Sporda şiddetin önlenmesine ilişkin teklif yasalaştı

Eski Gençlik ve Spor Bakanları AK Parti Rize Milletvekili Osman Aşkın Bak ve Samsun Milletvekili Çağatay Kılıç ile bazı AK Partili milletvekillerinin imzasını taşıyan Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.
Kanunla müsabaka öncesinde, esnasında veya sonrasında taraftarların sürekli veya geçici olarak gruplar halinde toplandıkları yerler, müsabakanın yapılacağı yere gidiş ve geliş güzergahları, takım veya taraftarların toplu olarak seyahat ettikleri araçlar ya da takımların kamp yaptığı yerler, "spor alanı" tanımına alındı. Böylece güvenliğin sağlanması bakımından müsabaka alanı dışındaki yerlerde de tedbir ve yaptırımlar uygulanabilecek.

Ceza ve yaptırımlar ise kısa kısa alırsak;

Twitter Facebook ve diğer mecralarca birbirine küfür ve hakaret edenler, direkt 3 yıla kadar hapis cezası alacak

Maçlarda meşale yakana, 6 aydan 2 yıla kadar hapis

Karaborsa satış yapana, 6 aydan 1 yıla kadar hapis.

Stadlara girişte biyometrik kimlik uygulaması yapılacak

Deplasman otobüsleri, antrenman sahaları ceza kapsamına girecek

Süper Lig ve 1.lig dışında tüm branşlar E-bilet uygulanacak

Maske ve yüzü kapalı şekilde olayların içinde yer almanın suçları yarı yarıya artacak

Spor alanlarında taraftarların belirli bir kişiye "Tehdit ve hakaret olarak algılanacak tarzda aleni olarak söz ve davranışlarda bulunmaları" halinde, faillere en az 50 gün adli para cezası verilecek. Bu hükmün uygulanabilmesi için mağdurun şikâyeti de aranmayacak.

Kesici, ezici, bereleyici veya delici aletler ile patlayıcı, parlayıcı, yanıcı veya yakıcı maddeleri müsabaka ve antrenman alanları ile takım veya taraftarların toplu olarak seyahat ettikleri araçlara sokan veya temin eden kişi, 2-5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak

Editör: TE Bilisim