edinmiş olmalısınız.
  • Sisteme ilk giriş yaptığınızda mutlaka güncel telefon numarası ve mail adresini girmelisiniz. Çünkü olası bir terslik durumunda size bu iletişim bilgilerinizden ulaşıyorlar.
  • Web tapu sisteminde en çok kullanılan kategori genellikle “Taşınmaz işlemleri” kategorisidir.
  • Taşınmaz İşlemleri sayfası üzerinden tüm gayrimenkullerinizi listeleyebilir; harita detayları, konum bilgileri, tapular, yüzölçümü gibi detayları inceleyebilirsiniz. Bu bölümde tapunun dijital versiyonu tüm ayrıntıları ile birlikte yer alır.
  • Sistem üzerinden yapılacak olan diğer işlemler için paneldeki “Başvuru işlemleri” kategorisi kullanılır.
  • Web tapu işlemleri, yetki verilerek vekil sıfatı ile yürütülebilir. Sisteme girdiğinizde sayfanın sol tarafında bulunan “Yetki İşlemleri” kısmından “Yetki Ver” sekmesini işaretleyerek, sahip olduğunuz taşınmazlar içerisinden devrini talep ettiği taşınmaz için ilgili avukatın TC kimlik numarasını girerek onu yetkilendirebilirsiniz.

Web Tapu ile Hangi İşlemler Yapılabilir?

  • Web tapu sayesinde tapu müdürlüğüne gitmeden internetten satış, ipotek, mirasın intikali ve benzeri tüm tapu işlem başvuruları yapılabilir.
  • Satış, ipotek, mirasın intikali gibi tapu işlemleri için gerekli tüm evraklar internetten tapu müdürlüğüne gönderilebilir. Böylece tapu müdürlüğüne gitmeden işlemler başlatılmış ve son aşamaya getirilmiş olur.
  • Tapu maliki kendi taşınmazının tüm bilgilerini görüntüleyebilir.
  • Resmi geçerliliği bulunan tapu senedi, ipotek belgesi ve tapu kayıt örneğini tapu müdürlüğüne gitmeksizin sistem üzerinden alabilir.
  • Sistem ile tapu maliki kendi taşınmazına ait bilgilerin başkası tarafından (alıcı vb.) incelenmesi için yetki verebilir. Daha sonra yetki verilen kullanıcı kendi e-devlet şifresi ile web tapu sistemine giriş yaparak yetkilendirildiği taşınmazı sistem üzerinden inceleyebilir.
  • Tapu işlem başvurusunun hangi aşamada olduğunu işlem sorgulama aracılığıyla öğrenilebilir.
  • Harç ve döner sermaye bedelini elektronik ortamda ödenebilir.

Görüldüğü gibi tapu müdürlüklerine gitmeden, sıra beklemeden birçok işlemi web tapu ile evinizden halledebilirsiniz.

Editör: TE Bilisim