Ramses III

Bu eski Mısırlı Firavun,  Tanrı, Cennet ve Yeryüzünün Hükümdarı (ancak sadece M.Ö. 1198-1167 arasında), arıcılarının 30,000 librelik balını Nil nehrine döktürerek nehir tanrılarına sunmuştur.

Raymond Poincare

Bu arıcı, Büyük Savaş sırasında Fransa'nın başkanıydı. Başkanlık Sarayı'nın arkasındaki arı kovanlarına bakarak zaman geçirmiştir.

Richard Remnant

İngiltere'de, 1637'de, işçi arıların dişi arılar olduğunu keşfetti.



Dr. Richard Taylor

1919-2003

Bu arıcı, çok ciddi bir balı üreticisi idi.

Arıcılığın Keyfi, keyifli arıcılık yöntemleri ve balı yapımında güvenilir bir çalışma olarak kabul ediliyor.

Richard Taylor aynı zamanda profesyonel bir filozoftu, yani bu alanda ücret karşılığı çalışıyordu.

Onun günlük işi felsefe öğretmekti ve düşünmek. Richard Taylor, Metafizik üzerine kitap yazdı. Bu kitap hala, konuya en iyi giriş ve ilk yıl felsefe öğrencileri için bir ders kitabı olarak kullanılır.

Sıkı çalışma ve dikkatli planlamanın her iş için gereklidir. Özellikle de, başarılı bir arıcılık için. Bunu 300 kovandan çok para kazanarak kanıtladığını inanıyordu.

Birkaç favori Taylorizmim var:

“Arıların doğal yaşam düzenini takip etmeyen arıcı, belirsiz bir şekilde değişen doğa ile uyum sağlamak için ekipmanlarını el altında bulundurmalı.

“Arılar, mevsimlere göre bir şeyleri ertelemiyorlar. Bu mevsimde hayatta kalamazlardı, böylece bekliyorlardı. Planı belli olmayan arıcı, endişeli son dakika hazırlıklarıyla dinginliğini feda edecek ve balın alınması gerçekleşmeyecektir. Doğa beklemez.”

“Bazen dünya deliliğin eşiğinde görünür ve birileri açgözlülük, saldırganlık, aldatmanın sınırlarını ve güç ya da şöhret açlığının ne olabileceğini merak eder. Bu tür yansımalar kişinin huzurunu tehdit ettiğinde, arılar için mutlu olunabilir… ”

Arıcılığın  Keyfi,

Richard Taylor.



Rob Smith

Bu Avustralyalı arıcı 1954 yılında, 460 kovanın her birinden 762 libre (1 Libre=0,45 kg) bal üreterek bir rekora imza attı. Başkaları da bal üretimi için rekorlar öne sürdüler, ama Rob Smith kesinlikle ilk sıradaydı. Avustralya'nın batısında ürettiği ünlü süper mahsulü Karri okaliptüs balıdır.

Robert Holekamp

St. Louis’den bir Alman göçmen ve 1900’lü yıllarda Missouri’nin önde gelen işadamlarından, aynı zamanda devletin önde gelenlerinden olan Holekamp da bir arıcıydı. Missouri'de arı hastalıklarının yayılmasından endişe eden Holekamp,   ABD'de arı hastalıklarının kontrolü için bir muayene bürosu ve sistemi kurmayı amaçlayan bir yasa tasarısı sundu ve bu konuda başarılı bir lobi yaptı.

Romalılar

Eski Romalılar, mancınık mermileri olarak kovanları kullandılar. Bu mühimmatı o kadar etkili bulmuşlardı ki, birleşik savaşların ilk dönemlerinde İtalya’nın merkezindeki arıların büyük bir kısmını tükettiler.



Ron

Bu arıcı, yazar (Bad Beekeeping) ve jeofizikçi, yüksek teknolojili jeofizik ve analiz işinin başkanıdır. Bir üniversite öğrencisi olarak, Kanada'nın jeofizik alanındaki en önemli ödülünü kazandı ve Green'in fonksiyonları ile uygulanan 3 boyutlu hesaplama algoritmalarının, artık süperiletken gravimeter yanıtlarından atmosferik basınç etkilerini azaltmak için geliştirilmesine yardımcı oldu. Birkaç dil okuyabilir ve üniversitesinin Rus Dili Ödülü'nü kazandı. Florida'da bir radyo spikeri, Troitter Family Band isimli müzik grubunda folk gitarcı, Alberta'da lisanslı bir profesyonel mühendis ve Pennsylvania'da arı müfettişi oldu. Birkaç bin kraliçe arı ve kovanlar üretti ayrıca Alberta, Saskatchewan, Pennsylvania, Wisconsin ve Florida'da milyonlarca litre bal üretildi. Kendisi aynı zamanda bir babadır, ancak arıcılar için blog yazmaya hala zaman bulur.



Scarlett Johansson

Oyuncu Samuel L Jackson bir kovanı o ve Ryan Reynolds’a düğün hediyesi olarak verdiği zaman arıcılık yaptı. Söylentinin aksine, onu düğüne getirmedi, ama birkaç gün sonra arabasında arılarla ortaya çıktı. Jackson, “Scarlett hep arıların öldüklerini ve gezegenin de ölmekte olduğunu konuşuyordu.” dedi. Sanırım bunun hakkında bir şeyler yapması gerektiğini düşündü.

Shakespeare

Eski Willie'nin bal arısı da dâhil olmak üzere her konu hakkında söyleyecek bir şeyleri vardı: “Arının emdiği yerden, ben de emerim.” - Tempest

Sherlock Holmes

Bu büyük dedektif etrafında arılarla geçireceği basit bir emeklilik yaşantısı seçti. Bir arıcı olarak problem çözme uzmanlığını göstermeye devam etti.

Shirley Ann Jackson, PhD

İlkokulda bir arıcılık denemesiyle başlayarak erken döneminde bir genetik araştırmacısıdır.  Bu Afrikalı-Amerikalı (Kasım 2004) Rensselaer Polytechnic Institute' ün başkanıdır.

Kaynağın tercümesinde yardımcı olan Beykoz İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünde görevli Su Ürünleri Mühendisi Esin BATIR’A teşekkür ederim.

Kaynak ; https://www.goodreads.com/shelf/show/beekeeping web sitesinden alınmıştır.
Editör: TE Bilisim