Belediye gelirlerine ilişkin ilk temel düzenleme 1914 yılında RÜSUMU belediye kanunu ile yapılmıştır.

Gelirler ile ilgili kanun yıllar içinde defalarca değişikliğe uğrayarak günümüze kadar geldi.

Nihayetinde son hali ile,

2464 sayılı Belediye gelirleri  kanun , 1319 sayılı emlak vergisi kanunu, 5779 sayılı  kanun ile il özel idarelerine ve belediyelere genel bütçe vergi gelirlerinden pay verilmesi hakkında kanun  ve son olarak 5393 sayılı Belediye Kanunu ile de belediye gelirlerinin elde edilmesinin kanuni dayanak çerçevesini oluşturdu..

Yapılan düzenlemeler ile mahalli idarelerin hizmet sunma noktasında sorun yaşanmaması hedeflenmiştir.

Belediye gelirleri; yerelde elde edilen gelirler ve merkezi bütçeden aktarılan gelirler olarak iki kaynaktan oluşmaktadır.

Bu ayırımı yaptım ama bu iki kaynağın gelirlerini ayrıntılı  yazmak başka bir yazının konusu aslında..

Kısaca bahsetmek gerekir ise:

Yerelde elde edilen gelirlerin en önemlileri hepimizin bildiği başta emlak vergisi, ilan  reklam vergisi ve diğer vergi, harçları kapsar…

Ayrıca merkezi bütçe vergi gelirlerinden belediyelere aktarılan transferler belediye gelirlerinin önemli bir kısmını oluşturmaktadır.

Belediyelerin toplum hayatındaki ödeminin giderek artmasının nedeni, son otuz yıllık dönemde şehirlerdeki nüfusun önemli bir ölçüde artmış olmasıdır.

Beykoz’da ise nüfus gelişimine baktığımızda:

1950 yılında …37.152

1980 yılında…114.812

2000 yılında…210.832

2017 yılında ise …251.087

Nüfusun olduğu görülüyor.

Yerel iktidarlar o bölgede yaşayan insanların ortak ve çağdaş ihtiyaçlarının giderilmesi ile görevlidir. Ayrıca sundukları hizmetlerden duyulan memnuniyeti en üst düzeye çıkarmak yerel iktidarın hedefidir.

Beykoz Belediyesi’nin AKP yönetimi bunu maalesef başaramadı. Merkezi iktidarda aynı partide olmasına rağmen gerekli hukuki düzenlemeler yapılamadı.



Son 6 yılın verilerine bakıldığında Beykoz Belediyesi vergi gelirlerinde bir artış olmadığı görülmekte. Bu gösterge Beykoz’da değişen çok bir şeyin olmadığını da gösteriyor. Mahalli idarede vergi gelirinin artmasını sağlayan göstergelerinden biri  iş yeri ve konut sayısının artmasıdır.

Çağdaş bir kent seviyesine ulaşılması vergi gelirini de artıracaktır. Belediye yönetimi vergi gelirlerindeki artışın olmamasını, emeklilerin tek konutta emlak vergisinden muaf olması nedeniyle, İlçede emekli nüfusunun yüksek olduğu iddiasına   bağlıyor. Fakat idare buna dayanak olacak veriyi vermiyor.

Sayıştay denetim raporlarında gelir ile ilgili eleştirilerde bulunmuştu. Bunlar kısaca

-Tahakkuk eden vergileri tahsil edilemiyor,

-Tahakkuk eden kira gelirleri tahsil edilemiyor,

-Kaynak suları ile gelirler tahsil edilemiyor,

---diyerek sıralamıştı.



Beykoz Belediyesi gelirleri için dönüm noktası 2B gelirleridir. Bu gelirler, 2014 yılından itibaren toplam tutarda bütçe gelirlerini artırmıştır.

2013 yılına kıyasla 2014 yılı gelirleri yaklaşık 5.5 kat artmıştır. Örneğin ,2017 yılında vergi gelirlerinin toplam gelirler içindeki payı  %12 dir. Bu veri Beykoz’un geleceği için kaygı vericidir. Normal olanı bu payın yüksek çıkmasıdır. Çünkü 2B gelirleri sürekliliği olan bir gelir kaynağı değildir. Hazırdan harcayan bir mali yapı var şu anda..

Tablonun bu şekilde olmasının nedeni sadece yerel iktidar yöneticileridir dersem haksızlık yapmış olurum. Bu tablonun en baş sorumlusu merkezi hükümetteki AKP dir. Yıllardır yapılması gereken düzenlemeler yapılmamıştır. İktidar Beykozlunun sorununu sadece seçim dönemlerinde hatırlamıştır.  

Yazıma son vermeden kısaca bahsetmek istediğim bir konu daha  var..

Salim Öztürk, mali işlerden sorumlu belediye başkan yardımcısıydı. İstifa ederek belediye başkan aday adayı oldu. Titiz ve meslekten gelen saygıdeğer bir büyüğüm kendisi, yönetim politikası ile ilgili sürekli eleştirilerde bulunan biri olarak şu hususu da özellikle belirtmek isterim.



Beykoz Belediyesinde raporlama konusunda bilanço göstermeme kararlılığını bir kenara bırakırsak, gösterdiği hassasiyetin diğer belediyelere örnek olması gerektiğini düşünüyorum.

Raporlama konusunda Beykoz Belediyesi ‘nin internet sitesinde verilere ulaşmak çok kolay.

Bu şeffaflığı sağlayan başta Salim Öztürk ve ekibine teşekkür edilmeli…

 

Görüşmek üzere sağlıcakla kalınız…
Editör: TE Bilisim