Yunus Demir, bugün ki adı fitness salonu, geçmiş dönemki adı body salonu. Bu salonların geçmiş dönemde sadece body yapıp, vücutlarını geliştirmek isteyenlerin geldiği yer olarak bilinirdi. Tabi biz bunun böyle olmadığını zamanla Beykozlulara anlattık ve gösterdik. 

Yunus Demir, verdiği hizmet ile Beykozluların tercih noktası olmasını ve fitness ile ilgili bilgileri Beykoz Gündem'e anlattı.

Fitness nedir?

Bugünlerde spor salonu, internet, TV dizileri gibi birçok yerde “fit olmak” veya “fitness” tabiri çok sık kullanılıyor. 

Fit olmayı estetik görünen kas yapma, düşük yağ oranı veya selülitleri olmayan bacaklardan ibaret sanmamalıyız!

Aslında fitness yalnızca sandığımız gibi estetik kaslar, düşük yağ oranı ve güzel görünümden ibaret değildir, çok daha fazlasıdır! Fitness: verilen fiziksel bir ödevi en güvenli ve etkili şekilde gerçekleştirebilme becerisi, yetenekleridir.

Fitness’ta ilk hafta neden önemlidir ?

Fitness’a başlarken çoğunluğa uyup spor salonuna kaydolacaksanız ilk gün vücut kitle endeksi ölçümünüz yapılacak ve spor hocanız size uygun bir program hazırlayacak. Spor salonundaki bazı insanlar tavsiyeler vermeye bayılırlar ama siz spor eğitmeninizin önerilerinin dışına çıkmayın.

Fitness’taki ilk haftanız, en önemli zamanlarınız çünkü spor yapmaya karar verip sonradan vazgeçen insanların büyük bir bölümü bu zaman diliminde eleniyor. Neden? Çünkü adapte olamıyorlar. Adapte olamamanın birçok nedeni olabiliyor ama en başta spora yeni başlayanlar için önerilere kulak vermek gerekiyor. 

Vücut uzun zamandır spor yapmıyor ve tembelleşmiştir. Siz de hemen istiyorsunuz ki 2 saat spor yapayım, en ağırı ben kaldırayım ama maalesef böyle olmuyor. Çünkü vücut tembelleşmiştir, kondisyonu yoktur, ağırlığa karşı en hafifi ile başlamak zorundasındır. Haliyle böyle olunca ilk 3 ay spora gelen bir kişi devam ediyor yada 2'nci hafta vazgeçiyor. Biz işte burada devreye giriyoruz.

İlk hafta, fitness yapmaya başlayanlar için en zor dönem.  Kas ağrıları ve aşırı yorgunluğun getirdiği fiziksel sorunlar yanı sıra, mükemmel vücutlu insanların yanında yumuşacık göbeğiniz ve cılız kollarınızla dolaşmak gibi psikolojik problemleriniz olacak. Hemen pes etmeyin, spor salonunda aynadan adonis kasını inceleyen adam da fitness’a başladığında sizin gibi görünüyordu. Mükemmel forma ulaşmak için motivasyonunuzu yüksek tutmalısınız. Fitness’ta ilk hafta ne olur konusuna başlamadan ve yeni başlayanlar için fitness tavsiyelerimize geçmeden önce spor yaparken işinize yarayacak akıllı telefon uygulamalarına göz gezdirin, malum devir teknoloji devri.

Spor neden gerekli ?

Sağlıklı yaşam için spor gereklidir. Spor yaptığınız salon seçimi de en az spor yapmak kadar gerekli bir durumdur. Spor yaptığınız salonda ihtiyaç olunan tüm malzeme ve düzenek bulunmalıdır. Meydan Sport Club, kapsamlı ve yeterli miktarda spor malzemeleri ve ekipmanları ile faaliyetlerini sürdürüyor. Bayanlara ve erkeklere özel salonları ile hayalinizdeki spor salonunda fit bir vücuda sahip olabilirsiniz.

Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur.Bu inanışla çıktığımız yola Meydan Sport Club işletmemizle sağlıklı yaşam ve yaşınızın sadece bir rakamdan ibaret olmasını istiyen herkesi salonumuza davet ediyoruz.

Kadınlar da salonunuza geliyor mu ?

Kadınlar ilk zamanlar çekiniyordu salona gelip gelmemek konusunda. Sonuçta Beykoz muhafazakar bir bölgeydi. Biz de bunu bildiğimiz için, Kadın bir spor hocası ve kadınlara özel bir saat açtık. Bu saatler içerisinde salona erkek sinek bile sokmuyoruz. Tabi çalışan kadınlarımız da var, eğer ki erkeklerle çalışmak onlar için sorun teşkil etmeyecekse beraber de çalışabiliyorlar. O yüzden dolayı hiçbir sıkıntımız yok. 

Yağ Yakmanın Temel Prensipleri

Amaç ne olursa olsun, işin antrenman kısmında temel seviyede takip edilmesi gereken prensipler çok değişmez. Sıkı bir vücut için amaç hem kasları güçlendirmek hem de yağ oranını düşürmek olmalı. Ancak işin ayrıntısına inildiğinde, bunları yaparken dikkat edilecek detaylar sonuçları doğrudan etkiliyor.

Yağ Yakmanın Altın Kuralı: Metabolik Antrenman

Yağ oranını düşürmek ve sıkı bir vücuda sahip olmak için anahtar kelime: ‘Metabolik Antrenman’. Metabolik antrenmanlar, kasları güçlendirip dayanıklılığını artırırken aynı anda nabız atışlarını da yüksek tutmayı hedefliyor. Böylece metabolizmanın yükü artıyor, harcanan enerji ve yakılan kalori miktarı da yükseliyor. Bu antrenmanlar hem kasları hem de kalp ve dolaşım sistemini şiddetli olarak çalıştırdığından oldukça zorlayıcı aynı zamanda. Ama öte yandan metabolizma hızının antrenmandan sonraki süreçte de yüksek kalmasını sağlayarak saatler boyunca yağ yakımı sürecini devam ettiriyor.

Nedir Bu Metabolik Antrenman?

Metabolik antrenmanın özellikleri şöyle:

  • Genellikle kalp atışlarını hızlandırmada etkili olan, çoklu kas gruplarını çalıştıran rezistans (ağırlık) egzersizlerinden oluşur.
  • Aynı egzersizi tekrarlayan setler yerine bir egzersizden diğerine geçilir.
  • Egzersizler arasında dinlenme süresi ya çok kısıtlıdır ya da hiç dinlenilmez.
  • 20 ile 40 dakika arasında sürer.

Sık Yapılan Bu Hataya Düşmeyin!

Dikkat etmen gereken diğer konulara gelirsek, antrenman şiddetini yüksek tutman önemli. Yapılan hatalardan birincisi, yağ yakma amaçlı egzersiz yapıyorum diyerek egzersizin şiddetini düşük tutmak. Nereden çıktığı bilinmeyen bir efsane olan “Yüksek ağırlık az tekrar kas yapar, çok tekrar düşük ağırlık şekillenmeyi sağlar,” gibi yanlış bir düşünce var. Çok düşük ağırlıklarla yapılan antrenmanlar güç ve kas kaybına neden olabilir, bu da metabolizmanın yavaşlamasını tetikleyebilir. İşte bu yüzden ağırlıkların her egzersizde seni zorlaması çok önemli.

Küçük Değişiklikler, Büyük Değişimler

Antrenmanların dışında, günün geri kalanında yapacağın küçük değişikliklerle de daha aktif olabilir ve yaktığın kalori miktarını artırabilirsin. Hayatında başka hiçbir şeyi değiştirmeden günlük sadece 100 kalori fazla yakmaya başlarsan bir yılda 5 kilo verebilirsin! Köpeğini 20 dakika gezdirmen ya da salonun ortasında dans etmen 100 kalori yakmanı sağlayacak. 40 dakika alışveriş yapma ya da 25 dakika temizlik yapma seçeneğin de var tabi. Seçim senin!

Son olarak şunu da belirtelim, sıkılaşacağım diye normalde aldığın kalorileri aniden azaltma. Bu hem antrenmanlarda ihtiyacın olan enerjini hem de antrenmanlardan sonraki iyileşme dönemini olumsuz etkileyecek. Bu yüzden bu dönem boyunca sağlıklı kaynaklardan yeterince kalori almaya mutlaka dikkat etmelisin. İyi sporlar!

Meydan Spor Club Hakkında!

Meydan Sport Club tek kattan oluşan geniş ve ferah spor salonudur.Bay ve Bayanların hiç bir rahatsızlık problemi yaşamadığı,aynı ortamda antreman yapabileceği karma 300 metre karelik salonumuz mevcuttur.

Karma salonda direnç,güç ve fitness antrenmanlarımızı eğitmenler kontrolünde yaparken, salonumuzda da direnç ve fitness antremanları ve grup pilates çalışmalarınızı ferah ortamda bayan hocamız eşliğinde yapabilirsiniz.

Antrenmanlarınızı antrenörlerimiz gözetiminde yaparken,dilerseniz Personal Trainer hizmetimizden faydalanıp daha bilinçli bir şekilde, bire bir destek alarak gelişiminizi hızlandırabilirsiniz.Tercihen sunduğumuz uzman diyetisyen doktorumuzdan profesyonel diyet desteği almanız mümkün.Unutmayınız ki vücudumuzu şekillendirmenin yolu % 70 oranında beslenmeden geçerken,antrenman desteği ilede % 100 fayda sağlanır.

Meydan Sport Club sağlıklı yaşamanızın kilit noktası olmaktan onur duymaktadır.

Yer: Ortaçeşme Çayır Cad.No:224/2 34820 Beykoz

Editör: TE Bilisim