Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek 27 Nisan 2012 tarihinde NTV ile yapmış olduğu röportajda Beykoz'un çok değerleneceğini ve kimsenin yerini satmamasını söylemiş.

Beş (5) yıl önce bunları söylemiş olan Çelikbilek'i kimse dinlememiş olmalı ki bugün Beykoz'un bir çok mahallesinde, mahalle sakinleri müteahhitler ile sözleşme yapıp, yerini satmışlar fakat mağduriyet yaşadıkları edindiğimiz bilgiler arasında.

YÜCEL ÇELİKBİLEK'İN 2012 YILINDA YAPTIĞI RÖPORTAJ!

Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek 2B yasasının yürürlüğe girmesinin ardından arsaların değerleneceğini açıkladı.


2B olarak bilinen orman arazilerinin satışını öngören yasanın dün yürürlüğe girmesinin ardından Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, NTV'nin sorularını yanıtladı.

Beykoz'da plansız imarsız kaçak yapılmış ormanın içine serpilmiş evleri görmekteyiz. Nedir şu anda vatandaşların tepkisi?

"2B bizim yıllarca beklediğimiz bir olaydı şu anda vatandaşlarımız çıkmasından memnunlar. Yıllarca para dahi olsa alma şansı olmazken bugün parası olanların ve orta halli kişilerin alacakları bir noktaya taşındı. Bu bakımdan önemli. İkincisi Baykoz'un tamamı imarsız değil imarlı bölgelerimiz de var. Beykoz'un sıkıntısı 2B'yi çözmüş olacağız ancak doğal sit alanı sıkıntısı var. Bir de fiyatlar ve rayiç değer sıkıntısı var."

Rayiç değerin yüzde 70'i üzerinden satılacak bu araziler. Nasıl olacak?

"Şimdi bizim Beykoz'da 2B'nin olduğu alanlarda imar yok. Bir kere fiyatlar çıktıktan sonra bununla ilgili imar planları uygulanırken bunlardan bizim donatım payı kesmemiz gerekecek onlarda yüzde 40'a kadar çıkıyor. Yıllardır buralarda olan insanlar, çok zorluklarla gelip oturmuş insanlardır. Bu insanlar, zor şartlarda gelip buraları bekleyen şu anda bu konuma getiren insanlar. Dolayısıyla hükümetimizin de bu konuda hassas davranacağını düşünüyorum."

Yüzde 70'e nasıl bakıyorlar?

"Rayiç değer netleştikten sonra eminim vatandaşın yüzde 70'le bir sıkıntısı olmayacak. Ama rayiç değer bilinmediği için oran yüzde 70 dendiği zaman vatandaşta bir tedirginlik oluyor."

Tahmini fiyatlar nedir şu anda?

"30 liradan başlayan, bazı bölgeler ve ticari alanlarda 1000 liraya kadar çıkan fiyatlar var. Beykoz'da Betsidney genel olarak fiyat 400-500 lirayı geçmez."

1000 metrekare bir yeri olan bir kişi 1000 lira rayiç değerden 700 lira mı ödeyecek?

"500 lira olursa metrekaresi 1000 metrekare 500 bin lira yapar yüzde 70'i 350 bin lira yapar. Peşin öderse 250 bin lira yapar. Vadeli öderse faiz alınmayacak. Belediye hudutlarındakilere 3 yıl belediye dışındaki olan alanda da 4 yıl vade yapılacak ve taksitlendirme yapılacak. Dolayısıyla vatandaşlarımız ben eminim ki sıkıntı çekmeyecekler.

Biz bu kanun çıkmadan değerlendirmelerimizle katkı sunmaya çalıştık, vatandaşın durumunu bu işi yapanlara anlatmaya gayret ettik. Dolayısıyla vatandaşlarım sakin olsunlar, her yasa çıktığında mutlaka memnuniyet ölçümü de var memnuniyetsizlik ölçümü de çıkar ortaya. Ama yasa zaman içinde eğer eksiklikler varsa telafi edilir. Hükümetin bu zamana kadar yaptığı icraatlarla vatandaş olarak bize zararı olan bir yönetimleri olmadı zaten zihniyet olarak da bunu yapmazlar. Huzuru sağlamak bizim görevimiz."

Nasıl taleplerle geliyor vatandaşlar size?

"Piyasada dolaşan rayiç değer fiyatları çıkarsa buradaki alım gücünde zorluklar olabilir. O bakımdan o düşünülen rakamlar değil farklı rakamlar bahis siteleri ortaya çıkacaktır. Zaman zaman zaten vatandaşlarımızın yaptığı müracaatlarda aldıkları rakamlardan memnuniyetlerini görüyorum. En fazla 10-15 gün içinde genelge çıkarılacaktır, o genelge doğrultusunda müracaatların nasıl olacağı netleşecek süreleri belirlenecek, kendilerine bildirimler veya açıklamalar yapılacak."

Siz nasıl bir süreç bekliyorsunuz, talepler daha çok peşin mi taksitli mi olacak?

"Büyük ihtimalle taksitle alacağını zannediyorum, vatandaşın. Çünkü faizsiz olacağı için belki yüzde 10-20 peşin insanlara cazip gelebilir ama ekonomik durumlarını biliyorum."

Ne kadar gelir bekliyorsunuz Beykoz'dan?

"3 milyar doları geçmez en fazla o kadar olabilir. Arazinin çokluğundan öte arazinin şekli önemli dolayısıyla büyük bölümü, Çavuşbaşı Havzası dediğimiz 5 mahalleyi kapsayan alandadır. Burası da ister istemez belli bir bölümü baraj havzası içindedir. Dolayısıyla bunların bir kısmı satılmayacak. Satılabilir olan sayı, çok aşağı düşecektir bunları düştüğünüzde."

Nelere dikkat etsin vatandaşlar?

"Özellikle biz Beykoz'da kalmak istiyoruz diyenler, kimseye itibar etmesinler. Geçmişte de bölge, doğal sit olduğu zaman sakın mallarınızı satmayın demiştik. Satanlar kaybettiler duranlar yine kazandılar. Bugün kimse tedirginliğe kapılarak satmasın, beklerlerse kazanacaklar. 3 ay içinde müracaat etmelere başlayacaklar."

Bundan sonra ne yapsınlar hangi belgeleri hazırlasınlar?

"Bunların hepsi mal müdürlüklerine ilan ediliyor, evrak asıyorlar. Bizim işimiz olmamasına rağmen biz de alacağız ve sitemize koyacağız tamamını."

3 yılda 6 taksit değil mi?

"Evet, belediye hudutlarında 3 yıl 6 taksit, belediye dışı olan yerlerde 4 yıl 8 taksit olarak verilecek."
Editör: TE Bilisim