Meslektaşları adına açıklama yapan Av. Erdal Demir, 2003 yılında Cumhurbaşkanı  Ahmet Necdet Sezer'in  Anayasa Mahkemesi Üyeligi'ne atadığı ancak CHP Delegesi olduğu için görevi kibarca reddeden Özdemir Özok'un tutumunu, AK Partili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın aynı göreve atadığı ancak Anayasa Mahkemesi Üyeliği görevini kabul eden AK Parti eski İstanbul Milletvekili ve Adalet Bakanı eski Yardımcısı Yıldız Seferinoğlu ile kıyasladı ve şöyle dedi: "Biz siyasetten önce hukukçu olmalıyız. Hukuk, hepimiz için gereklidir. Daha çok siyasi kararların alındığı Anayasa Mahkemesi'nde şimdi AK Parti Milletvekilliği yapmış, Bakan Yardımcısı olmuş bir kişi nasıl özgür olabilir, ne kadar  tarafsız kalabilir?". Öte yandan Av. Erdal Demir ayrıca 15 Temmuz sonrası oluşan korku rejimimden en çok Hâkimlerin etkilendiğini vurguladı.

Av. Demir: "Bakanlar, Hâkimler'e Talimat Veriyor" 

Hukukçuların tanık olduğu bir davada bir Hâkim'e aracılar yoluyla bir Bakan mesajı iletildiğine dikkat çeken Av. Demir, "Şimdi biz soruyoruz: Bir Ticaret Mahkemesi Hâkimi'ni bir Bakan neden arar? Ticaret Mahkemesi'ni arıyorlar, komisyon başkanı aracılığıyla, "Bakan Bey, şu dosyada konkordato vermemenizi istiyor" diyorlar. Türkiye'de hukuk hiçbir zaman bu kadar ayaklar altına alınmamıştır. Türkiye bugün, büyük bir korku rejimi içerisindedir" dedi.

Bugün Beykoz Adliyesi önünde toplanan bir grup Avukat, kendileri için belirlenen Avukatlar Günü'nü kutladı. Adliye önündeki Atatürk Heykeli önünde Saygı Duruşu'nda bulunan ardından İstiklâl Marşı'nı okuyan Avukatlar, mozole önüne çelenk bıraktı. Daha sonra bir basın açıklaması yapan Avukatlar, 15 Temmuz sonrası yaşadıklarına dikkat çekerek, ülke genelinde hukuk açısından talihsiz gelişmeler yaşandığını kaydetti. İstanbul'da halen devam eden Belediye Başkanlığı seçimlerine de değinen Avukatlar, Erdal Demir aracılığıyla düşüncelerini şu şekilde dile getirdi:

Beykozlu Avukatlar: Seçimi Hukukçular konuşsun!

"Bizlerin Avukatlar olarak topluma karşı bir sorumluluğu bulunmaktadır. Yakın zamanda bir seçim oldu ancak seçimle ilgili herkes bir şeyler konuşmakta, hukukçular ise konuşmamaktadır. Hukukçuların bu konuyla ilgili artık söz söylemesi gerekiyor. Seçimler, demokrasimizin işleyişi açısından önemli bir zemini oluşturuyor. Bu noktada kimin kazandığının da inanın, hiçbir önemi bulunmuyor. Ancak biz Avukatlara da bir görev düşüyor: Bu seçimlerin ve sonuçlarının, 15 Temmuz 'la birlikte ülkeye getirilen korku rejiminden etkilenmemesini sağlamak."

'Yücel Çelikbilek, Baro Odası sorunuyla bizzat ilgilenmiş'

Av. Erdal Demir, Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek'e de yardımlarından dolayı teşekkür etti. Beykoz Adliyesi'nde Baro Odası'nın yerinin yenileme çalışmaları sırasında İlçe Seçim Müdürlüğüne tahsis edileceğini öğrendikten sonra Başkan Çelikbilek ile görüşerek yardım alabileceklerini Beykoz Cumhuriyet Başsavcısı İdris Taşcan'a ilettiklerini ve 2 gün de kendisinden süre aldıklarını anlatan Av. Erdal Demir, şöyle dedi: 

"Sayın Başkanımız'a teşekkür etmek isteriz. Yücel Başkanımız, Seyit Ağabey ile gerçekleştirdiğimiz ziyarette bizlere, 'Beykoz'un avukatlarının meselesi, bizim de meselemizdir' diyerek, yardım etti. Hemen dönemin Kültür İşleri Müdürü ve Yardımcısı Muharrem Kaşıtoğlu'nu makamına çağırıp, esprili bir dille, bize yer göstermemesi halinde onun odasını bize tahsis edeceğini söyledi. Muharrem Bey ise bizlere İSKİ'den yer gösterdi ve orası İlçe Seçim Müdürlüğüne tahsis edildi. Baro Odamız ise bizimle birlikte Adliye'de kaldı.

Son olarak, aydınlık bir geleceğe umutla bakmak istediklerini vurgulayan Av. Demir, 2003 yılında yaşanan bir olayı anımsatarak, şunları söyledi:

'CHP'li Delegenin reddettiğini AK Partili Milletvekili kabul etti'

"Bir başka konuya daha değinmek istiyorum: Hatırlarsınız, 2003 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Turkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok'u Anayasa Mahkemesi Üyesi olarak atıyor. Bu sırada yeni iktidar olan AK Parti ise bu atamaya karşı çıkıyor ve şu gerekçeyi öne sürüyor: Bu adam CHP'lidir ve CHP Delegesidir; bu adamın hâkimlik sıfatı yok, diyor. Peki, Özdemir Özok ne yapıyor? Gidip hemen koltuğa mı oturuyor? Hayır! Hemen bir basın toplantısı yapıyor ve 1977'de CHP'den Aday Adayı olduğunu hatırlatıyor. AK Parti itirazlarının yerinde olduğunu dile getiriyor. Halen CHP'de Delege olduğunu da doğruluyor ve ardından Cumhurbaşkanına teşekkür ederek, görevini iade ediyor. Neden böyle oluyor? Çünkü Özdemir Özok, biz hukukçuların önce hukukçu olduğunu çok iyi biliyor. 

Bakınız, geçtiğimiz günlerde Sayın Cumhurbaşkanımız Anayasa Mahkemesi'nde boşalan üyeliklere atama yapıyor. Kimi atıyor?  Yıldız Seferinoğlu'nu atıyor. Peki, Yıldız Seferinoğlu kim? Daha önceki AK Parti İstanbul Milletvekili ve Adalet Bakanı Yardımcısı. Etiğe bakın, bugünkü davranışa bakın. 

Şimdi bu Anayasa Mahkesi'nden hukuk beklenebilir mi? Partili bir Cumhurbaşkanının atadığı bir Anayasa Mahkemesi Üyesi, ne kadar tarafsız, ne kadar özgür olabilir? Üstelik Anayasa Mahkemesi, daha çok siyasi davalarda kararlar vermektedir."

Haber: Ferdi Güngör

Editör: TE Bilisim