Kleptomani yani bilinen diğer bir adıyla hırsızlık hastalığı, kontrol bozukluğuna bağlı dürtü kontrolü bozukluğu hastalıkları grubunda yer alan psikiyatrik bir hastalıktır. Bu gruptaki hastalıklara sahip olan kişiler hastalığın neden olduğu eylemlere karşı koyamaz, o eylemleri gerçekleştirmek için harekette bulunurlar. Bu hastalık grubunda en yaygın görülen hastalık türü kleptomani yani hırsızlık hastalığıdır. Bu gruptaki hastalara ise kleptoman adı verilmektedir.

Kleptomani hastalığı karşı konulamaz bir çalma isteği ile ortaya çıkan bir hastalık. Ancak bu hastaların yaptığı çalma eylemleri normal hırsızlık ile çok farklıdır. Çünkü bu hastalığa yakalananların maddi durumu iyi veya kötü olsun tek amacı hastalığın ortaya çıkardığı çalma duygusunu yerine getirmek ve kendini rahatlatmaktadır. Kleptomani hastaları her ne durumda olursa olsun o hırsızlığı yaparlar ve sonrasında da aşırı bir pişmanlık duygusu çekerler.

Kleptomani hastaları bu çalma eylemini gerçekleştirirken kişi ile arasında bir bağın olup olmadığına bakmazlar ve bu eylemi yerine getirirken kişiye zarar verme amacı taşımazlar. Kleptoman hastaları hırsızlığın ne kadar yanlış bir davranış olduğunu ve bir suç olarak görüldüğünün farkındadırlar. Ancak hastalığın neden olduğu dürtüleme nedeniyle bu eylemi yerine getirmeye devam ederler.

Kleptomani hastalığı oldukça nadir görülen bir hastalıktır ancak kişinin çevresindekiler ile arasının açılmasına neden olan ciddi bir hastalıktır. Kleptomani hastalığının tedavisi, belirtileri ve nedenlerini öğrenmek için yazımızın devamını okuyabilirsiniz.

Kleptomaninin Nedenleri Nelerdir ?

Kleptomani tüm detayları ile bilinen bir hastalıktır ancak henüz tam olarak nedeni bilinememektedir. Uzman doktorlar çeşitli genetik etkenlerin, sinir sisteminin ve çevresel etkenlerin bu hastalığı ortaya çıkardığını düşünmektedir.

Kleptomani Hastalığının Belirtileri Nelerdir ?

  1. Kleptomanların ihtiyacı olmadığı halde veya hiçbir maddi değeri bulunmadığı halde çevresindekileri çalma isteği duyulması
  2. Kişide karşı konulamaz ve onu heyecanlandırarak harekete geçiren çalma isteği
  3. Hırsızlığın yapıldıktan sonra kişinin önce rahatlaması sonra aşırı bir pişmanlık duygusu yaşaması

Kleptoman hastalarında görülen bu belirtilerin yanı sıra hastalarda görülen birtakım davranışlar vardır. Bunlar;

  1. Çalma isteği duyan kişilerde herhangi bir art niyet, yasaları çiğneme arzusu veya zarar verme isteği bulunmamaktadır
  2. Kleptomani hastaları çalma isteğini yerine getirirken tek başlarına hareket ederler ve çevreden kendilerini gizlerler
  3. Bu hastalığa sahip olan kişiler çalmak için herhangi bir nesneyi ayırt etmemektedirler.
  4. Hastalar hırsızlık yaptıktan sonra çaldıkları eşyaları kullanmazlar veya satmazlar.
  5. Kişilerde meydana gelen bu çalma isteği zaman zaman durabildiği gibi aşırı bir miktarda artış da gösterebilmektedir.

Kleptomani hastalığı tüm yaş gruplarında görülebilen bir durumdur. Ancak hastalığın %0,3 oranında görülmesi ve kişilerin kendilerini saklaması nedeniyle net bir yaş aralığı belirtilememektedir.

Kleptomani Hastalığının Tedavisi Nasıldır ?

Günümüzde kleptomani hastalığı ile ilgili bütün detaylar bilinmektedir ancak hastalık için net bir tedavi yöntemi halen bulunmamaktadır. Bunun sebebi ise www.uzmandoktor.net psikiyatri doktorlarına göre hastalığın sebebinin net bir şekilde bilinmemesi olarak gösterilmektedir. Kleptomani hastalığında en yaygın kullanılan tedavi yöntemleri çeşitli psikoterapi yöntemleri veya psikiyatrik ilaçlardır.

Kleptomani hastalarında kullanılmak üzere direkt olarak hastalığı tedavi eden bir ilaç halen bulunmamıştır ancak çeşitli psikiyatrik ilaçların hastalığın etkilerini azaltma da etkili olabilmektedir. Antidepresan ve bağımlılık ilaçları gibi psikiyatrik ilaçlar kombine edilerek kullanıldığında hastanın durumuna ve hırsızlık yapma sıklığına göre değişmekle beraber büyük oranda başarı sağlamaktadır. Tedavide kişinin ailesine ve kişiye de büyük görevler düşmektedir. Hastaların durumu kabullenmesi ve tedavi yöntemlerine ayak uydurmaları gerekmektedir.

Kleptomani hastalığı tedavi edilmediği takdirde hastalar önce ailesi olmak üzere çevresindekiler tarafından dışlanabilmekte ve kötü bir şekilde görülebilmektedir. Ayrıca tedavi edilmeyip daha ciddi hırsızlık yapan kişilerin yasal olarak yargılanmaları da an meselesi olabilmektedir.

Editör: TE Bilisim