Kentsel dönüşüm kıskacı altındaki Tokatköy Mahallesi’nin sakinleri,Beykoz Belediyesi’ni protesto etti. Siyah giyinen mahalleli, “Tokatköy’ü mağdur etmeyin” dedi.

Beykoz Belediyesi, ‘Tokatköy Kentsel Dönüşüm’ projesi kapsamında evlerini boşaltmayanların elektrik, doğalgaz ve suyunu bugünden itibaren iptal edileceğini duyurdu. Henüz elektrik ve sular kesilmezken, mahalle sakinleri kentsel dönüşüm sürecinde yaşananları protesto etti. Siyah giysiler giyinen mahalleli Tokatköy Şehil Adil Doğan İlköğretim Okulu’nun önünde açıklama yaptı. 

Mahalle sakinleri adına Ahmet Kanbur konuştu. Sabaha kadar elektrik ve su kesintilerine karşı nöbet tuttuklarını aktaran Kanbur, “Dönüşüm mağduriyetinin giderilmesini istiyoruz” dedi.

Kanbur şöyle devam etti: “Yetkililer çağrımıza kulak versin. Bizler dönüşüme karşı değiliz. Bu süreç halk eliyle yürütülmeli. Bu projeye evet diyen, evlerini terk edenler bizden daha çok mağdur. Bu süreç diyalogla çözülebilir. Bölge halkı onay da verir yeter ki diyalog kanallarını açık tutulsun.” 

Kanbur, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Nöbetimiz devam edecek amaç kimsenin mağdur olmaması. Bunu başaracağız.”

776 KONUT YAPILACAK 

Tokatköy Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında, 238 yapının yıkılmasının ardından alan, Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.’ye bırakılacak ve proje gerçekleştirilecek. Kentsel dönüşümle 776 konut ve 47 iş yerinin inşa edilmesi planlanıyor. 

10 başlıkta mahallelinin talepleri neler? 

“Beykoz Tokatköy Kentsel Dönüşüm Mağdurları”nın talepleri şöyle: 

1- İmzalatılmak istenen muvafakatnamenin noter huzurunda bakanlık ya da idare tarafından yetkilendirilmiş yetkili ile imzalanmasını. 

2- İmza için sunulan muvafakatnamenin tek taraflı bir beyan olması nedeniyle bunun yerine idarenin ve kendi hak sahiplerinin karşılıklı hak ve sorumluluklarının belirlendiği, ekinde aban proje, idari ve teknik şartnamenin olduğu hukuki sözleşme yapılması.

3- Tapulu, tapusuz ayrımından kaynaklı sorun ve mağduriyetlerin yaşanmaması için hak sahipliği kazanmış olanlara tapuların verilmesi. 

4- Hak sahibi olduğumuz paylarımızın belirlenmesinde 6306 sayılı yasa gereği arsa payının dikkate alınması, ardından plana ve paylarımıza uygun aban projenin yapılarak tapuya tescil edilmesini.

5- Her dairenin bedelinin belirlenerek aban projeye işlenmesini ve tebliğ edilmesini.

6- Konut yenileme bedeli adı altında talep edilen ücretlerin söz ile değil, yazı ile netleştirilmesi. 

7- Konut yenileme bedeli için uygulanacak TEFE-TÜFE faizinin kaldırılması.

8- Devlet eliyle yapılan dönüşümün anayasamızdaki sosyal devlet ilkesine uygun olarak kar amaçlı değil, maliyetine yapılmasını. 

9- 1500 TL kira yardım miktarının Türkiye gerçeklerine göre güncellenmesini ve yardımın daire teslim tarihlerine kadar yapılmasını.

10- Dönüşüme dair tüm işlemleri devletin gücü ile baskı ve korku yaratarak değil, karşılıklı diyalog ve kent kültürüne bağlı kalınarak yürütülmesini talep ediyoruz...

Editör: TE Bilisim