Beykoz Belediyesi’nin 2020 yılı Faaliyet Raporu, Nisan ayı ikinci meclis toplantısında görüşülerek kabul edildi.

Beykoz Belediyesi Nisan ayı olağan meclis toplantısının ikinci oturumu Meclis Başkanvekili Gaye Zayıf başkanlığında gerçekleştirildi. 2020 Faaliyet Raporu görüşmelerine geçilmeden önce, bir önceki birleşime dair tutanaklar oy birliği ile kabul edildi.

2020 Faaliyet Raporu görüşmelerinde Beykoz Belediye Başkanı Murat Aydın, 2B araziler, mülkiyet, Belediyenin gelir ve giderleri hakkında konuşarak 2021 yılında yapılacak olan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

BAŞKAN MURAT AYDIN: SİYASETİMİZİ HİZMET YARIŞI İLE YAPALIM

Başkan Murat Aydın belediye bütçesinin kullanımı hakkında şöyle konuştu; “Belediye hizmetlerini bir bütçe ile sunuyor. Bütçenin bir gelir ve gider kısmı var. Peki, bu belediyenin gelirleri nereden oluşuyor? Vatandaşlarımız, merkezi yönetim ve Belediye çalışanları bu bütçeyi oluşturmakta. Merkezden alınan paylar ile bizim Beykoz içerisinde harcadığımız %14. Büyükşehir Belediyelerindeki uygulama daha farklı. 2019 yılı içerisinde İstanbul Büyükşehir Belediyesinin (İBB) merkezi yönetimden aldığı pay 15 milyar TL. Toplam gelirleri içerisindeki oranı ise %72dir. Biz %14’ü merkezi yönetimden alırken İBB %72’sini merkezini yönetimden alıyor. Siyasetimizi hizmet yarışı içerisinden götürmeliyiz. Göndermediler, yaptırmadılar, elimizi kolumuzu bağladılar diye bir şey yok, 20 yıl önceydi onlar. Yeni uygulamalar oldukça şeffaftır.”

“ŞEFFAF BİR SÜREÇ YAŞIYORUZ”

“Türkiye eski Türkiye değil, son 18 yıldır hesabın, kitabın çok açık, net ve şeffaf olduğu bir süreç yaşıyoruz. Bu süreci Türkiye Cumhuriyetine yaşatan Sayın Cumhurbaşkanımıza, AK Parti iktidarına, Cumhur İttifakına ve parti liderlerine canı gönülden teşekkür ediyorum. Bizim merkezi yönetimden tahakkuklarla ilgili hiçbir endişe yaşamadığımızı ifade ederim. Alanımız geniş, nüfus alana göre daha az bu yüzden çok fazla hizmet üretmemiz gerekiyor. Merkezi yönetimden gelen pay sadece personellerimizin 3/1’ inin masraflarını karşılar. Son 2 yılda, rahmetli Yücel Çelikbilek Başkanımızın döneminde 2B arazilerden elde ettiği gelirler vardı. Çok borçlu bir belediyeydik, bu borçlar yapılandırıldı ve ödendi. “

“EMLAK VERGİSİNİN EN AZ OLDUĞU İLÇE BEYKOZ”

“İlçe belediyelerinin önemli gelir kalemi emlak vergisidir. İstanbul’da emlak vergisinin en az olduğu İlçe Beykoz’dur. Ama bu emlak vergisini birden çok gayrimenkulü olandan almak icap eder. Biz İstanbul’da en pahalı, en lüks konutların olduğu ve yine İstanbul’da en garibanların yaşadığı gecekonduların olduğu ilçeyiz.“

EMLAK VERGİSİNDEKİ ADALETSİZLİK KALDIRILACAK”

“150 milyon TL’lik bir konut 2 bin TL yıllık emlak vergisi veriyor. Bunlar hakkında bir düzenlemeye gidilerek, yeni bir çalışma süreci başlattık. Dolayısıyla belediyemizin hizmetlerinin sürdürebilmesi için emlak vergisindeki adaletsizliğin kaldırılması lazım. Ama bu vergiyi garibandan almayacaksınız, geliri olmayandan almayacaksınız. Beykoz’da emlak vergisinin gelirinin az olmasının sebebi, evlerde oturan insanlar var ama mülkiyet yok. Zamanında vatandaşlar devletle ilgili bir bağ kurmak için, emlak vergisi vermek istemiş. Belediyelerde vatandaşlara yardım etmiş ve sembolik anlamda bu rakamları almış. Uzun uğraşlar sonucunda da mülkiyeti kendisinde olmayan kişilere bu yerlerin çoğu verilmiştir.”

“İMAR PROBLEMLEMİ ÇÖZÜLÜYOR”

“Hemşehrilerimiz sakına yerinizi yurdumuzu satmayın. Buraların imar problemleri çözülüyor. Artık neredeyse ruhsat verecek hale gelmek üzereyiz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile yoğun bir çalışma içerisindeyiz, bakanlıktan destek alıyoruz. Planın yapılması demek yeşilin katledilmesinin önüne geçilmektedir. Kimin nereye ne yapacağı belli olacak.”

“VATANDAŞIN TAPU PROBLEMİNİ ÇÖZDÜK”

“Buraya imar planı yapılırken bu çalışmalar esnasında ormanlar gitti, ağaçlar kesildi diye konuşup siyaset yapılıyor. Biz vatandaşın tapu problemleri çözdük. Vatandaş ev yapacağı zaman o alandaki ağaçların kesilmesi icap edecek. Ama boş kalan alanları daha fazla zaten dikilir. Buradaki sorun yeşilin talan edilmesi midir yoksa Beykozlu vatandaşın sorunun çözülmesi midir? Yapılanda bir yanlış varsa düzeltelim. Tapusu olmayan yerler ile ilgili problemleri çözmeye çalışıyoruz. Benim adaylık aşaması olduğum vakitlerde bu konular hızlandırıldı ve yasal düzenlemeler getirilip tapu verilecek hale getirildi. “

YEŞİLİ KORUMAK KORUSUNDA HEMFİKİRİZ”

“Özel ormanlar diye bir şey var. Yeşili korumak konusunda hemfikiriz ama 50-100 dönüm arazisi olanlar var, zaman içerisinde buralar ormanlaştı. Ya kamulaştırılacak ya da tapu sahibine bir çözüm üretilecek. Tapusu olmayan ama yeşil alanı orman gözüken yerlerin problemlerini çözdük. Peki, tapusu olanlar için ne yapacağız? Benim şahsı kararım yasadaki %6’lık kısmı kullanmaya imkân verilmeli. Ruhsatlandırılıp, emlak vergisi alınmalı.”

GENÇLERE İSTİHDAH ALANLARI OLUŞTURULUYOR”

“Bu yerlerden alınacak emlak vergileri ile gençlere istihdam alanı oluşturacağız. Bu yeşili katletmek değil, yeşili koruyarak bazı çözümleri de üretmemiz lazım. Ya da mülkiyet hakkında tavrımızı koyup konu askıya alınsın. Amacımız Beykoz’da yaşam kalitesini arttırmak, Beykoz’u zenginleştirmek. Kısa süre içerisinde turizm, ticaret, inovasyon, oyun yazılımı, kent tarımı konusunda Beykoz’u bir üst yaptık. 2021 bu çalışmalarımızın meyvesini alacağımız yıl olacak. 15-30 yaş arası gençlerimizin milyar dolarlık şirketler oluşturmasına imkân tanımayı hedefliyoruz. Çalışmalarımız, Beykoz’da 3 yıllık süreçte milyar dolarlık potansiyele kavuşacak gençlerin ellerinden tutmak yönünde. Yine meslek edindirme konusunda mutfak akademisi, BEYSEM, sanat, kültür kurslarında hemşehrilerimizin daha vasıflı ve para kazandıracak meslekler edindirmeyi sağlamaya çalışıyoruz.”

Editör: TE Bilisim