Daha önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından gerçekleştirileceği ve İstanbul Valiliği himayesinde yapılacağı duyurulan "Orman arazisi üzerinde konuşlanan kaçak yapıların" yıkımına bugün başlandı. Beykoz'la birlikte toplamda 13 ilçede eş zamanlı başlayan yıkımlar kapsamında Beykoz Yenimahallede'de toplamda 30 konut ve işyerinin yıkım işlemleri tamamlandı. Valilikten daha önce tebligat yapılan ve yıkımı konusunda önceden uyarı yapılan Beykoz'da gün boyunca devam edecek olan yıkımda, toplamda 133 noktada işlem yapılacak.
Beykoz Yenimahalle'de gerçekleştirilen yıkım işleminde, Dr. Ömer Besim Paşa Caddesi'nde yoğunlaşıldığı dikkat çekti. Çevik Kuvvet ekiplerinin yoğun önlem aldığı yıkım öncesinde Beykozluların konutlarından eşyalarını dışarı çıkarmalarına izin verildiği gözlendi. Beykoz’da yapılan kaçak yapıların yıkımına bugün, Beykoz'da Çavuşbaşı, Dereseki, Elmalı ve Tokatköy'de de tebligat yapılan meskenlerde yıkım işlemlerinin devam edeceği öğrenildi.
Valilik tarafından yapılan yazılı açıklamada şunlar kaydedildi:
"Ormanlarımız; milletimizin en kıymetli varlığı, doğadaki bütün canlılarla ortak yaşam alanımız, yarınlara bırakacağımız en değerli mirasımızdır. Tek bir ağaçtan başlayarak, bütün ormanlarımızı korumak, yaşatmak, orman varlığımızı daha da artırmak, en önemli milli ve insani görevlerimiz arasında bulunmaktadır. İstanbul'umuzun sahip olduğu orman varlığının korunması, muhtemel yangın, kaçak yapılaşma, vb. olumsuz etkilerden arındırılması için, ilimizdeki bütün kamu kurum ve kuruluşları, basın, meslek odaları ve sivil toplum kuruluşlarımızın yakın işbirliği ve dayanışma içerisinde hareket etmesi gerekmektedir.
Bu çerçevede; 2019 yılı başından günümüze kadar valiliğimizin koordinasyonunda 14 İlçe Kaymakamlığı, 14 Belediye Başkanlığı, İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve ilgili kuruluşların katılımıyla sürdürülen çalışmalarda önemli mesafeler alınmıştır. İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü personeli tarafından yerinde yapılan çalışmalar ve bunu destekleyen uydu görüntüleriyle İstanbul'da devlet ormanlarına 31.12.2017 tarihinden sonra usulsüz yollarla 315 adet muhtelif cinste kaçak yapı inşa edildiği tespit edilmiştir.
İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü'nce tespit edilen muhtelif cinsteki kaçak yapılarla ilgili olarak, yetkili cumhuriyet savcılıklarına suç duyurusunda bulunulmuştur. İstanbul Orman Bölge Müdürlüğünce gerçeğe aykırı beyanlarla alındığı tespit edilen yapı kayıt belgelerinin iptal edilmesi için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne bildirimde bulunulmuştur. Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yapılan kontroller sonrasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca İl Müdürlüğüne yapılan yetki devri kapsamında gerçeğe aykırı beyanla alınmış olduğu tespit edilen 103 adet yapı kayıt belgesi iptal edilerek, yapıların bulunduğu yer belediyeleri ve İstanbul Orman Bölge Müdürlüğüne bildirilmiştir.
İstanbul Orman Bölge Müdürlüğünce 31.12.2017 tarihinden sonra yapıldığı tespit edilen 315 kaçak yapının, 775 sayılı Gecekondu Kanunu'nun 18. Maddesi gereğince bulunduğu yer belediyesince yıkılması için 14 ilçemizin belediye başkanlığına bildirimde bulunulmuştur.
Valiliğimizin koordinasyonunda; Arnavutköy, Beykoz, Çatalca, Çekmeköy, Eyüpsultan, Kağıthane, Kartal, Pendik, Sancaktepe, Sarıyer, Silivri, Sultangazi, Şile ve Ümraniye ilçelerimizdeki kaçak yapıların yıkılması amacıyla belediyelerimizce oluşturulan yıkım ekiplerine valiliğimizce görev sorumluluk alanlarına göre Jandarma ve Polis ekipleri görevlendirilerek her türlü güvenlik desteği sağlanmış ve gerekli bütün önlemler alınmıştır.
Tespit edilen kaçak yapılar, bulunduğu yer belediye başkanlıkları tarafından 18.09.2019 tarihinde 775 sayılı Gecekondu Kanunu'nun 18. maddesi uyarınca yıkılarak, İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü'ne teslim edilecektir. İlimizde başlatılan kaçak yapıların yıkımına ilişkin çalışmalar, yargı yolu açık olmak üzere yapılmaktadır. Orman alanlarında başlatılan bu süreç, kaçak yapıların olduğu diğer yerlerde de kararlılıkla devam edecektir. 'Ormanlar Hepimizin' anlayışıyla yapılan bu çalışmalarda; ilçe belediye başkanlarımıza ve personeline, Orman Bölge Müdürlüğümüz, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz, güvenlik güçlerimiz ve katkı sağlayan bütün kurum ve kuruluşlarımıza teşekkür ediyoruz."
Yazıklar olsun. Nun okulları ormanın içinde değil miydi. Beykoz konakları acarkent çubuklu va evleri mesa konutları nerede yapılıyor ormanı katledip yapılmadı mı. Fakire mi yasak. O kadar insan ne yapacak kışa giriyoruz kim düşünecek bu insanları
Fakir Ölsün zengin yaşasın. Neymiş ormanı yaşatmak korumak buna sokaktaki deli bile güler. Barışın dediği gibi acarkent beykoz konakları alman üniversitesi olduğu yer ormandı hemde ne güzel bir orman orası talan edildi. Yine küçüksuda neft makılık ormanı talan etti şuan inşaat yapıyorlar. Bu millet bir gün gelecek intikamını alacak az kaldı. Siz mazlumun yanında değil artık zenginin yanında oluyor kul hakkı yiyorsunuz. Allahın gazabı üzerinize olsun.