İBB-Beykoz Belediye Meclis Üyesi olan Cemal Sataloğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis toplantısında soru önergesi verdi.

Sataloğlu konuşmasında şu sözlere yer verdi:

” Bilindiği üzere son günlerde kamuoyu gündeminde ve basında, Önceki dönemler AKP’li İstanbul Büyükşehir Belediyesi yönetimi tarafından 2015-2019 yılları arasında pek çok taşınmazın kiralandığı, kiralanan ve kira bedeli ödenen taşınmazların ortak proje kapsamında vakıflara tahsis edildiği,  bu taşınmazların çeşitli Dernek ve Vakıflarca Yurt binası ve vakıf temsilciliği olarak kullanıldığı ve kamunun zarara uğratıldığı iddiaları yer almaktadır.

Bu konunun açıklığa kavuşması için aşağıdaki hususların cevaplarına ihtiyaç bulunmaktadır:
 

  • İstanbul Büyükşehir Belediyesince kiralanarak vakıf ve Derneklere bu şekilde tahsis eden 29 adet taşınmazın kira sözleşmeleri İBB Başkanı Sn. Ekrem İmamoğlu tarafından 2019 yılında iptal edilinceye kadar toplam 64.027.585,56 TL kira ödemesinde bulunulduğu doğru mudur?
  • İBB tarafından kiralanmak suretiyle ortak proje kapsamında vakıflara tahsis edilen taşınmazlara yapılan tefrişat harcamalarının 46.643.864,09 TL olduğu doğru mudur?
  • 15 Temmuz Derneği ve Türkiye Gençlik Vakfının su,elektrik ve doğalgaz faturalarına yapılan toplam harcamaların 152.203,02 TL olduğu doğru mudur?
  • Vakıf ve Derneklere yapılan bakım, onarım ve tefrişat işlerini kapsamında gerçekleştirilen harcamanın toplam 54.122.139,10 TL olduğu doğru mudur?
  • Bu şekilde mevzuata aykırı olarak Vakıf ve Dernekler yararına yapılan toplam 164.945.792 TL’lik kamu zararının tahsili için İstanbul Büyükşehir Belediyesi Müfettişlerince herhangi bir işlem yapılmışmıdır?
  • Yaklaşık 165 Milyon Türk Lirasını  bulan kamu zararının tahsili için, 2015- 2019 yılları arasındaki dönemin Belediye Başkanları ve tahsis kararlarını alan dönemin Belediye Meclis üyeleri hakkında yasal işlem yapılmış mıdır?
  • Kamu zararına sebebiyet veren söz konusu Belediye Başkanları ve Meclis üyeleri hakkında 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun kapsamında işlem yapılması için soruşturma dosyası, yetkili merci olan, İçişleri Bakanlığına ve 5018 sayılı kanun kapsamında Sayıştay Başkanlığına gönderilmiş midir?
  • Ayrıca yapılmış olan yeme-içme işlemlerinin yerindeliği hakkındaki İBB Müfettişlerinin çalışmaları devam ederken, bu kısım İç İşleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişlerince devir alınmış mıdır?
  • Dosyanın Mülkiye Müfettişlerince devralınmasından sonra soruşturmanın ve kamu zararının tahsili işlemlerinin akıbeti ne olmuştur?

Yukarıda yer alan sorularımızın sözlü ve yazılı olarak cevaplanması için Önergemizin Başkanlık Makamına havalesini arz ve talep ederiz.”

Editör: TE Bilisim