Kentsel dönüşümün sağlanacağı alan üzerinde konutu bulunan Tokatköy sakinlerine konutları boşaltmaları için tebligat yapıldı. Hak sahipleri ise kış mevsimin ortasında çaresiz kaldıklarını belirterek Beykoz Belediyesi’ne yürüyüş kararı aldılar. 

Yeşil Beykoz gazetesine konuşan Ahmet Kanbur isimli mahalle sakini ”Yürüyüş kararlarından vaz geçmeyeceğiz. Dönüşüm için imza atan ve atmayan tüm komşularımı eylem için harekete geçme çağrısında bulunuyorum” dedi.

Beykoz Belediyesi göndermiş olduğu tebligatlarda 15 gün içinde; konutun, elektrik, su, vergi ve doğalgaz borçlarının ödenerek, konutun boşatılmasını ve teslim edilmesini istedi.

Belediye önünde yapılacak eylem çağrısında şu ifadelere yer verildi:

Sayın Tokatköy Mahallesi Sakinleri

Mahallemizde yapılacak olan kentsel dönüşüm projesinde bu zaman kadar geçen sürede bir çok gelişme oldu. Muvafakatname imzalayan ve imzalamayanlar oldu. Bundan sonra ki süreçte bizleri, neler beklediğine dair bazı soru işaretleri oluştu. Mağdur olmamak adına sorularımıza yanıt aramak için Beykoz Belediyesi’ne gitmeye karar verdik. 03 Ocak 2022 Pazartesi günü Tokatköy Merkez Camii önünde toplanıp Beykoz Belediyesi’ne topluca yürümeyi planlıyoruz. Yürüşümüze siz değerli tüm komşularımızı beklemekteyiz. İmza atanlar yada atmayanlar olarak bir ayrışmaya müsade etmeksizin bu yürüşü hep birlikte yapmak istiyoruz. Yürüyüşümüzün amacı hiç bir parti/kurum/kuruluşu protesto etmek için değil, bu projede açıkta kalan konuları, haklarımızı ve süreçleri öğrenmektir. Öğrenmek istediklerimiz aşağıda sıralanmıştır. Sizlerinde soruları varsa lütfen bize katılın ve cevaplarını hep birlikte öğrenelim.

Beykoz Belediye Başkanlığına Sorularımız

* Beykoz Tokatköy Mahallesi 487-3 parsel kentsel dönüşüm projesi için yetkili devlet/özel kurum hangisidir?

1. Beykoz Belediyesi
2. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı
3. Emlak Konut

* Beykoz Tokatköy Mahallesi 487-3 parsel kentsel dönüşüm projesi için imzalanan muvafakatnamelerde oy çoğunluğu sağlandı mı? Resmi sayı nedir?
* Oy çoğunluğu sağlandı ise proje ne zaman başlatılacak?
* Muvafakatname’ye imza atan, imza atmak için isim yazdıran ve atmayanlar için nasıl bir uygulama başlatılacak.
* Evlerimizi boşaltmak için gönderilen tebligat, uygulama için yürürlüğe konulacak mı veya ne zaman konulacak?
* Evleri boşaltılacak insanlar için rezerv konaklama alanları belirlendi mi?
* Evlerini boşaltıcak insanlarla, proje bittikten sonra teslim alacakları daireleri için yapı veya borçlandırma ile ilgili taraflar arasında bir sözleşme imzalanacak mı?
* Muvafakatnamede belirtilen ücretler netleşti mi?
* 15 gün içerisinde evini boşaltacak insanları proje bittikten sonra dairelerini kavuşacaklarını garanti altına nasıl alınacak?
* Muvafakatnamede ve emlak ofis çalışanların beyanında olan kira yardımı ne zaman ve ne şekilde mülk sahiplerine verilecek?
* 2020 yılında yapılan fizibiliteye göre belirlenen 1500 tl kira yardımı ve evlerin kıymet bedeler için enfilasyon göz önüne alınarak değişikliğe gidilecek mi?
* Kıymet bedelleri hangi kurum ve kriterler baz alınarak belirlenmiştir.
* Ortada uygulamaya hazır bir proje var mı? Var ise gösterebilir misiniz?
* Borçlanacağımız dairlerin özellekleri nelerdir, dairlere eksiksiz teslim alınacak mı ve hangi kalitede malzemeler kullanıcak?
* Teslim edilecek dairler için tapu verilecek mi?
* Tapu verilecek ise tapu masraflar ödenen borç içine dahil midir?
* Muvafakatnamede yer alan borçlandırma bedellerinin, bölge halkının sosyal-ekonomik durumları göz önüne alınarak indirim yapılmasını talep ediyoruz.
* Kentsel dönüşüm ofis çalışanlarının beyanına istinaden yapılacak olan daire sayısı 770 adet midir? Ve bu 770 adet daire 81 dönüm üzerine yayılarak mı inşaa edilecek.

Editör: TE Bilisim