John Greenleaf Whittier

1807-1892

19. yüzyıl New England şairi arıları korudu ve bir arıcının ölümü hakkında arıların da anlatıldığı bir hikâye yazdı. Şiiri hiç okumadıysanız aşağıda tam parçaya bakın, arıların yas tuttuğuna şaşırabilirsiniz. Arıların anlatıldığı satırları içerir:

Onlardan önce, bahçe duvarının altında,

Ileri ve geri,

Şarkı söyleyen küçük koro kızı ümitsizce gitti.

Her kovana siyah bir parça dökerek.

Çok korkunç, dinledim: yaz güneşi

Kar yağışı vardı;

Çünkü biliyordum, o kız birine arıları anlatıyordu.

Gittiği yolculukta, hepimiz gitmeliyiz!

Jonathan Swift

Kitapların Savaşı” kitabında şöyle yazıyordu: “İnsanoğlunu en asil iki şey olan tatlılık ve ışıkla donatmak için, kovanlarımızı, kir ve zehir yerine bal ve balmumuyla doldurmayı seçtik.”

J.S. Harbison

1854 yılında altın peşinde, Kaliforniya'nın Calaveras İlçesine gitti. Bunun yerine Kaliforniya'nın ilk arıcılarından biri haline geldi. Harbison, 28 yaşındayken Beaver County, Pennsylvania'dan ayrıldı. Zaten batı Pennsylvanialı deneyimli bir arıcıydı. Altın oranları düştüğünden beri, doğuya, Panama'ya hatta San Diego'ya kadar arılar getirmeye karar verdi. Onun büyük şöhret iddiası, dünyadaki en fazla miktardaki balı üretmek (1868'de) ve daha sonra süzülmüş bal sevkiyatlarını California'dan Chicago ve New York'a taşımaktı.

Juraj Fándly

Peder Fándly, Slovakya'nın tarihini yazan ve 1801'de arılar üzerine bir tez hazırlayan 19. yüzyıldan bir Slovak rahibi idi. 1802'de Slovenskí velá (Slovakyalı Arıcı) dergisini yayınlamaya başladı.

Karl von Frisch

1886-1982

Arı Dansı'nı Almancaya çevirdi ve hayvan davranışlarıyla ilgili çalışmaları sayesinde Nobel Ödülü'nü kazandı. Von Frisch, bir hayvan davranış bilimcisiydi. İlk çalışmasında balıkların renkleri algıladığını keşfetti. 1925 yılına gelindiğinde, Karl von Frisch, Münih Üniversitesi Zooloji Enstitüsü'nün Müdürüydü. 1927'de The Dancing Bees'ı yayınladığı zaman eleştirmenlerin alayına maruz kaldı. Ama arı iletişim aracı olarak sallanan dans teorisi büyük ölçüde doğru olduğunu kanıtladı. 1973 Nobel Ödülü, “karşılaştırmalı davranışsal fizyolojideki başarılarını ve böcekler arasındaki iletişimde öncü çalışmalarını” tamamen tanıdı ve haklı buldu.

Krishna

Hindu tanrısı, sıklıkla bir arı olarak tasvir edilmiştir. Dört bin yıl önce, Hindu ataları bal ve polen yemenin uzun bir hayat sağlayacağını öğretti.

Lê Quy Quynh

1923-2012

Komünist bir politikacı, asker ve doktor olan Le Quy Quynh, hayatının çoğunu Vietnam'ın  Ho Chi Minh şehrinde (Saigon) geçirdi. Vietnam’ın önde gelen güçleri tarafından ona büyük saygı duyuldu; Vietnam’ın bağımsızlık savaşları sırasında  “Devrim Kahramanı” olarak anılmaya başlandı. General Giiap'ın emir subayı olarak ve sonrasında Ho Chi Minh’in ilk savaş sonrası kabinesinde savunma bakanı olarak görev yaptı. Bununla birlikte, onun gerçek şöhret iddiası, arıcı olarak 50 yıl ve arılar ve arı ürünlerini kullanan tıbbi tedavilerdeki araştırmasıdır. Yıllar boyunca Vietnam Arıcıları Derneği'nin başkanıydı ve ölene dek ticari arıcılığın birkaç bin koloniden bir milyonun üzerine çıkarılmasına yardımcı oldu.

Leo Tolstoy

1828-1910

Bu Rus yazar hevesli bir arıcıydı. Karısı Sonja, “kovanlarının önünde çömeldi, kafasını eğdi” diye konuştu. Ve günlüğüne şöyle yazdı: “Arıkovanı şimdi onun için dünyanın merkezi haline geldi ve herkesin sadece arılara ilgi duyması gerekiyor!” Tolstoy, Savaş ve Barış'ta iki kez arıcılıktan bahsediyor. Tolstoy Moskova'nın tahliyesini anlatıyor:“ Moskova boştu. Ölüme terk edilmiş, kraliçesiz, ıssız bir kovan. ”

L.L. Langstroth

1810-1895

1851'de, arı alanının pratik kullanımını keşfetti ve Kuzey Amerika'da yaygın olarak kullanılan kovanı tasarladı. Langstroth, genellikle “arı alanını” keşfetmiş kabul edilir - serbestçe asılı çerçeveler tasarlamasına yol açan bir fikir. Bu buluş ticari arıcılıktaki en önemli avantajdır. 1853 tarihli kitabı, Kovan ve Bal Arısı, parlak bir şekilde yazılmış ve modern arı yönetiminin ilk tanımlayıcı yazıtıdır. Birkaç istisna dışında, pratik arıcılık için doğru bir rehber olmaya devam ediyor.

Lord Alexander

1885-1965

Hillsborough'nun 1. Kont Alexander’i, Albert Victor Alexander, Churchill döneminde İngiliz Savunma Bakanı idi. 1937'de Lord Alexander, 45 yaşındayken İngiliz ordusunun en genç generaliydi. 1942'de Burma'daki güçleri komuta etti ve daha sonra Ortadoğu'da Başkomutan oldu. Kral George VI, Lord Alexander'ı Kanada Valisi (1946-1952) olarak atadı. Bu sırada, Ottawa'daki Rideau Park'ta arı yetiştirdi.

Lord Baden Powell

1857-1941

Bu arıcı, bal hazırlarken, balın yanlışlıkla aşırı ısınıp yanmasına ve koyu renk olmasına izin verdi. Bunu yine de sergiledi ve saygınlığı nedeniyle, Lord Baden-Powell İngiltere'de uzun yıllar boyunca koyu renk bal modası yarattı. O, erkeklere yönelik Scouting for Boys adlı kitabında; erkekleri arılara daha çok benzemeleri için cesaretlendiriyor: “Onlar, kraliçelerine saygı duymaları ve işsizlerini öldürmeleri açısından oldukça örnek bir topluluklar.”

Luis Mendez de Torres

İspanyol bilim adamı, kraliçenin bir dişi ve  kovandaki arılara bir anne olduğunu 1586'da keşfetti. Bu keşif bazen Charles Butler'a atfedilse de,  Mendez bulgularını yirmi yıl daha önce yayınlamıştı.

Luke

Luke Kitabının yazarı, dirilişinden sonra Mesih tarafından yenen ilk yemeğin balık ve bal olduğunu söyler;  İsa sormuştur: “Yiyeceğiniz var mı? Üç gündür hiçbir şey yemedim! ”Ve ona bir parça kızarmış balık ve bal peteği teklif ettiler. Luke, Bölüm 24, 41-43.

Lycurgus

Sparta'nın kurucusu, bal arılarının sosyal yapılanmasından ve fedakarlıklarından çok etkilenmişti, bu yönetim modelini Spartalılar için mükemmel bir hükümet kurmada kullandı.

Marcus Aurelius

Bu ünlü Roma imparatoru, filozof ve dünyanın ilk potansiyel sosyalisti, “Arı için iyi olmayan şey sürü için de iyi değildir.” dedi.

Maria von Trapp - 1905-1987

Ailesi Avusturya'dan kaçtıktan sonra, gerçek hayatta küçük bir rahibe olan ayrıca  Sound of Music‘in mürebbiyesi, kocası Georg tarafından, Vermont çiftliğinde arı beslemeye teşvik edildi.

Marla Spivak

Öncü bir bal arısı araştırmacısı olan Spivak, yıllardır hijyenik olmayan arıcılar için hijyenik arılar geliştirmektedir. Minnesota Üniversitesi'nde bal yapımı ve arıcılık tekniklerini tanıtmak için Tashjian Arı ve Tozlayıcı Keşif Merkezi'nden yardım aldı. O bir üniversite profesörü ve 2010 yılında John D. ve Catherine T. Mac Arthur Vakfı'ndan 500.000 dolarlık ödül kazanan bir dehaydı.

Kaynağın tercümesinde yardımcı olan Beykoz İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde görevli Su Ürünleri Mühendisi Esin BATIR’A teşekkür ederim.

Kaynak ; https://www.goodreads.com/shelf/show/beekeeping web sitesinden alınmıştır
Editör: TE Bilisim