Boğazın Yargıçları'nın kurucusu, tribünün Vural Başkanı, Aslen Ardahanlı... Ancak Beykoz, onun memleketinin de önüne geçmiş. Dünya Beykozlular Günü kutlamalarının mimarı... Beykoz'un olduğu kadar İstanbul'un hatta Marmara Bölgesi'nin yakından tanıdığı Boğazın Yargıçları Kurucusu... Sivil toplum kuruluşlarında etkisi olduğu kadar CHP Beykoz'da da  etkili olan Vural Demir, 19.08.2020'de bu yıl pandeminin gölgesinde 11. kez kutlanan Dünya Beykozlular Günü'nü Beykoz Gündem Genel Yayın Yönetmeni Ferdi Güngör'e anlattı.

Bugün pandeminin de gölgesinde bir kutlama oldu. Neler yaptınız?

"Korona virüs dolayısıyla eskiden olduğu gibi büyük bir katılım olmadı. Sağolsunlar, Beykoz Belediyesi bir tekne tahsis etti, Boğazın Yargıçları olarak Kundura Fabrikası önünden çıkarak, tezahürat ve marşlar eşliğinde Boğaz'ı dolaştık. Son olarak da Çubuklu sahilinde demirledik"

Vural Demir ne kadardır bu organizasyonun içinde yer alıyor? Dünya Beykozlular Günü ve Boğazın Yargıçları senin için ne ifade ediyor?

"Boğazın Yargıçları 2001 yılında kuruldu. Ben de Kurucuları arasındayım. Dünya Beykozlular Günü ise yine benim de içinde olduğum bir grubun fikriydi. Biz 2009 yılında, dönemin CHP'li Meclis Üyesi Erdal Öztürk'e teklif verdirdik. Onun Meclis'e verdiği teklif sonrası Rahmetli Yücel Çelikbilek Başkanlığında tüm AK Partili ve CHP'li Meclis Üyeleri teveccüh gösterdi; bugün kabul edildi. Dünya Beykozlular Günü'nü ilk yaptığımız yıl 2009'du ve o yıl yaklaşık 20 bin kişiyi bir araya getirmeyi başarmıştık."

Dünya Beykozlular Günü mü yoksa Dünya Beykozsporlular Günü mü? Bugün yalnızca taraftarın mı?

"Orada bir eksiklik olduğunu düşünüyorum. 19.08 Beykozspor'un kuruluş tarihi olduğu için zaman içinde Dünya Beykozlular Günü yalnızca futbolcuların ya da taraftarların kutlaması gereken bir gün gibi evrildi. Oysa bizim asıl hedefimiz bu değildi. Bu günü Beykoz'da yaşayan 250-300 bin insanın tüm benliğiyle hissetmesini isterdik. Ancak herhalde hepbirlikte bazı eksiklikler yaptık ve bu günü tam olarak anlatamadık"

Ama sonuçta 19.08 ve sizin dediğiniz gibi bugün aslında Beykozspor'un Kuruluş tarihi değil mi?

"Doğru ancak şu var: Beykoz'un en büyük markası nedir? Beykoz'un en büyük markası Beykozspor'dur. Türkiye'de ilk kurulan kulüplerden birisi... Zamanında şimdiki Süper Lig'de mücadele etmiş, diğer İstanbul takımları olan Fenerbahçe ile Beşiktaş ya da Galatasaray ile birlikte İstanbul takımı olarak ülkeye adını duyurmuş bir kulüp. Beykoz, bu markasının da değerini bilmiyor ki? Beykozspor şu an nerede? 1908 yılında kurulmuş bir takımın amatör liglerde ne işi var? Karagümrük'e bakın, Ümraniye'ye bakın. Arkasında Belediye'nin işinsanlarının, halkın olmadığı bir semt takımı başarılı olabilir mi? Bizim önce bu Beykoz'un en önemli markasına sahip çıkması gerekiyor. Ama demin de dediğim gibi Dünya Beykozlular Günü'nün futbol üzerinden algılanmasını da doğru bulmuyorum. Mesela Fenerbahçe'nin Beşiktaş'ın Galatasaray'ın da günleri var ama bizim gibi bir semt adı olarak, bir ilçe adı olarak gün kutlayan bir yer var mı? Ben emin değilim..."

Beykoz'da Beykozspor için ya da bu şekilde Dünya Beykozlular Günü için destek verenler var mı? Bu konularda topumsal ilgiden memnun musun? Yeterli mi?

"Kesinlikle yeterli değil. Yeterli olur mu? Aslında yeterli ya da değil demek de yanlış; hiç yok ki... Bu konuda bir gayret yok. Hiçbir yerden yok. Bizim bir Beykoz Taraftar Derneğimiz var meselâ, kenarda atıl bir şekilde duruyor. Biz 2007 yılında kurmuştuk. Bu konularda ilgi de yok, destek de yok; gayret de yok. Birileri bu işlerle uğraşıp, tamamen Beykozlu olması dolayısıyla çıkarsız bir şekilde elinden geleni yapıyor ancak destek gelmediğini görünce hevesi de kaçıyor. Bu konuda Belediyemizin, Kaymakamlığımızın, İşadamlarımızın daha istekli olması gerekiyor. Çünkü onlar olmadan gerçekleştirilen her iş, her emek, buhar olup uçuyor"

Bu konularda Vural Demir kadar belki ondan da fazla emek verenler var mı? İsim verebilir misin?

"Şimdi tabi eksik bıraktıklarım olacak. Onlardan özür dilemem gerekir. İsim verecekken başta belirttiğimiz Merhum Yücel Çelikbilek Başkanı anmak gerekiyor. Sonrasında 2009 yılı Beykoz Belediye Meclisi AK Parti ve CHP'li Meclis Üyelerini... Hepsi de eksiksiz destek oldular. Sonra sayabileceğim isimler İlhan Erken, Metin Demir, İbrahim Yıldırım, Serkan Taş, Tuğrul Torun... Daha vardır mutlaka da şimdi aklıma bu isimler geldi..."

Siyasetle futbolun ya da genel olarak sporun ilişkisini nasıl görüyor Vural Demir?

"Ben siyasete girdim. CHP'den Meclis Üyesi adayıydım. Son anda seçilemedik. Ancak siyasetle sporun ilişkisi açısından baktığımda, siyasilerin bu konuda çok da samimi olmadıklarını düşünüyorum. Bilmiyorum, ben bu eleştirdiğim siyasetçilerden birisi olur muydum, eğer Meclis Üyesi seçilseydim. Belki beni de şimdiki arkadaşlarım eleştirirdi. Ancak şunu söylemek de istiyorum açıkçası şu anda: Bir şeyler yanlış yapılıyor. Yanlış gidiyor. Eğer bu gelenekse, bu geleneğin değişmesi gerekiyor. Bizim siyasette ayrılıp, konu spor olunca, Beykoz olunca birleşmemiz gerekiyor. Peki biz ne yapıyoruz? Siyaseti sporun içine sokmaya çalışıp, sporda da ayrışıyoruz; ayrıştırıyoruz. Benim yaşım 41 olmuş hâlâ bu konularda bir türkü ilerleyemediğimizi görmenin sancısını yaşıyorum. Bizim konu Beykoz olunca, konu Beykozspor olunca hepimizin tek bir kişi dışarıda kalmamacasına bir araya gelmesi gerekiyor."

Vural Demir nasıl yaşıyor? Nerede çalışıyor? Ne iş yapıyor?

"Askerden geldikten sonra Beşiktaş'ta reklâmcılık ve tercüme üzerine çalışmalar yaptım. Sonra AREN adında kendi şirketimi kurdum. Yaklaşık 15 yıldır reklâmcılık ve tercüme yapıyorum. Türkiye’nin önde gelen firmalarıyla çalışmalar yürütmekteyim. Aynı zamanda Beşiktaş Çarşı içinde Beykoz'u temsil ediyorum."

Son olarak, 19.08 Dünya Beykoz Günü'ne dair ve Beykozspor taraftarı Boğazın Yargıçları'na dair ne söylemek istersin?

"Ben açıkçası bu pandemi sürecinin ülke üzerinde olduğu kadar Beykoz üzerinde de olumlu sayılabilecek işler yaptığına inanıyorum. Belki de yıllarca hiçbir gücün bir araya getirmeyi başaramadığı BİZ, korona virüs sayesinde bir araya gelecek. 2021 yılından bu nedenle çok umutluyum. Hislerim bana gelecek sene 19 Ağustos 2021'de yine 2009 yılında olduğu gibi 20 bin kişinin, belki 50 bin kişinin virüs olayı da sona etmişken eksiksiz bir araya geleceğini söylüyor. Sanki gelecek yıl Beykoz için de Beykozspor için de gelecekteki başarıları için bir milat olacak. Beykozlu gençlerimiz, geleceğe hem kendileri hem de yaşadıkları yer olan Beykoz için daha umutla bakacak. Tüm samimiyetimle ben buna inanıyorum"

Editör: TE Bilisim