"3 milyon Suriyeli 3 milyon Fidan" projesi kapsamında yüzde 80'i Suriyeli mültecilerden, yüzde 20'si de Türk vatandaşlarından oluşan 885 erkek ve 225 kadın sigortalı olarak çalışıp maaş aldı.


İstanbul'da fidanların dikileceği alanları projenin ana ortaklarından olan Orman Genel Müdürlüğü belirledi. Fidan yetiştirme alanı olarak Sarıyer tercih edilirken burada yetiştirilen fidanlar Beykoz'da belirlenen yerlere dikildi. Şu ana kadar 4 milyon fidan yetiştirilirken, bunların 1,7 milyonu toprakla buluştu.

Suriyeli mülteciler ve Türk vatandaşları Türk ve Alman hükumetlerinin himayesinde gerçekleştirilen '3 milyon Suriyeli: 3 milyon fidan' projesi kapanış töreni Pendik Kurna Mahallesinde gerçekleştirildi.

Proje, Internationaler Bund ve Türkiye'deki ayağı IBETH, Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu - Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit, (GI·Z) ve Darülaceze Vakfının organize ettiği Orman Genel Müdürlüğü ile Sarıyer ve Beykoz belediyeleri işbirliğiyle hayata geçirildi.

Projenin fikir babası olan Dr. Osman TAŞLICA yaptığı konuşmada, kendisinin de görev yaptığı Darülaceze Vakfının partnerlerinden olan Internationaler Bund (IB) Eğitim ve Toplumsal 1xbet Hizmetler Limited Şirketine (IBETH) proje önerisini götürdüğünü belirterek, projenin çıkış noktasını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN'ın Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün temel atma törenindeki fidan dikme talimatının oluşturduğunu ifade etti.

Almanya'nın Türkiye Büyükelçisi Martin Erdmann, yaptığı konuşmada projeye katılan binden fazla kişinin kendi gözünde kahraman olduğunu dile getirerek, Almanya olarak bu projeye dahil olmaktan mutluluk duyduklarını kaydetti.

Suriyeli göçmenlerin yurtlarından, köklerinden koparılarak bambaşka bir coğrafyaya gelerek hayata tutunmaya çalıştığını belirten Erdmann, "Ağaçlar hayatımızın kaynağıdır. Atalarımız tabiata, doğaya kötü davrandılar. Oturduğumuz dalı kestik. Ağaçların kesildiği yerlerde sonuçlar hepimiz için kötü. Erezyon, hava kirliliği gibi olumsuz etkileri var. Sanırım 3 milyon ağaç İstanbul'un temiz havaya kavuşmasına büyük katkı sağlayacaktır." şeklinde konuştu.

GİZ Türkiye Direktörü Carl Taestensen'de yaptığı açıklamada, Federal Almanya hükumeti tarafından finanse edilen "3 Milyon Suriyeli: 3 Milyon Fidan" projesi uygulayıcı kurumu olmaktan dolayı memnuniyet duyduklarını ifade etti.

Taestensen, proje ile Suriyeliler ve onlara ev sahipliği yapan bölgelerdeki Türk vatandaşlarına gelir elde etme imkanı yarattığı gibi İstanbul'un altyapı rehabilitasyonu ve kentin yeşil bir çevreye sahip olması çabalarına da katkıda bulunduğunu kaydetti.

Konuşmaların ardından projeye katkı sunanlara hediye verilirken Suriyeli çocuklar ve işçiler ile protokol üyeleri fidan dikimi gerçekleştirdi.
Editör: TE Bilisim