Kentsel tasarım ve mimari için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın başlattığı çalışmaya Beykoz Belediyesi hazırladığı Kentsel Tasarım Rehberi’yle öncülük etti. Bölgede proje ve konut yapacak firmaların rehbere uyma zorunluluğu olacak. 

Kentsel Tasarım Rehberlerinin belediyelerde karar mekanizmalarına, proje hazırlama usullerine, uygulama tekniklerine, şehirlerin planlı değişim ve gelişimine katkı sağlanması hedefleniyor.

Anadolu yakasında bir ilk

Anadolu Yakası Belediyelerinde ilk kez Beykoz’da hazırlanan rehber, bu anlamda diğer belediyelere de örnek teşkil ediyor. Beykoz Belediyesi Plan ve Proje Müdürlüğü’nce Betorder hazırlanan rehber, imar planı çıkan bölgeler dikkate alınarak çalışıldığından öncelikle Karlıtepe Bölgesi’ne uyarlandı.

Öncelik Karlıtepe’de

Karlıtepe için hazırlanan Kentsel Tasarım Rehberi’nde, Boğaz silüetini doğrudan etkileyen hâkim bir konuma sahip olan bölgenin doğal güzelliklerinin korunması ve özgün yapı dokusunun oluşturulması amaçlandı. Yeşil alanlar, donatı alanları, yapı adaları,  yollar, meydanlar, kent mobilyaları gibi kentsel gelişim unsurlarında belli standartların getirilmesi hedeflendi.

Rehberde Neler Olacak?

İmar uygulaması yapılacak yaklaşık 112 hektarlık alanı kapsayan rehber; şehirleşme ve kent estetiği hedefleri gözetilerek, projelendirme, ruhsatlandırma ve kentsel tasarım aşamasında uygulayıcılar ve tasarımcılara bağlayıcı kriterler sunuyor.

Bu çalışmayla yapıyı meydana getiren malzeme ve sistemler, bina dış cephe kaplamaları, renkler, tabela boyutları, klima balkonları, ağaç ve bitki çeşitleri, çöp depolama sistemleri sürdürülebilirlik esaslarına göre belirlendi.

İmar adalarının eğimlerine göre % 20 den çok eğimlerde teras ev, %20 den az eğimlerde dikey orman şeklinde yapı uygulamaları “uygulanma zorunluluğu” olacak şekilde hükümler belirlendi.

Ruhsat aşamasında ise ilgililere bu hükümler tebliğ edilecek olup atık yönetimi, otoparklar, konut ve ticaret alanlarının tasarımının bu hükümler doğrultusunda yapılması zorunlu olacak.
Editör: TE Bilisim