Türkiye’ye Gürcistan’dan giriş yapan ve özellikle son yıllarda Karadeniz Bölgesi’nde sıkça bulunan vampir kelebekler, İstanbul’da artmaya başladı. Görünüşüyle kelebeği andıran ancak istilacı bir böcek türü olduğu uzmanlar tarafından belirtildi.

Biyoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Fatih Dikmen, “İnsanların kendileri açısından korkmasına gerek yok ama bitki zararlısı bir tür” ifadelerini kullandı.

Gündüz saatlerinde her ağacın üstünde rastlanan kelebekler, akşamları da mahalleliyi balkonlarında rahat bırakmıyor. Durumdan rahatsız olduklarını söyleyen mahalle sakinleri bir önlem alınmadığını ve kendi imkanlarıyla ilaçlama yaptıklarını belirtti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından da, “Hayvanların mevsimsel artışı ve gelen şikayetler üzerine İstanbul’un yeşil alanlarında vampir kelebeklerin fazla olduğu, Beykoz, Sarıyer ve Beşiktaş gibi ilçelerde ilaçlama çalışmalarımız devam etmektedir” açıklaması yapıldı.

İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Fatih Dikmen ise, vampir kelebeklerin insana zararı olmadığını söyledi.

“Şile, Beykoz ve Sarıyer’de görülüyor”

Vampir kelebekler hakkında açıklamalarda bulunan Biyoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Fatih Dikmen, kelebeklerin Türkiye’ye özgü bir canlı olmadığına dikkat çekerek, “Karadeniz Bölgesi’nden İstanbul’a doğru yavaş yavaş yayıldığını biliyoruz. 10 yıl önce kadar ilk görülmeye başlandı vampir kelebekler. Türkiye’ye özgü bir canlı değil. Yurt dışından gelen ve bölgeyi yıllar içerisinde işgal eden istilacı dediğimiz türlerden. İstanbul’un çok her tarafına yayılmıyor ama Karadeniz iklimini andıran bölgelerde özellikle Şile, Beykoz, Sarıyer taraflarında daha fazla görüldüğünü biliyoruz. Yurt dışından bu tür böceklerin transferi genelde yabancı ülkelerden aldığımız ürünlerin üzerinde yumurtaların taşınmasıyla gelebiliyor. Bu vampir kelebeğin de muhtemelen Gürcistan’dan yavaş yavaş Karadeniz’e doğru taşınan mallar ile geldiği tahmin ediliyor” dedi.

Editör: TE Bilisim