Binlerce yıllık tarihinde medeniyetlere kucak açan Beykoz’da kültürden sanayiye, eğitimden sosyal hayata ve imara dair ilk defa düzenlenecek “Beykoz Sempozyumu 2019” için hazırlıklar sürüyor.  64 akademisyen ve bilim insanının katılacağı buluşma ilçe tarihine ve vizyonuna ışık tutmayı amaçlıyor. 

Beykoz Belediyesi tarafından 6-7-8 Aralık 2019 tarihlerinde düzenlenecek “Beykoz Sempozyumu” ilçenin Boğaziçi’ndeki konumundan beslendiği sanayileşme ve gelişim sürecini, göç, nüfus ve imar hareketlerini ve toplumsal hayatını bilimsel bir temelle gözler önüne serecek.  

Traklar’dan Osmanlı’ya uzanan tarihinin yanı sıra ilçenin hali hazır ekonomik ve demografik yapısı, eğitim ve spor tarihi, günümüzde bir eğitim merkezi olma niteliğini kazanması, ekolojik imkanları, mesirleri, manevi mekanları, edebiyattaki yeri gibi konular da ayrıntılı şekilde masaya yatırılacak. 

Sempozyuma birçok farklı disiplinden bilim insanı ve Beykoz üzerine çalışmış, eser vermiş isimlerin yanında bizzat Beykoz’da yaşayan ve ilçenin yakın dönem toplumsal hafızasının aydınlatılmasına katkıda bulunan isimler katılacak.   

Sergilere Ev Sahipliği Yapacak 

Beykoz Sempozyumu’na katılan akademisyenler tebliğ hazırlıklarını tamamladı ve sunum özetlerini bilim kuruluna ulaştırdı. 64 akademisyenin, 3 gün boyunca 16 farklı oturumda yapacağı sunumlarla  ilçeye dair bilimsel ve toplumsal hafıza tazelenecek. 

Sempozyumun sonunda, bilim kurulu tarafından yayınlanmaya değer bulunan tebliğler fotoğraf ve arşivlerin eşlik ettiği bir kitapta toplanacak. 

Ayrıca buluşma kapsamında “Osmanlı Arşiv Belgelerinde Beykoz”, “Pul ve Fiskallerde Beykoz Su ve Belediye Hizmetleri” ile “Kartpostallarda Beykoz” konulu sergiler de ziyarete açılacak. 

Beykoz Sempozyumu Bilim Kurulu: 
1) Prof. Dr. Süha Göney
2) Prof. Dr. Korkut Tuna - İstanbul Ticaret Üniversitesi
3) Prof. Dr. Saadettin Ökten 
4) Prof. Dr. Murat Gül - İTÜ Mimarlık Fakültesi
5) Prof. Dr. Gülden Erkut - İTÜ Mimarlık Fakültesi
6) Prof. Dr. Halil Akkanat - Türk-Alman Üniversitesi Rektörü
7) Prof. Dr. Mahmut Ak - İstanbul Üniversitesi Rektörü
8) Prof. Dr. Erol Özvar - Marmara Üniversitesi Rektörü
9) Prof. Dr. Handan İnci - Mimar Sinan Üniversitesi Rektörü
10) Prof. Dr. Mehmet Durman - Beykoz Üniversitesi Rektörü 
11) Prof. Dr. Sabahattin Aydın - Medipol Üniversitesi Rektörü
12) Prof. Dr. İsmail Yüksek - Antalya Bilim Üniversitesi Rektörü
13) Dr. Fahri Solak - Marmara Üniversitesi
14) Prof. Dr. Nail Yılmaz-Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı
15) Ahmet Nezih Galitekin 
16) Fuat Selim Ramazanoğlu 
17) Cengiz Özdemir
18) Dr. Ergin Çağman-Bandırma Üniversitesi
19) Prof. Dr. İsmail Coşku
20) Doç. Dr. Murat Şentürk
21) Dr. Şefik Memiş
 

Editör: TE Bilisim