İstanbul Şehir Hatları olarak İstanbul’un hafızasını taşıyan vapurlarına ve kentin buluşma noktası olan iskelelerine sahip çıkarak, konforlu ve güvenli toplu deniz ulaşımını sağlamayı hedefliyoruz. Deniz kenti İstanbul’un denizcilik kültüründe sevilen ve hafızasında yer tutan sembol vapurlarını restore edip sefere katarak bu hafızayı canlı tutmak istiyoruz. Toplu ulaşımda denizin payını artırma vizyonu ile emektar Şehir Hatları vapurlarını İstanbul’a yeniden kazandırmak için çalışmalara devam ediyoruz. İstanbul’un kent hafızasını taşıyan ve uzun yıllar Boğaz’ın en hızlısı olarak hizmet veren 69 yaşındaki Paşabahçe Vapuru Haliç Tersanesi’ndeki restorasyonun ardından Şehir Hatları filomuzun en yaşlı ve en genç vapuru olacak. 

İBB'NİN ÇABALARIYLA JİLET OLMAKTAN KURTARILDI

Şehir Hatları filosunun en hızlısı olan ve yıllarca İstanbul Boğaz’ında yolcu taşıyan Paşabahçe Vapuru 2010’da emekliye ayrıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından Beykoz Belediyesi’ne hibe edilen vapur, 10 yıl boyunca bağlı bulunduğu Beykoz Belediyesi İskelesi’nde bakımsız kaldı. Çürümeye terk edilen vapur İBB’nin çabalarıyla jilet olmaktan kurtarıldı. Tarihi Paşabahçe Vapuru yeniden Şehir Hatları filosuna dönmek üzere Haliç Tersanesi’nde restore edilmeye başlandı. 

ÇALIŞMALAR TÜM HIZIYLA DEVAM EDİYOR

Ocak ayında havuza alınan Paşabahçe vapurumuzun günde ortalama 25-30 kişinin çalıştığı restorasyonu tüm hızıyla devam ediyor:

• Makine dairesi işlemleri tamamlandı. 
• Sac yenileme işlemleri büyük oranda tamamlandı.
• Yolcu salonları, kamaralar, tuvaletlerin konumlandırılması ayarlandı.
• Kaptan köşküne alüminyum yapıda perçine başlandı.
• Önümüzdeki haftalarda vapur, havuza alınacak ve makineleri çıkartılacak. 

Ocak ayında havuza alınan Paşabahçe’nin, karina yıkaması ve dış kaplama sac ölçümü yapılarak, şaft ve pervaneleri sökülmüştü. 12 günlük havuz bakımından hemen sonra iskeleye alınan vapurda: havalandırma kanalları, mobilya, izolasyon, panel ve ahşap yer döşemeleri sökümü yapılmıştı. Yolcu salonlarında ve üst güvertelerde değiştirilmesi gereken saclar tespit edilerek, değiştirilmiş ve geminin makine, jeneratör, elektrikli ekipman kontrolleri test edilmişti. 

Editör: TE Bilisim