Beykoz Belediyesi Polonezköy Park Otel’de Tarım Çalıştayı'nın 1'nci oturumu gerçekleşti. 

Polonezköy Park Otel’de gerçekleşen Tarım Çalıştayı’na Beykoz Belediye Başkanı Murat Aydın, İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, muhtarlar, STK temsilcileri, meclis üyeleri ve tarımla ilgilenen çok sayıda vatandaş katıldı. 

Açılış konuşmasını gerçekleştiren Murat Aydın, "Beykoz'da kent tarımı gerçekleştireceğiz" 

​​​​​​Konuşmasına katılımcıları selamlayarak başlayan Başkan Aydın, "Beykoz'un bir potansiyeli var ve o potansiyelin harekete geçirilmesini arzu ediyoruz. Kent tarımı Beykoz’da nasıl olacağını 9 aydır bulmaya çalışıyoruz. Bu işin nasıl olacağı ile ilgili çalışmalarımız oldu ama yeterli değildi. Tarım Çalıştayı ile birlikte bu eksikliğimizi gidereceğiz.

"Tarım, milli güvenlik açısından son derece önemli" 

İstanbul’da 16 milyon nasıl beslenecek. İstanbul’un kendine yetecek kadar tarımsal üretim yapmak için milli güvenlik açısından son derece önemli. Beykoz'un ekenomik tarafı var. Kısa vadede ve uzun vadede düşüncelerimiz var.

1- İmara açalım. Oralara villalar, binalar yapalım satalım. Cebimize parayı koyalım. Bu kısa vadede düşünce ama bizi açıkta bırakacak düşüncedir.

10 yıl önce arazisini satanlar parayı tutabildiler mi, hayır. Varisleri bu parayı harcadılar ve parasız kaldılar. Burada 50 dönüm arazisi olan kişilerin evlatları, olanların torunları, 'burada benim dedemin yeri vardı, bu evlerin arazileri bizimdi" diyecek. Belki de burada hizmetkar olarak çalışacak. Bu yüzden bizim burada Kent tarımı yapmamız gerekecek. Bu nasıl olacak? İşte iki gün boyunca bunun cevabını bulmaya çalışacağız.

"Seralar kuracağız"

Sera kuracağız ama 20 bin m2'nin altında olmayacak. Sera olmadan domates yetiştirilir miyiz? Tabi ki hayır. Mini seralar da olacak, büyük seralar da olacak. 5 dönüm arazisi olan vatandaş, arazisinin imara açılmasını beklemesin. Ama arazisinin içerisindenevi olsun, tarımla ilgilensin. 5 dönüm arazide geliştirecek seracılık projeleri ile fabrikalardan daha kıymetli bir yer haline gelecektir.

Tarım arazisi olduğu süre içerisinde 100 yıl sonra evlatları bile buradan ekmek yiyecektir. Tüketici bize her zaman gelecektir. Nasıl ki şuan bile kahvaltıya, pikniğe geliyorsa insanlar o zaman buradaki üretilen ürünleri alabilmek, doğal olanı yaşayabilmek için gelecektir.

Burada ürettiğimiz ürünler yaşamın devam etmesi noktasında çok önemlidir. Göreve geldiğim günden bugüne kadar neler yapabilirizi düşündük ve Allah’ın izniyle il müdürümüzün ve bakanlığımızın katkılarıyla ne yapabilirizi tartışacağız ve hızlıca adımlarımızı atacağımızı düşünüyorum" şeklinde konuştu. 

Başkan Aydın'ın yaptığı konuşma sonrası İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, Beykoz'a yaptığı desteklerden bahsetti. 

Karaca yaptığı konuşmada, “Beykoz gibi bir yerde böyle bir çalıştayın yapılması çok önemliydi. İstanbul Metropol şehri olduğu kadar tarım ve hayvancılıkta çok önemliydi. İstanbul su üretiminde Türkiye 1.sidir.

Beykoz’un tarım ve balıkçılık ve arıcılık konusunda en önemli olan ilçelerimizden biridir. Beykoz’da 2002 yılında 30 başlı olan manda sayısı 183'e çıkarttık. 2002 yılında küçükbaş 156 olan 346'ya çıkmış. 82 çiftçiye 86 bin TL katkı sağlamışız. Arıcılara ise 68 bin liralık bir katkı sağladık. 17 çiftçimize 510 bin TL girdi sağladık. 2017 yılınsa ise balıkçılık destekleme kampanyasında 184 bin TL. katkı sağladık. Bitkisel üretime 145 bin TL. Kırsal kalkınma da 385 bin TL. katkı sağladık. Tarım alanlarındaki üretim faaliyetinin kent tarımına döndürmek lazım.

Gıda şu an milli savunma gibi önemli bir hale geldi. Kendi gıdasını üretemeyen toplumlar çok zor duruma düşecektir.

Buradan gelen çıktılarla hayvansal üretim daha da artacak. Bu tür çalıştaylardan çıkacak sonuçlarla güzel ve iyi sonuçlar doğrulacağına inanıyorum" ifadelerini kullandı. 

Yapılan konuşmaların ardından çalıştayta Arı Yetiştiriciliği ve Bal Üretimi konusunda Dr. Halim Aydın, Dr. Hüseyin Ünal, Dr. Umut Cebeci bilgi verdi.

Editör: TE Bilisim