İHH İnsani Yardım Vakfı İstanbul Kadın Kolları'nın "Bu İyilik Nepal'e İyi Gelecek" sloganıyla inşasını sürdürdüğü İslam Kültür Merkezi'ne destek kampanyası başlattı.


Dünyanın tepesi Everest’e ev sahipliği yapan Nepal, Çin ve Hindistan’a komşu olan bir Güney Asya ülkesi. Yaklaşık 30 milyon nüfuslu ülkenin yüzde 80’i Hinduizm’e inanıyor.


Sınırları içerisinde çok sayıda dil ve etnik köken barındıran Nepal’de yaklaşık 1,5 milyon Müslüman yaşıyor.

En yoksul ülkeler arasındaki Nepal’in genelini etkileyen inanç kuralları katı bir gelenekten beslenirken, bu kuralların değiştirilmesi veya terk edilmesi toplumsal baskı nedeniyle oldukça zor. Henüz ergenliğe ulaşmamış kız çocukları arasından seçim yapıp birkaç yıl boyunca yaşayan tanrıça olarak ona tapmak bunun küçük bir örneği. Nepal’in derin kökleri buna benzer birçok geleneği barındırıyor. Geleneklerin farklı kültürleri çok çeşitli ve rengârenk bir manzara sunsa da Müslümanlar açısından durum çok da iyimser değil. Ülkedeki dini özgürlük fikri Müslümanları kapsamıyor.


Hâkim kültürün baskısıyla birlikte Nepal’de İslam adeta Mekke dönemini yaşıyor. Yeni Müslüman olan kadınlar kocaları tarafından evden kovularak terk ediliyor. Müslüman olur olmaz büyük zorluklara göğüs germek zorunda kalan insanlar sosyal hayattan dışlanıyor, işinden atılıyor. Buna rağmen imkânsızlıklar içerisinde mücadele eden

Müslümanlar İslam’ı tebliğ etmeye çalışıyor.


En büyük ihtiyaçları ise ibadethane, yazılı kaynak, maddi ve manevi destek. İHH  kadın kolları olarak Nepal’in en büyük şehri ve başkenti Katmandu’da Müslümanların ihtiyaçlarını karşılayabilecek büyük bir İslam merkezi kurmayı planlıyoruz. Nepal İslam Merkezi, evlerinden kovulan insanlar için bir hicret yurdu, İslam’ı daha iyi öğrenebilmeleri için bir okul, kaynaklara ulaşabilecekleri bir kütüphane, ibadetlerini güvenle yapabilecekleri bir cami, sorunlarını

konuşabilecekleri bir toplantı merkezi olma özelliğine sahip olacak. Temeli atılan merkez, her biri 500 metrekare

alana sahip 5 kattan oluşuyor. İçerisinde kütüphane, mescit, toplantı ve konferans salonları, misafirhane, yemekhane gibi bölümlerin olacağı bu büyük merkezin toplam maliyeti 950.000 avro. Siz de bu projeye destek vererek Nepal Müslümanlarının varoluş mücadelesine katkıda bulunabilirsiniz.


Editör: TE Bilisim