3 Ağustos Perşembe akşamı basına ve sektör temsilcilerine verilen özel davetle açılışını yapan Restore Film Günleri’nde gösterimler 5 Ağustos Cumartesi günü başladı.

Bu yıl ilk kez düzenlenen Beykoz Kundura Restore Film Günleri'nde dünya sineması klasiklerinin restore edilmiş kopyaları ve arşivlerde saklı kalmış kimi filmler İstanbullu izleyicilerle buluşuyor. Restore edilen sessiz filmler açık havada, canlı müzik eşliğinde gösterilecek. Etkinlik kapsamında ayrıca, gösterimlerden önce düzenlenecek eğlenceli sohbetler ve DJ performansları da yer alıyor.

5 Ağustos Cumartesi akşamı üç film gösterimiyle başlayacak Beykoz Kundura Restore Film Günleri’nde ilk olarak Uninvited Jazz Band sahne alacak. Beyoğlu’nun hareketli sokaklarında doğan ve  kısa zamanda gelişen müziği ve kadrosu ile İstanbul’un büyük beğenisini toplayan grup yine aynı akşam Lumière Kardeşler Seçkisi ve Modern Times filmlerine canlı müzik yapacak. 11 Ağustos Cuma akşamı ise Orson Welles’in yıllarca kayıp sanılan ve mucizevi bir şekilde bulunan ve daha yeni restore edilen filmi Too Much Johnson’ı Uninvited Jazz Band müziğiyle izleyeceğiz.


Carlton J. Smith ile sahne alan, 13. BAHAR Sharjah Bienali’nde üç sessiz filmde doğaçlama piyano performansı gerçekleştiren Gonca Varol, 6 Ağustos Pazar akşamı Restore Film Günleri’nde Ayakkabılar filmine canlı müzik yapacak. ABD’nin ilk kadın yönetmeni Lois Weber’in çektiği Ayakkabılar bir mağazada tezgahtarlık yapan Eva’nın hayaline ulaşmasının önündeki engelleri anlatıyor. Lois Weber’in 1916 tarihli bu filmi 2011’de restore edilmiş ve Istanbul’da da gösterilmişti. Ancak daha sonra arşivlerde bulunan yeni materyallerle restorasyon geliştirildi.

Bugüne kadar Akbank Oda Orkestrası, Dinamobet C.R.R. Senfoni orkestrası, İstanbul Filarmoni Orkestrası gibi bir çok orkestrada görev alan Burak Ayrancı 6 Ağustos Pazar akşamı “Kadınlar İş Başında” seçkisine canlı müziğiyle eşlik edecek. Küratörlüğünü Elif Rongen Kaynakçı’nın yaptığı “Kadınlar İş Başında” seçkisindeki filmler 20. yüzyıl başındaki kadın mücadelesini, özgürleşmesini ve kadının çalışma hayatındaki rolünü gözler önüne seriyor. Seçki, Dantel Yelpaze Üretimi (Fransa), Santral Memuresi (ABD), Dünyadan Haberler (Hollanda) ve Bomba İmalatı (Almanya) filmlerinden oluşuyor.

12 Ağustos Cumartesi akşamı, dönemin dahilerinden Fritz Lang’in makineleşmiş işçilerin üzerine kurulmuş bir distopyayı resmeden bilim-kurgu sinemasını değiştirmiş klasiği Metropolis, Restore Film Günleri’nde son canlı müzik gösterimi olacak. Müzik kariyerlerinde Replikas, Reverie Falls on All, RAW, Takva (film müziği), Rüzgarda Salınan Nilüfer (film müziği) gibi birçok farklı projelerle ilerleyen Barkın Engin, Burak Tamer, Selçuk Artut ve Gökçe Akçelik bu bilim-kurgu klasiğine eşlik edecekler.

Etkinlik ile ilgili daha ayrıntılı bilgiye ise buradan ulaşabilirsiniz.



Editör: TE Bilisim