François Hruschka 1865 yılında bal özeğini (bal ayırma aleti) icat eden Çek arıcı. Bu Avrupalı buluş kovandaki tepeliklerin, arıcılar tarafından boşaltılmasına ve yeniden doldurulmasına izin verdi. Uyarlamaları hala kullanılıyor ve her yıl dünyanın dört milyar librelik bal üretimini ayırmaya yardımcı oluyor.

François Huber (1750-1831) 18. yüzyılın sonlarında, gözleri görmeyen İsviçreli doğa bilimci ve arıcı François Huber, arılar üstünde bilimsel gözlemler yapabilmek için özel arı kovanları geliştirdi. Asistanının ve eşinin gözünden bakıldığında yaptığı çalışma, “arı alanı” kavramının ilk defa duyulmasını sağladı -  bu, hareketli çerçeveli modern kovanların oluşturulmasının sırrıdır. François Burnens'in hikayesi ve keşifleri, asistanı Sara George’un Arıcının Öğrencisi adlı kitabında içten bir dille anlatılıyor.

Fred Hale, Sr. (1890-2004) Kasım 2004'te, 113 yaşında ölmeden önce, Fred Hale dünyanın en yaşlı adamıydı. Maine’li neşeli bir arıcı ve bahçıvandı, ölümünden 50 yıl önce demiryolundan emekli olmuştu. 108 yaşında araba kullanıyordu ve 112 yaşında hala kar kürüyordu.



Gregor Mendel (1822-1884) Rahipler genellikle baba değiller, ama Mendel, genetik bir harika denmeden önce de genetiğin babasıydı. Meşhur bezelye deneylerini yaptığı sırada bir arıcıydı. Gregor Mendel, bezelye bitkilerinde genetiğin temel yasalarını keşfetti, daha sonra hayatının geri kalanını başarıya ulaşmadan da olsa iyi arılar yetiştirmeye harcadı. Sonraki nesillerin farkına vardığı dronların (erkek arılar) babasının olmadığı, işçilerin yarı-kız kardeş olduğu ve kraliçenin iki büyükannesi ancak sadece bir büyükbabası olduğu gerçeklerini bilmeden bal arısı genetiğinin çözülemez olduğunu düşündü.

Harlan J. Smith, PhD (1924-1991) Bu Texaslı arıcı, 1963'ten beri McDonald Observatory'nin yöneticisiydi ve dünyanın en iyi gözlemevlerinden birinin astronomu, araştırmacısı ve yöneticisiydi ayrıca NASA ile çalışmıştı. Bu şekilde dünya çapında tanınmayı başardı. Harlan Smith'in, adında bir krater var. Bir arıcı için nadir bir onur.

Harry H. Laidlaw, Jr. (1907-2003) UC Davis Entomoloji Bölümünden Profesör Laidlaw, arı genetiği ve pratik arı yetiştiriciliğinde öncü olarak kabul edildi. Harry Laidlaw, yapay kraliçe arı döllemesinin mükemmelleştirilmesinden büyük ölçüde sorumluydu. Yukarıda E.B. White kısmında ismi geçiyor. Ama burada bahsedilen bu arıcının diğer şöhret iddiası - ilk kitabı 1932'de sonuncusu ise 1997'de basıldı - Laidlaw 65 yıl boyunca yazdı ve yayımladı!



Henry Fonda (1905-1982) 96 filmin yıldızı olan Fonda, hobi olarak arıcılık yapıyordu, Henry'nin Balı diye etiketlediği kavanozlara kendi ürettiği Hollywood balını koydu. Arılarını limon ve portakal ağaçlarıyla beslendikleri Bel Air Estate'de tuttu. “Arılar için gerçek bir cennet” dedi Fonda. “Acaba insanlar balı yemek için mi, yoksa başkalarına göstermek için mi  rafta tutuyorlar merak ediyorum” diyordu. Fonda uzun zamandır bir arıcıydı. Nebraska'da büyümekte olan bir gençken, Henry Fonda, Eagle Scout'un arıcılık rozetini kazanmıştı.

Hipokrat - Tıbbın babası, her ne olursa olsun bizim için bir çare olarak balı tavsiye etti. O dedi ki, “Bal ve polen ateşi, temiz yaraları ve ülserleri tedavi eder, dudakların sertliğini yumuşatır, sivilceleri temizler ve yaraları iyileştirir.”



Horacio Quiroga (1878-1937) 19. yüzyılın sonlarında Uruguay'ın sürrealist yazarı olan Quiroga, zihinsel hastalık ve halüsinasyon durumlarının yoğun bir şekilde tasvir edilmesinde ve genellikle ilkel ortamlarda destansı savaş mücadelelerinde kendini gösterdiği eserler verdi. Metaforik olarak oyunlarında ve öykülerinde, fiziksel olarak ise vahşi hayvanları evcilleştirmeye çalışarak, Horacio Quiroga ormanda yıllarını geçirdi. Somut varlıklar arasında elbette bal arıları da vardı. Bütün bu yabani temalar ile bir yılanla savaşan sürgündeki tembel arının anlatıldığı çocuk kitabının çok popüler olması şaşırtıcıdır.



Jim Powers - (1927-2009) 1960'larda, 70'lerde ve 80'lerde Jim, Idaho, Dakotas, Hawaii, Florida ve Texas'ta 30.000 kovan üstünde çalıştı. O zamanlar ABD'deki en büyük bal çiftliğine sahipti, ayrıca oldukça bilge ve ilerici bir arıcıydı. Bundan önce, birkaç yılını Orta Amerika'da diplomat olarak geçirmişti. Düzenli olarak papyon takan ve Harvard Business School'dan mezun olan tek arıcıydı. Uzaklara yayılmış arıcılık imparatorluğunu idare etmek için Jim, küçük bir Volkswagen'le eyaletten eyalete gidiyormuş, sonra “Tamam, bugün ne yapıyoruz?” diye soruyormuş. Ekiplerini her zaman hazır halde tutuyormuş.

Jirí Dienstbier - Çek Cumhuriyeti Sosyal Demokrat Partisi'nin lideri ve bir Senatör olan Dienstbier, aynı zamanda çok hevesli bir arıcı olduğunu söylermiş.

Johannes Mehring - (1816-1878) Bu Alman arıcı, 1857 yılında balmumu tarağı temelini icat etti. Temel, arıların düz kalması ve hatlar arasında taraklanmasına yardım etmek için balmumundan kalıplanmış altıgen bir kalıptır. Mehring aynı zamanda, şimdiye kadar yayımlanan en uzun başlıklı arıcılık kitabının yazarı olarak da dikkat çekmektedir: Das neue Einwesensystem als Grundlage der Bienenzucht oder Wie der rationelle İmker den höchsten Ertrag von seinen Bienen erzielt - Arıcılık Temelinin Yeni Sistemi ve Gerçekçi Imker’in Arılarından En Yüksek Verimi Elde Ediş Yöntemleri.

John Eels - Amerika’nın bilinen ilk arıcısı bugün bilinme sebebi beş parasız kalmış oluşu. Bay John Eels, 1645'te Mayflower'dan, sadece 25 yıl sonra Newbury, Massachusetts'te deneysel arı kovanlarıyla çalıştı. Köy arılarını işleten Eels, hızlı bir şekilde Kuzey Amerika’nın ilk felaketi geldi ve hayatta kalmak için şehirden mali yardım istedi. Bir arıcı, ABD'deki ilk sosyal yardımlaşma vakasıydı. Eels'e karşı adil olmak gerekirse, Massachusetts'te bal verimi az ve kışı geçirmek zordur.

Kaynağın tercümesinde yardımcı olan Beykoz İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde görevli Su Ürünleri Mühendisi Esin BATIR’A teşekkür ederim.

 

Kaynak ; https://www.goodreads.com/shelf/show/beekeeping web sitesinden alınmıştır
Editör: TE Bilisim