Kendisine defalarca cinsel saldırıda bulunan kayınpederini öldüren ve 8 ay tutuklu kaldıktan sonra tahliye olan Esma Yeşilbaş davasında emsal bir karar çıktı. Savcı Esma Yeşilbaş’ın “ağır haksız tahrik altında kasten öldürme” suçundan cezalandırılmasını istedi. Talihsiz kadın “Sürekli tehdit ederdi beni. Gidecek bir yerim yoktu” diyerek yaşadıklarını anlattı. Mahkeme, eylemin meşru müdafaa sınırları kapsamında kaldığını belirterek, oy çokluğuyla Yeşilbaş’ın beraatına hükmetti.


Beykoz'da, 6 Şubat 2017 tarihinde, Esma Yeşilbaş (35), tehditle kendisine defalarca cinsel saldırıda bulunan kayınpederi Ahmet Yeşilbaş'ı (69) silahla vurarak öldürdü. Esma Yeşilbaş hakkında “haksız tahrik altında kasten öldürme” suçundan 12 yıldan 18 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Mahkeme, ilk celsede 8 ay tutuklu kalan Esma Yeşilbaş'ın tahliyesine karar verdi.

Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen karar duruşmasında tutuksuz sanık Esma Yeşilbaş ile avukatı hazır bulundu.

SAVCI CEZA İSTEDİ

Esas hakkındaki mütalaasını açıklayan cumhuriyet savcısı, Esma Yeşilbaş'ın olay tarihinden önce birden çok kez maktul tarafından cinsel tacize uğradığını ve “eylemin ağır haksız tahrik altında kasten adam öldürme suçuna uygun olduğunu belirterek, sanığın 12 yıldan 18 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti.

‘YANINDA 9 AYLIK ÇOCUĞU VARDI'

Esma Yeşilbaş'ın avukatı Aydın Mollaoğlu, müvekkilinin ekonomik özgürlüğünün olmaması nedeniyle kayınpederinin cinsel tacizine maruz kaldığını ifade ederek, “Tacizin ötesinde tecavüz eylemleri süreklilik arz etti. 9 aylık çocuğu varken yine böyle iğrenç bir olaya maruz kaldı. Mağdur tarafı temsil eden herhangi bir kimsenin şu an burada olmaması savunmamızın haklılığını ortaya koymaktadır. Eltisi müvekkilin başından geçenlere benzer hadiseler anlattı. Müvekkilin sosyo-kültürel durumunu suistimal ederek yapacağı eylemleri ifşa etmeyeceğini düşünerek yaptı. Müvekkilin ırzına yöneldi. Müvekkilin beraatını talep ediyorum” dedi.

‘SÖYLESEYDİM EŞİM Trendbet ÖLDÜRÜRDÜ'

Son sözü sorulan sanık Esma Yeşilbaş beraatini istedi. Üye hakimin “eşine söylememekten seni alıkoyan neydi?” sorusu üzerine Yeşilbaş, kayınpederinin kendisini çocuğuyla tehdit ettiğin, söyleyerek, “Sürekli tehdit ederdi beni. Bebeğimin boğazına defalarca bıçak dayadı. Eşime bunu söyleyebilmiş olsaydım kendisi öldürürdü” diyerek yaşadıklarını anlattı. Esma Yeşilbaş'ın yaşadıklarını anlatırken zorlanması üzerine mahkeme başkanı duruşma salonunu boşalttı.

‘GİDECEK BİR YERİM YOKTU'

Duruşma sırasında zaman zaman ağlayarak ifade veren ve defalarca kayınpederinin tecavüzüne uğradığını anlatan Esma Yeşilbaş, “Çok direniyordum ama karşı koyamıyordum. Gücüm yetmiyordu. Hiçbir şey yapamıyordum. Gidecek bir yerim yoktu. Babam vefat etmişti. Annem tekrar evlenmişti ve başka memlekette yaşıyordu” dedi.

KARAR OY ÇOKLUĞU İLE ALINDI

Oy çokluğu ile alınan kararda, “Dava konusu olayda maktulün, sanığın ırzına ve vücut bütünlüğüne yönelik cinsel saldırıların, müessir fiillerin ve tehditlerinin sürekli ve haksız olduğu” belirtildi.

‘KARAR ADALET VE HAK DUYGUSUNA UYGUN'

Kararda, “Haksız saldırının halen ve meşru müdafaa anının varlığının geniş manada yorumlanması gerektiği, tekrar başlayacağı muhakkak olan bir saldırının başlamış, keza bitmemiş olmasına rağmen tekrarı muhakkak olduğundan henüz sona ermemiş sayılması gerektiğinin zorunlu olduğu, dava konusu olayda da maktulün sanığa yönelik her üç saldırısının da süreklilik arz ettiği ve tekrarı yönünde de mani bir sebep olmadığı, tekrarının muhakkak ve beklenebilir olduğu, bu kabulün hakkaniyet ile adalet ve hak duygusuna uygun olduğu gözetilerek sanığın eyleminin meşru savunma kapsamında kaldığı anlaşılmakla beraatine” ifadeleri yer aldı.

ÜYE HAKİMDEN MUHALEFET ŞERHİ

Üye hakim Zeynep Hatun Sarıçam karara muhalefet şerhi koydu. Saldırı ve savunmanın eş zamanlı olmadığını belirten hakim, sanığın kolluk kuvvetlerine gidebileceğini ve “ağır haksız tahrik altında kasten adam öldürme” suçundan cezalandırılması gerektiğini kaydetti. Öte yandan hakim, beraat kararı verilmesi konusunda çoğunluğun görüşüne katılmadığı için muhalefet şerhi verdiğini belirtti.

Beraat kararının ardından duygularını ifade eden Esma Yeşilbaş, “Mutluyum” dedi.
Editör: TE Bilisim