31 Mart Yerel Seçimleri'nin ardından gözler uzunca bir süredir Kent Konseylerinin üzerindeydi. Beykoz Kent Konseyi'nin Başkanlığını uzun süre boyunca eski Beykoz Belediye Başkan Yardımcısı Muharrem Kaşıtoğlu ifa ediyordu. Görevden istifası nedeniyle Beykoz Kent Konseyi’nin Başkanlığını bir süredir AK Parti Beykoz Meclis Üyesi Emin Yavuz devraldı.

31 Mart Yerel Seçimlerinin ardından Kent Konseylerinin prosedürü doğrultusunda 3 ay içerisinde yeni bir başkan seçilmesi gerekmektedir.

5. Maddenin 1. Kapsamına göre; Kent Konseyleri belediye teşkilatı olan yerlerde, mahalli idareler genel seçim sonucunu (31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimi) izleyen 3 ay içinde, 8. Madde de belirtilen üyelerden oluşur.

Beykozlular yeni Kent Konseyi Başkanı'nı Haziran Ayı içerisinde yeniden seçecek.  

Kent Konseylerine Kim Üye Olabilir?

Mülki İdare Amirleri (Vali, Kaymakam)

Belediye Başkanı, Başkan Yardımcısı,

Beldede teşkilatını kurmuş olan siyasi parti temsilcileri

Sayıları 10’u geçmemek kaydıyla Kaymakam ve Belediye başkanları tarafından belirlenecek kamu kuruluşu temsilcileri

Mahalle Sayısı 20 ve aşağısı 20’den az olan belediyelerde mahalle muhtarları, 20’den fazla belediyelerde ise Belediye Başkanı’nın çağrısı sonucunda muhtarlar arasında seçim yapılır ve sadece %30’luk kısmı Kent Konseyinde yer alır

Bölgede yer alan her üniversiteden birer temsilci bulunur.

Kent Konseylerinin amacı nedir?

Kent Konseylerinin amacı; kent yaşamında, kent vizyonunun ve hemşehrilik bilincinin geliştirilmesi, kentin hak ve hukukunun korunması, sürdürülebilir kalkınma, çevreye duyarlılık, sosyal yardımlaşma ve dayanışma, saydamlık, hesap sorma ve hesap verme, katılım, yönetişim ve yerinden yönetim ilkelerini hayata geçirmeye çalışan kent konseylerinin çalışma usul ve esaslarını düzenlemektir.

KENT KONSEYLERİ BELEDİYE MECLİSLERİ İLE DOĞRUDAN TEMAS KURABİLİYOR

12. Maddenin 3. Kapsamında yer alan ifade doğrultusunda ; Meclislerde ve çalışma guruplarında oluşturulan görüşler, kent konseyi genel kurulunda görüşülerek kabul edildikten sonra değerlendirilmek üzere ilgili belediye meclisine sunulur.

Konsey Başkanı katılım sağlayamazsa ne olur?

Kent konseyi başkanının izin, hastalık veya başka bir sebeple görevi başında bulunmadığı hallerde, bu süre içinde kendisine yürütme kurulunun en yaşlı üyesi vekalet eder.

Haber: Ramazan Dengiz

Editör: TE Bilisim