91-92 yılları arasında Beykozlu bir grup genç, Anavatan Partisi’nin büyüsüne kapıldı. Dönemin siyasi çıkmazının; öldürülen aydınların, mısralarına kan düşen türkülerin ve daha birçok olumsuzluğun kutuplaştıramadığı bu gençlik hareketinin çıkış noktası da, talih o ya Beykoz oldu. Adı Eyvah olan hareket; Anavatan Partisi’nin çatısı altında birleşti. Merhum Özal’ın sağ elini ve sol elini bir araya getirmesinin heyecanına kapılan gençler, açılımı Türkiye İttifakı’na denk gelen bu siyasi oluşumun sihrine gün geçtikçe daha fazla kapıldı. Kimisi muhafazakardı, kimisi milliyetçi, kimisi demokratken kimisi ortanın solundaydı. Hepsinin ortak yanı; aileleri tarafından siyaset arenasından tecrit edilmeleriydi. Siyaset onlara yasaktı çünkü askeri dikta yine başa geçip Erenleri bir kez daha dar ağacına gönderebilirdi. Uğurların, Abi İpekçilerin kalemi bir kez daha kırılabilirdi. Lakin askeri diktanın unuttuğu bir gerçek de vardı: Adı Eyvah olan bu oluşumun bütün gençleri Eren olmaya hazırdı. Gerekirse hepsi Mum olup dibine akardı; bu uğurda sonsuza dek yakarlardı kendilerini. Öyle de oldu. Kendilerini sonsuza dek yakmaya yemin ettiler… Onların ışığında nice çocuk ayrı kaldığı okul sıralarına kavuştu. Nicesi doktor oldu, nicesi hakim oldu... Eyvah onlara doktor veya hakim olmaktan önce insan olmayı öğretti. Eyvah Grubu’nun değerli abileri bir nesile insan olmayı öğretti… Beykoz Gündem Gazetesi olarak, işte bu dostluk oluşumu ile röportaj yapma fırsatına eriştik. İyi okumalar dilerim;

Yılmaz Güzeci, Eyvah Grubu’nun Başkanı... Kendisi Anavatan Partisi’nin Beykoz Gençlik Kolları Başkanlığını başarılı bir şekilde ifa etmiş.

Eyvah Grubu nedir? Nasıl oluştu?

1991 yılında Anavatan Partisi’nin o dönemki adıyla Beykoz Gençlik Komisyonu Başkanlığına seçildim. Gençlik kolları başkanı olunca, Beykoz’da bulunan çoğu genci bir araya getirdim. Hepsi pırlanta gibi insandır. İnanın, her mahalle de liste çıkaracak bir kitle oluşturduk. Bu inanılmazdı. Bu arkadaşlarımızla yaklaşık olarak 27 senedir yan yanayız. Bazılarının siyasi görüşü farklı olmasına karşın dostluğumuz yıllardır zedelenmiyor. Size nasıl Eyvah’ olduğumuzu da anlatayım. O dönemde duayen abimiz Mecit Yılmaz, ANAP Beykoz İlçe Başkanlığına adaydı. Biz de Servet Şahin’i destekliyorduk. Mecit ağabey bizim Servet ağabeye destek vereceğimizi duyunca “Eyvah bu seçim gitti” dedi ve o gün bugündür “Eyvah” bizim üstümüzde kaldı. Anavatan Partisi kapatıldığı zaman biz birbirimizi bırakmamaya özen gösterdik. Toplantılar yapmaya devam ettik. Bir ara resmi dernek dahi olduk.

Eyvah grubu ne yapar?

Gruplar genelde sert sözlerle dağılır bilirsiniz ama bizi siyasi görüş farklılıkları dahi ayıramadı. Şimdi hiç kimse ayrılmadı desem yanlış olur. 2-3 kişi ayrılmıştır ama çok net söylüyorum 4.kişi ayrılmadı Eyvah Grubundan. Dernek kurulunda 17 tane başkan yardımcısı seçtik. 17 Başkan Yardımcısı’nın her biri kendilerine 20 kişilik yönetim kurulu ekibi oluşturdu. Eyvah Grubu Derneği olarak, rakam vermek istemiyorum ama çok sayıda çocuk okuttuk. Bugüne kadar bu durumu medyadan sakladık. Gençlik bizim için o kadar kutsal ki, biz gençlikten geldiğimiz için gençler bizim için o kadar önemli sayılır. Hangi siyasi partiden olursa olsun gençleri gördüğüm zaman inanılmaz keyif alıyorum. Onlara sürekli olarak destek olmak istiyorum ama asla bizim yaptığımız yardımların duyulmasını istemiyorum. Biz başkaları gibi ellerimizde poşetlerle reklam olmayı istemiyoruz. Bunu yapmayız. Yani insanların rencide olmasını istemiyoruz.

Siyasi ayrılıklar Eyvah Grubu’nu hiç sarsmadı mı?

Arkadaşlarımızın görüşleri o zamanda aynıydı. Yani Anavatan Partisi sağ ve sol elin birleşimi olduğu için Milliyetçi olan arkadaşlarımız 90 senesinde de Milliyetçiydi, Muhafazakar olanımız o zamanda Muhafazakardı. Ben hiç bir zaman öne çıkmamaya gayret ettim. O dönemlere döndüğümüz zamanda CHP’lisi MHP’lisi diye ayırt etmeye gerek yok çünkü biz önce Beykoz diyoruz. Yani Beykozu seviyoruz. Hepimiz sokağa çıktığımızda birbirimizi görüyoruz. Biz arkadaşlarımızla bunu başarabildiysek aslında bunu bütün Türkiye başarabilir diye düşünüyorum.

Burhan Kırışman, sizin duygu ve düşüncelerinize göre Eyvah Grubu nedir?

91 senesinde askerden dönmüştüm. Çubuklu mahallesindeydim ve bir arkadaşımız delege olmak istiyordu. Ona delegelik nedir dedim? Bana delegeliği anlattı ve üye oldum. Arkadaşları da o zaman tanımaya başladık. Yılmaz o zamanlar Gençlik Komisyonu başkanıydı. Git gide kongrede belirleyici oluşum olduk. 80 döneminin siyasi şartlarından dolayı 91 döneminde gençlik kolları yoktu. Gençlik komisyonu vardı. Biz de Eyvah grubu olarak ANAP içindeki siyasi yaşantımız sona erince STK faaliyetlerini göstermeye devam ettik. Siyasi görüşleri yüzünden partiyi bırakanlar oldu, görüş ayrılıkları oldu fakat biz hiç birbirimizi bırakmadık. Yaklaşık 30 yıldır, ilk gün olduğu gibi yan yanayız.

Eyvah Grubu neden sosyal yardımlarını saklıyor?

Bence duyulmaması lazım. Öteki türlü reklama girer. Eğer duyurulmasını istiyorsan bundan bir çıkarın olduğu için böyle bir beklentin vardır. Biz diğer kuruluşlar gibi olmamaya çalıştık. İnsanları rencide etmemek lazım. Arkadaşlar arasında biliyoruz tabii bazı şeyleri ama ben arkadaşlar arasında bile birbirimizden yaptığımız yardımları sakladığımıza inanıyorum. Bu konularda hassas olduğumuz takdirde Beykoz’a yararımız olur.

Tüm Beykoz’a Faydalı Bir İş Yapacağız

“Tüm Beykoz’da yaşayanların kan gruplarını toplayıp yarın Beykoz’da birine kan lazım olduğu zaman kolay bir şekilde o kan grubunun kimde olduğunu bulacağız. Yani amacımız kan gereksinimi hızlı bir şekilde Beykoz’dan çıkarmak. Şu an resmi bir şey yok tabii her şey kağıt üzerinde. Amacımız Beykoz’un kan bilgilerini toplayıp, yarın bir gün ihtiyaç olduğunda başvuruda bulunmak.”

Şakir Mısırlıoğlu, sizden de Eyvah Grubu hakkındaki duygu ve düşüncelerinizi alacağız. Siz Eyvah grubuna hangi sene ve nasıl dahil oldunuz? Eyvah Grubu size göre nedir?

Anavatan Partisi’nde siyaset yaptığımız dönemde mahallelerde bir gruplaşmalar oluyordu. Biz de o zaman Eyvah grubunu arkadaşlarımızla birlikte kurduk. Eyvah Grubu 91 senesinde kuruldu. Çok eski sayılır. Ben de diğer arkadaşlar gibi ilk kurucular arasında sayılırım. Eyvah Grubu’nun kadın kollarını ve gençlik kollarını da kurduk. Eyvah bizim canımızın yarısıdır. ANAP Beykoz Kongresi’nde Mecit Yılmaz’ın karşısında toplanınca duayen başkan Mecit abi Eyvah dedi. Eyvah’da oradan kaldı.

Şakir Bey siz aynı zamanda DP Beykoz İlçe Başkanısınız. Demokrat Parti İstanbul Seçimleri için kararını verdi mi?

2 gün önce bir iftar programı düzenledik parti olarak. Genel başkanımız bize orada açık ve net bir şey söyledi: “Biz ne kaybedeni üzeceğiz ne de kazananı sevindireceğiz. Biz seçime katılmıyoruz. Herkes istediği gibi kendi görüşüne yakın kişiye oy verebilir” dedi. İsteyen Binali Yıldırım’a isteyen Ekrem İmamoğlu’na.

Sıradaki isim Vedat Coşkun. Evet Vedat bey, siz nasıl katıldınız Eyvah Grubu’na? Eyvah hakkındaki duygu ve düşünceleriniz nelerdir?


Eyvah grubuna katılmadık. Hepimiz Eyvah grubunda doğduk (gülüyor). Aslında ilk olarak, Anavatan Partisi’nde tanıştı herkes. Eyvah grubu demek dostluk demek, arkadaşlık demektir. Biz Beykoz’da yaşayan gençlerdik. Beykoz bize çok şey kattı ve biz bir yerlere geldik. Şimdi de Beykoz’a olan borcumuzu ödüyoruz. Anavatan Partisi’nin siyasi faaliyetleri bitince hepimiz kendi iş hayatlarımıza döndük. Başarılı da olduk. Şimdi işte siyaset yapmadığımızdan dolayı iş hayatımızdan geri kalan zamanı; Beykoz’a nasıl daha fazla yardımcı oluruz diye geçiriyoruz. Teşekkür ederim.

Ahmet Yüce, size göre Eyvah nedir? Eyvah'ın mihenk taşı nedir?

Eyvah Grubu’nun tabanı siyasetten geliyor. ANAP’ta siyaset yapan gençlerin oluşturduğu ve bu zamana kadar gelen bir birliktelik. Ben Türkiye’de böyle bir oluşum olduğuna inanmıyorum. ANAP’ın ardından STK hareketlerimizle ön plana çıkıyorduk ama ekip olarak bir karar aldık; Eyvah gibi bir grubun Beykoz’da bütün siyasi partilerin ihtiyacı olduğunu hissettik ve tekrardan siyasete dönmeye karar verdik.

Siyasi geçmişinizden bahsetmek ister misiniz?

Zamanında siyaseti aktif olarak yapan büyüklerin arasında mücadele ettim. Mesela ben Paşabahçe’de bir liste çıkardığım zaman karşımda İlçe Başkanı, 3-4 tane meclis üyesi vardı ve bunlara karşı liste çıkarıyordum. Yani biz bu siyasi mücadeleyi yaparak parti içinde bir yerlere geldik. Daha sonrada ilginç bir olay oldu.

İMAMOĞLU İLE AYNI PARTİDEYDİK

Daha sonra ben İl Gençlik Kolları’nda Başkan Yardımcılığı görevini sürdürüyorum. Aynı zamanda Anadolu Yakası bölgesinin Başkanlığını yapıyordum. Anavatan Partisi İl Başkanlığı'nın Gençlik Kolları Başkanı da o zamanki başkanı Yavuz Haberdar’dı. Avrupa Yakası’ndan sorumlu olan başkan yardımcısı da Ekrem İmamoğlu’ydu. İmamoğlu’yla ben Anavatan Partisi’nde yaklaşık bir sene boyunca aynı çatının altındaydık. Şundan ötürü diyorum, İmamoğlu’da Anavatan Partisi’nin bir nevi fikirlerini taşıyan birisi sayılır. Şimdiki gençler pek hatırlamayabilir; Türkiye sağcı ve solcu olarak ayrıştırılmıştı belli güçler tarafından. Mahalleler bile ayrılmıştı. Mesela, Paşabahçe solcu diye, Beykoz sağcı diye anlatılıyordu. O zamanlar Türkiye’yi bölmek isteyenler bunu bir derece de başarmışlardı desek yanılmayız. Anavatan Partisi bu şartlar altında doğdu. Rahmetli Özal, Türkiye’yi ANAP çatısı altında birleştirdi. Partinin kimliği; Türk Milliyetçisi, Muhafazakar, Sosyal Demokrat ve Liberal duruşun fikriyatını simgeliyordu.

Eyvah’ın güncel sosyal faaliyetlerinden bahsetmek ister misiniz?

Çok enteresan bir hadise var. Beykoz’un tarihinde Ahmet Mithat Efendi adlı bir büyüğümüz var ve ilginçtir ki Ahmet Mithat Efendi’nin de “Eyvah” adlı bir piyesi var. Şuan ki sosyal faaliyetlerimizden bir tanesi de Eyvah adlı piyesin sahnelenmesi. Bu piyesi hem üniversitelilere hem de Beykoz’da profesyonel olarak tiyatro yapan kişilere sunduk. En kısa zamanda da bu “Eyvah” adlı piyesi Beykozlularla paylaşacağız.

BEYKOZ SPOR KULÜBÜNE SİYASİ PARTİLERDEN DAHA FAZLA DESTEK OLDUK

Peki ya Beykoz. Beykoz 1908 SK’nın Eyvah Grubu’ndaki yeri nedir?

Eyvah grubunun diğer mücadelesi de Beykoz Spor Kulübüdür. 111 senelik Beykoz Spor Kulübüne hiç bir siyasi partinin destek olmadığı kadar destek olduğumuza inanıyorum. Bunu bile insanlar bilmiyor. Mesela, Yılmaz Güzeci, Eyvah’ın Başkanı, şuan belediyedeki faaliyetlerinin önemli çoğunluğunu Beykoz Spor Kulübü’nün hak ettiği yerlere gelmesi oluşturuyor. Belediye Başkanımızla bu konuyu konuştu. Beykoz hakkında ortada dolaşan yalan haberlere mahal vermeyip gerçekleri Belediye Başkanımıza anlattı. Ben inanıyorum ki, Beykoz Spor Kulübü; Beykoz Belediyesi’nin de desteğiyle layık olduğu yerlere gelecektir.

BEYKOZ SPOR KULÜBÜ HER BEYKOZLUNUN TARİHİDİR

Ahmet Mithat’ın "Eyvah’ı" Beykoz’a sahip çıkıyor desek yanılmayız o halde?

Beykoz Spor Kulübü her Beykozlunun yadsınamaz tarihidir. Bir örnek vermek istiyorum, bunu anlatmadan geçemeyeceğim; bundan 60 sene önce bir Pazar sabahı kahvaltı oluyor evimizde. Bunu bana anlatan da rahmetli annem. Dedem kahvaltının sonunda diyor ki “Bugün Beykozlular için çok önemli bir gün. Bugün Beykoz Spor’un Fenerbahçe’yle maçı var.” diyor ve ekliyor “Bizim ailece, Beykozlular olarak bu maça gitmemiz lazım.” Annem de dahil olmak üzere Mithatpaşa Stadı’na gidip Beykoz Spor Kulübü’ne destek oluyorlar. Onun için şunu demek istiyorum; Beykoz Spor Kulübü’nün tarihinde hepimizin tarihi var. Biz Eyvah Grubu olarak Beykoz Spor Kulübü’ne sahip çıkmakla beraber Beykoz’un tarihine de sahip çıkmak istiyoruz. Çocuklarımıza bunu anlatmak istiyoruz.

Beykoz Gündem Gazetesi’ne de ayrı bir parantez açmak istiyorum. Beykoz Gündem, bugüne kadar Eyvah’ın bütün sosyal faaliyetlerine katılmıştır. Her zaman bize destek olmuştur. Bu vesileyle de hem Beykozluların hem de Beykoz’da yer alan basının bayramını kutluyorum.

Haber : Yılmaz Gökgöz-Ramazan Dengiz

Editör: TE Bilisim