Eylül ayı olağan meclis toplantısında Beykoz Belediye Başkanı Murat Aydın, CHP Beykoz Belediyesi Meclis üyelerinin sorularını cevapladı.

Murat Aydın (Beykoz Belediye Başkanı)

Son 1 aylık süreç içerisinde 30 Ağustos Zafer bayramını kutladık. Malazgirt’ten, Kurtuluş Savaşı’na, Alparslan’dan, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e bütün geçmişlerimize rahmet diliyorum, mekanları cennet olsun. İnşallah temennimiz, arzumuz birlik ve beraberlik içerisinde bugünden kıyamete kadar bu topraklarda kutlayalım.

“Giresun’a ve ülkemize geçmiş olsun.”

Giresun’da büyük bir Felaket oldu. Ben de afet bölgesine gittim. Aradan geçen 15 günlük süreç içerisinde yaşama tekrar orada başladığını gördük. Şükürler olsun bu olumsuzlukların üstesinden gelebilecek bir organizasyon yapısına ve gücüne sahip olan bir ülkemiz, bir devletimiz, bir Cumhurbaşkanımız var. Adeta bakanlar kurulu, bakanlıklar oradaydı. Giresun’a ve ülkemize geçmiş olsun diyoruz. Buradan da sizlerin huzurunda geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.

Aramıza yeni katılan Kezban (Vural)kardeşimize hayırlı olsun diyoruz. Hoş geldin, sefalar getirdin. Mehmet (Temel) kardeşimize de rahmet diliyoruz. Duamız, en büyük temennimiz, arzumuz, bu kadronun dönemin sonuna kadar sağlıkla görevini ifa etmesi, tamamlanmasıdır. İnşallah sağlıkla Önümüzdeki üç buçuk-dört yıl da birlikte tamamlamak nasip olur.

“CHP’den gelen sorulara cevap vermek, değerlendirmek gerekiyor.”

Konuşma yapmayı düşünmüyordum ama gündeme gelen bazı hususlar var, onlara cevap vermek, değerlendirmek gerekiyor… Cumhuriyet Halk Partisi’nden arkadaşlar bazı meseleleri gündeme getirdiler, teşekkür ediyorum. Bize de açıklama ve yeniden değerlendirme fırsatı  verdiler. Kendi grubumuzdan arkadaşlarımız Mehmet Akif kardeşimiz Türkiye’nin genel durumunu ve son süreçteki dünyayla ile ilgili mukayesesini ortaya koydu. Sadullah Bey imarla ilgili konuyu açıkladılar ama ben küçük bir açıklama eklemek istiyorum. Konuşma yapan tüm arkadaşlara teşekkür ediyoruz.

“Herkes bir imar konusunu gündeme getiriyor.”

Beykoz’un çözülmesi gereken önemli konularından bir tanesi imar meselesi… Belli ölçüde de çözülemeyenler arasında çok büyük bir sorun ama genel itibariyle  baktığımızda büyük ölçüde çözülmüş olan bir sorun da mülkiyet meselesi. Mülkiyet ile ilgili ya kök tapuda  problem var veya mahkeme meseleleri sebebiyle biraz süreç uzuyor. Ama imarla ilgili konu bizim elimizde, Meclisin, Büyükşehir Meclisi’nin ve çevre Şehircilik, Orman Bakanlığı’nın elinde olan bir durum. Kişisel olarak ifade edeyim, problemin çözülmesini istiyor muyuz? Evet istiyoruz… Sokakta 7’den 70’e herkes, ilgili olan olmayan herkes bir imar konusunu gündeme getiriyor. 

“Tek sorunumuz İmar değil!..”

İmarın ilgililer tarafından gündemin ilk sırasına mutlaka konulması lazım ki biz de öyle hareket ediyoruz. Ama tek sorunumuzun bu olmadığını da çok iyi bilmemiz lazım. Sadece imara kilitlenirsek inanın hiç bir alanda Beykoz olarak mesafe kat edemeyiz. İmarın  dışında yaşam devam ediyor. Tabii imar meselesi de çözülecek… 

İmara bakış açısına gelirsek, Beykozlu: ‘İmar gelsin, 2 katlı evim 4 katlı olsun… Tarım arazim de imara açılsın….’

Dışarıdaki beklentiler nasıl? ‘İstanbul’un akciğerleri, oksijen deposu… Dünyanın en güzel yerlerinden biri Beykoz… Sakın haa, katledilmesin, oraya çivi dahi çakılmasın!..’ 

“Beykoz ve Sarıyer İstanbul’un Akciğeri…”

Hayatı yasalarla durdurmaya çalışmışız. Boğaziçi öngörünüm yasası ve buna bağlı yasalar bununla ilgili. Bu soruna bir çözüm bulalım diye anlatıyorum. Beykoz ve Sarıyer İstanbul’un akciğeri… Bu özelliği sürdürebilir olması lazım. Beykoz’da yaşayan nüfus 250 bin kişi. Sarıyer’de nüfus daha fazla…

“Mesele sadece yasa değil…”

40 yıldır Beykoz’da hiç bina yapılmadı mı? Arazisi olan herkes yaptı. Devlet bir şekilde herkese göz yummak zorunda kaldı… Bu yapıdan ben şahsen memnun değilim. Mülkiyet hakkı kutsal diyoruz. Bu insanlar ne yapacaklar?.. Buranın doğal yapısını bozmadan plan olmayacak mı?.. Beykozlu olsun istiyor. Bizler de İstanbulluların arzu etmesini istiyoruz. Mesele sadece yasa değil… Türkiye’de hiç bir iktidar, vicdan sahibi buna evet diyemez, kimsenin de bu yasayı kaldırmaya gücü yetemez. Kaldırmak ta ne kadar doğru, tartışılabilir…

“Yasanın yaşamla örtüşür hale gelmesi lazım.”

Ama yasanın yaşamla örtüşür hale gelmesi lazım… O da birlikte, meclis içi muhalefet, meclis dışı muhalefet, iktidar, sivil toplum örgütleri… Hepsinin bir araya gelmesi lazım. Aksi taktirde çözüm yok. Onun için diyoruz ki birlikte yapalım. Burada farklı yaklaşımlar önceden olsun, masa başında konuşalım. Neticede bir şeye karar verelim. O karar verdiğimizin arkasında birlikte duralım ki önce İstanbul, sonra Türkiye’ye ‘bakın burada bir sorun var, biz bu sorunu iktidar, muhalefet, meclis içi muhalefet, meclis dışı muhalefet, iktidar, sivil toplum örgütleri bu adımı birlikte atıyoruz.’ Diyelim. Plansızlığın getireceği sonuç inanılmaz bedeller ödememize sebep olacak.  

“Planları muhalefet yapsın!..”

Herkes sürecin içerisine dahil olsun. Burada (Mecliste) bulunamayan siyasi partiler var, oradan da arkadaşlar gelsin konuşalım. Ben, Murat Aydın olarak diyorum ki kendi Cumhur ittifakı olan grubum değil de (MHP grubunu göstererek) kendileri bize bu  işi yapma yetkisini verdi… Bu tarafa da (CHP grubunu göstererek) muhalefet yetkisini verdi. Planı muhalefet yapsın… CHP’li arkadaşlarımız, beraber gelin, ne diyorsanız, ne istiyorsanız…

“Teklifler canlı yayında izlensin, Kim ne teklif verdi, ne istendi, bilinsin…”

Oturup konuşalım. O çalışma ortamına da isterseniz kameralar koyalım, canlı yayında izlensin ve oradan ne çıkıyorsa arkasında duralım. Siyaseti devre dışı bırakalım, böyle sonuç alırız. Kime ne anlatacağız… Sorunların hepsi burada, çözümü bulacaklar da burada. Nasıl olunması isteniyorsa öyle olsun. Teklifleri de o toplantılarda gündeme getirelim. Kim ne teklif verdi, ne istendi, bilinsin. Kriterler ve yasalar bellidir. Ona göre atılacak adımları atalım ve tarihe geçelim. 

“Mülkiyet meselesi büyük oranda çözüldü, gelin şu imar meselesini de çözelim.”

Bakınız mülkiyet problemi çözüldü. Geçmiş meclis, geçmiş başkanlarımız, özellikle geçmiş dönem başkanımız rahmetli Yücel Çelikbilek, mesai arkadaşları, Sayın Cumhurbaşkanımızın başbakan olduğu dönemdeki destekler… Mülkiyet meselesi büyük oranda çözüldü, gelin şu imar meselesini de çözelim. Türkiye’de ve Dünyada herkese gösterelim. İmar meselesi ile ilgili olarak, tabii ki çalışıyoruz… Çavuşbaşı Mahallesi, Görele Mahallesi… Etaplara ayırdık. Neden eteplara ayırdık? İtirazlar geldiğinde kökten gitmesin diye… Çünkü daha önceden yapılan planlara itirazlar geliyor. 

“Beykoz’daki üreticilerimiz ürünlerini Beykoz’da satacak.”

Beykoz’da kent tarımını destekliyoruz. Geçen yıla göre bu sene tarımda inanılmaz artış var. Ama Beykoz da ölçek problemi var. Nedir ölçek problemi? Adana ya da Trakyada ki gibi geniz arazilerimiz yok… Beykoz’daki üreticilerimiz ürünlerini Beykoz’da satacak. Bunları yaparken barınma için de betonarme olmamak kaydıyla bir baraka yapabilmeli. Restoranlar içinde bu geçerli. Muhalefet bu konularda bize destek çıkmalı, burada bu sorunları beraber çözdük diyelim. Her yerde de bunu anlatırım, muhalefeti alkışlarım. Bu sorunları çözersek tarihe altın harflerle yazılırız. Bu konuyu böyle uzun uzadıya anlattım…

“Kültür ve doğa turizmi ile kent tarımında Beykoz çok büyük bir potansiyele sahip.”

Temel Karadeniz arkadaşımız Gümüşsuyu restaurant ve fiyatlarından bahsetti. Bizim burada hedefimiz Beykoz da zenginliği artırmak, ticareti geliştirmek, işsizliğin azalmasına katkı vermek, Beykoz’un potansiyelini harekete geçirmek. Bunlar bilişim, inovasyon ve yazılım… Kültür ve doğa turizmi ile kent tarımında Beykoz çok büyük bir potansiyele sahip. Örnek projeleri önce devlet, kamu kendi yapacak, gösterecek, sonra da özel sektör işin içerisine girecek. Yerli yabancı insanları buraya çekeceğiz. İşin hem sosyal hem de ekonomik tarafının olması lazım. Attığımız adımların sürdürülebilir ve esnafı destekleyen fonksiyonların olması lazım. Bir de sosyal barışa katkısı olması gerekir. Beykozlu hemşerilerimizin beklentileri böyleydi, biz de gerçekleştiriyoruz. Mahallenin adı Gümüşsuyu olduğu için de adı Gümüşsuyu Restaurant. 

“Gümüşsuyu Restautant’ta ‘Beykoz Kart’lılara %25 indirim.”

Gümüşsuyu Restaurant’ta Fiyatlara gelince… Çayın fiyatı 5 lira deniliyor ya, restaurant kısmında yemek yemeye gelenlere çay bedava, ikram. İstanbul’un en güzel yerinde çay içmeye gelenlere kafe kısmında çay evet, 5 lira. Beykozlulara ise Beykoz Kart’ları olanlara %25 indirimle 3,75 lira. İBB sosyal tesislerinde gidin bir balık yiyorsunuz 36 lira. Beykozlu aynı balığı Gümüşsuyu Restaurant’ta 27 liraya yiyecek, çayı da ücretsiz. İBB’de aynı çorba farklı lezzette olabilir 7 lira, Gümüşsuyu Restaurant’ta İstanbulluya 8, Beykozluya 6 lira. Nasıl pahalı?.. Biz vergi toplayıp paraları belediyenin bütçesine aktarma düşüncesinde değiliz. Var mı Türkiye’de bu fiyatlara böyle bir tesis. Bu ayarda bir kafe restaurantta çay 10 lira-20 lira… Beykozlulara indirimli bir şekilde neredeyse maliyetine hizmetle sunuyoruz. Bu restaurant 24 saat açık olacak.

“Eski Beykoz Spor’un kullandığı yer Millet Kıraathanesi olacak.”

Nitelikli iş bilen gençlerimiz yok. Çok iyi aşçı ve garsonlar getirip burada da gençlerimizi yetiştireceğiz. Beykozluya farklı yemek yapma bilgilerini de aktaracağız. Burası bir okul fonksiyonu ile icra edecek. 

Gençlere çay, kahve, kek, çorba, altarnetif yiyecekler… Sahildeki eski Beykoz Spor’un kullandığı yer Millet Kıraathanesi olacak. Orada gençlere saydıklarımız ücretsiz, ikram olacak. Orası bir kütüphane olacak, gençler ders çalışacak. Yine kitap okuyanlar ve araştırma yapacak olanlar da faydalanacak…

“Gümüşsuyu Restaurant, Karlıtepe, Kemankeş, Elmasburnu… Beykoz’a katkı verecek örnek çalışmalardır.”

Beykoz’a ilk geldiğimizde adımız ithal başkan…  Acarlardan vergiyi yüksek tuttuk. Kendilerine teşekkür ediyoruz. Böyle yerlerin Beykozlunun zenginleşmesine katkı sağlamaktadır. Buradaki insanlarımız kültür salonlarında, spor alanlarında, Gümüşsuyu restaurantta bir arada olacağız, karşılıklı kahve içeceğiz. Muhabbet edeceğiz, kaynaşacağız. Beykoz bir ve iri olacak, güçlü olacak, Türkiye güçlü olacak… Sosyal tesislerimizde bizler bunları amaçladık. İnşallah kalitesi artarak, beklentilerimize cevap verir ve Beykoz’un iiftehar ettiği bir yatırım oldu. Karlıtepe, Kemankeş, Elmasburnu… Bunlar Beykoz’a katkı verecek örnek çalışmalardır. 

” Kavacık’ta yapımı devam eden nikah salonumuz da Pandemiden dolayı gecikti.”

Şimdi siyaset yapalım, eleştirelim derken bazen farkına varmadan kurumlarımıza maddi külfetler yükleniyor. Kavacık’ta yeni bir nikah salonu yapılıyor. Belediye orayı kat karşılığı vermiş. Doğru-yanlış… Ama sonrasında bir şikayet üzerine 55 milyon tl belediyenin kasasından çıktı, Devlete gitti ama o şikayet olmasaydı böyle bir şey olmayacaktı. Sulh’e vardık, anlaştık, mahkemede süreçler tamamlandı. Kavacık’ta bir nikah salonu artı 24 saat açık millet kıraathanesi ve kütüphane yapılacak. Yine şikayetler var… Eleştiri ‘neden bunu çabuk bitirmiyorsunuz, hani Eylül’ün 1’inde bitirecektiniz?’ olmalıydı. Sonuç olarak Ümraniye’de bulunan nikah salonu kalacak. Kavacık’ta yapımı devam eden nikah salonumuz da Pandemiden dolayı gecikti. 

“Necmettin Erbakan Kültür Merkezi depreme dayanıklı değil.”

Necmettin Erbakan Kültür Merkezi ile ilgili olarak bir soru geldi, onu da ifade edeyim… Silivri depreminden sonra hemen arkada bulunan bazı okullarda hasar oluştu. Beykoz’da zemini oldukça sağlam olan bir yer ama dere yataklarının olduğu yerde sıvılaşma etkisiyle depremin şiddeti daha fazla hissediliyor dolayısıyla binalarda daha fazla hasar oluşabiliyor. Bu anlamda binaya (Necmettin Erbakan Kültür Merkezi) tekrar baktırdık. Binanın günümüz koşullarına uygun olmadığı ortaya çıktı. Bir kere orayı kullanma şansımız yok. Güçlendirmeye kalksanız ne kadar doğru?

“Adliyenin olduğu bu bölgeyi bir cazibe merkezi haline de getirmemiz lazım.”

Necmettin Erbakan Kültür Merkezi ile ilgili olarak bir maliyet hesabı çıkarıyorsunuz… Bizim Belediyenin, Kaymakamlığın, adliyenin olduğu bu bölgeyi bir cazibe merkezi haline de getirmemiz lazım. Bina çürük çıkmasaydı bunlar olmayacaktı. Bina çürük çıkınca, güçlendirme maliyeti de çok yüksek olunca şöyle düşünmeye başladık… Biz arka tarafta Aile Kadın Destekleme ve Engelleme Merkezi, İSKİ binası vardı, çürüktü yıktık. Onun yanına böyle bir proje için hazırlıklarımız vardı. Hatta ruhsat aşamasına kadar gelmişti. İmar planlarında da öyle, ruhsatı dahi vardı. Kültür Merkezinin çürüklüğünü öğrenince, dedik ki; ‘o projeyi biz başka yerde gerçekleştirelim. Başka bir arsa bulalım, Kültür Merkezi’ni oraya yapalım.’

“Necmettin Erbakan Kültür Merkezi yıkılacak, aynı adla arka tarafa yapılacak.”

Kültür merkezinin yapılacağı yerde bulunan atölye garajlar, Çavuşbaşı bölgesine taşıdık. Çalışmalarımızı sizlerle de paylaşırız. Önümüzde ki süreçte maalesef o bina yıkılacak, aynı isimle (Necmettin Erbakan Kültür Merkezi) arka tarafa kültür binamızı yapacağız. 

“Akbaba’da ki köy kahvehanesi daha modern, daha ergonomik bir köy kahvesi olacak.”

Akbaba’da ki köy kahvehanesi yenilenecek. Biz orası ile ilgili bir proje yapmıştık. İBB Başkanımız Beykoz’a geldiğinde bizlerden bir talepte bulundu, ‘biz düzenleme yapabilir miyiz?’ Biz de ‘yapın’ dedik. Biz o bina ile ilgili kısıma yönelik bir projemiz var dedik, ‘tamam, orasını kalsın’ dediler. Orası yine köy kahvesi olarak kullanılacak. Belki bina değişecek ama daha modern, daha ergonomik bir köy kahvesi olacak. Süreç uzadı, orada İSKİ’nin çalışmaları oldu, elektrik hatları geçti… Bu yıl yapacağımız çalışma gelecek yıl yapılacak ve orası da (Akbaba’da ki köy kahvehanesi) düzgün hale gelecek.

Video: Beykoz Belediyesi

-06 Temmuz 2020 Pazartesi ve 09 Temmuz 2020 Perşembe tarihli tutanakların oylanması.

TEKLİFLER:

1-Beykoz İlçesi, Paşabahçe Mahallesi 247 ada 6 parsel ve 247 ada 26 parsel ile ilgili trampa işlemleri hakkındaki Emlak ve İstimlak Müdürlüğünün teklifi. (E.565028)

2-Beykoz İlçesi, Paşabahçe Mahallesi 247 ada 26 parsel ve 247 ada 16 parsel ile ilgili trampa işlemleri hakkındaki Emlak ve İstimlak Müdürlüğünün teklifi. (E.565029)

3-Beykoz İlçesi, Paşabahçe Mahallesi 247 ada 26 parsel ve 247 ada 16 parsel ile ilgili trampa işlemleri hakkındaki Emlak ve İstimlak Müdürlüğünün teklifi. (E.565030)

4-Beykoz İlçesi, Paşabahçe Mahallesi 247 ada 28 parsel ve 247 ada 26 parsel ile ilgili trampa işlemleri hakkındaki Emlak ve İstimlak Müdürlüğünün teklifi. (E.565031)

5-Filistin Gazze Belediyesi maddi destek talebi hakkındaki Özel Kalem Müdürlüğünün teklifi. (E.563188)

 6-Asfalt kaplama uygulamalarının yapılabilmesi için İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığından yardım talep edilmesi ha kkındaki Fen İşleri Müdürlüğünün teklifi. (E.563215)

7-Park ve Bahçeler Müdürlüğünün Aktarma İşlemleri hakkındaki Mali Hizmetler Müdürlüğünün teklifi. (E.564760)

GÜNDEMDE OLMAYAN MÜDÜRLÜK TEKLİFİ:

1-‘‘Muhtelif Cins ve Miktarlarda İş Makinesi  ve Araç  Kiralama işi’’ ihalesi hakkındaki Destek Hizmetleri Müdürlüğünün teklifi. (E.563961)

Editör: TE Bilisim