QADRAJ Kafe... Henüz faaliyete geçmeden yerel ve ulusal basının siyasi menfaate dayalı, tehdit içerikli suçlamalarının merkezi konumunda olan bir işletmeden söz ediyoruz. Beykozluların gözleri önünde kaçak bir şekilde Kenevir yetiştirilen arazinin revize edilip, illegal her türlü yapıdan arındırılarak; Türk-İslam eserlerini sergilemek ve vatandaşlara ekonomik restoran hizmetini ulaştırmak hayal ötesiydi. Ne hikmettir bilinmez, tarihi arazinin üzerinde kenevir ve benzeri zararlı maddeler yetiştirilirken sesi soluğu çıkmayan yerel ve ulusal medya; bölge üzerinde Türk-İslam eserlerinin sergileneceğini duyar duymaz asılsız iftiralar atmaya başladı. Gerçeği yansıtmayan cümleler kurup; salt nargile kafe olduğunu iddia ettiler. Ruhsatsız mekan olduğunu dile getirdiler fakat yalanın mumu yatsıya kadar yanarmış derler ya, öyle de oldu. Yalanın mumu yatsıya kadar dayanamadı bu sefer. Geri Görünüm Alanı içerisinde yer alan araziyi, arkeolojik bölge olarak servis ettiler. Oysa ki, işletmenin Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nce izni ve ruhsatı hazırdı. Gerçeklerin ezici ağırlığı karşısında adeta duvara toslayan yerel ve ulusal kuruluşlar, gazeteciliğin ilk esası olan gerçekleri halka servis etmek yerine gerçekleri halktan sakladı, sakındı.

Durumun hakikatını kamuoyu ile paylaşmak isteyen Remzi Gür Vakfı’nın avukatlığını ve danışmanlığını yürüten Sezegen Avukat Bürosu, durumun vahametini anlatır nitelikte olan satırları Beykoz Gündem Gazetesi’nin İmtiyaz Sahibi Yılmaz Gökgöz ile paylaştı. İlgili şahıslara yöneltilen ihtarname ve basında gerçeği yansıtmayan, nitelikten yoksun; yalan haberler hakkında Üsküdar 14. Noterliği vasıtasıyla tekzip ettirdi.

Sezegen Avukat Bürosu tarafından yapılan açıklamalarda kabaca şu ifadeler yer alıyordu. “İlgili internet sitesinde yapılan haberler, gerçekleri yansıtmamakta, kesinleşmiş mahkeme kararları halkın haber alma özgürlüğünden gizlenmekte, haberin konusu vakıf tüzel kişiliği olması gerekirken, vakıf tüzel kişiliği üzerinden, mütevelli heyet Sayın Remzi Gür ile haberde adı geçen diğer kişiler siyasi hedef olarak gösterilmektedir.

Üsküdar 14. Noterliği tarafından deklare edildiği üzere hâlihazırda Remzi Gür Eğitim Sağlık ve Sosyal Hizmetler Vakfı’na “Tarihi Eserleri Koruma ve Müze Deneme Mutfağı ve Lokanta’nın yapılması, kira sözleşmesinin içeriğinde sabittir.” Öyle ki yapım sürecinde gerçekleşecek veyahut gerçekleşmekte olan birçok mekanik, elektrik ve inşaat şartnameleri kira sözleşmesinde deklare edilmiştir.

Esasen, kiralanan alandaki mevcut kalıntılar, yıllarca işgalciler tarafından gecekondu, kurban satış, çay bahçesi ve restaurant tarzında kullanılmış olup söz konusu arazide hint keneviri yetiştirilmesi dahil çevre halkının birçok şikayet kaydı İlçe Emniyet Müdürlüğü arşivlerinde mevcuttur.

1. DERECEDEN ARKEOLOJİK KAZI ALANI İFADESİNE İLİŞKİN

Kira akdinden önce, İstanbul 6 Numaralı Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylanan plan müracaatlarının Beykoz Belediyesi’nin plan notlarına işlenmemiş olması nedeniyle, hazırlanan projelerin revizyonunu gerektiren durağan bir sürece girilmiş ve müteakiben sözleşme yükümlülüğünün yerine getirilmesi amacıyla tadilat ve restorasyon faaliyetleri müvekkil vakıfça yürütülmüştür. Kaldı ki, haberde yer alan “1. Derecede arkeolojik kazı” ifadesi de gerçek olmayıp, taşınmaz GERİ GÖRÜNÜM ALANI’nda yer aldığından , İstanbul 6 Numaralı Koruma Bölge Kurulu’nun yetki ve görev alanı içindedir.

Remzi Gür Vakfı, inşaatı sürdürebilmek için özellikle Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün bilgisi ve izni dahilinde hâlihazırda bulunan 3 adet 1100 metrekarelik yapıya ait DZ1KM1AP9 numaralı YAPI KAYIT BELGESİ alınmıştır.

İnşaat neden gecikti? Neden seçim üzeri tamamlandı türevi sorulara ithafen...

Taşınmaz üzerinde, kira sözleşmesi gereğince yapılan tadilat işleri hakkında BEYKOZ BELEDİYESİ ENCÜMENİ’nin 2018/233 sayılı İDARİ PARA CEZASINA İLİŞKİN KARAR’ı Beykoz Sulh Ceza Mahkemesi’nin 2018/1101 D.iş sayısında kayıtlı dava nezdinde yapılan bilirkişi incelemesi neticesinde, İPTAL EDİLMİŞ ve söz konusu karara karşı davalı idare tarafından istinaf müracaatı da reddedilerek kesinleşmiştir. Nihayetinde tüm yasal prosedürler tamamlanmış ve Beykoz Belediyesince 15.03.2019 tarihli İŞLETME RUHSATI verilmiştir.

Vakfın Kuruluş Amacı Nedir? Projenin Fikri Kimden Çıkmıştır?

Vakfın Kuruluş amacı, sayın Remzi Gür tarafından, dünyanın pek çok ülkesinden toplanan ve Kültür Bakanlığı’nca uluslararası alanda sergilenen Türk-İslam eserlerinin, toplumun tüm kesimleri ile paylaşılmasını sağlamak ve gelecek kuşaklara aktarılması için muhafazasını temin etmektir. Bu eserlerin, kiralanan taşınmazda yer alan müze içerisinde muhafazası ve sergilenmesi kira sözleşmesinin açık bir hükmüdür. İtibarsızlaştırılmaya çalışılan habere konu yapının proje müellifi, uluslararası kariyere sahip sayın Dr. Mimar Sinan Gerim’dir.

Haber: Ramazan Dengiz

İlgili Nüsha;

Editör: TE Bilisim